Život

Subota, 02.03.2024.

18:35

Ubedljivi favorit za pobedu: Pesma "Ramonda" inspirisana cvetom koji je simbol srpske borbe

Teya Dora sa pesmom "Ramonda" trenutno je najveći favorit za pobedu na večerašnjem izboru Pesme za Evroviziju.

Izvor: B92

Ubedljivi favorit za pobedu: Pesma
Foto: ATAImages/Antonio Anhel

Inspiraciju za pesmu je pronašla u specifičnom cvetu Natalijina ramonda. U pitanju je endemska biljka centralnog Balkana koja ima snažnu simboliku za Srbe.

Otkrio ju je 1884. godine doktor Sava Petrović iz Niša, koji je bio lekar kralja Milana Obrenovića, zbog čega je i cvet dobio naziv po njegovoj ženi kraljici Nataliji.

Natalijina ramonda takođe predstavlja i simbol Dana primirja u Prvom svetskom ratu. U Srbiji je ovaj ljubičasti cvet zakonom zaštićen kao prirodna rekost, a nalazi se i na spisku ugroženih i endemičnih biljaka Evrope.

Od 21 h pratite naš blog uživo na kom ćemo vam iz minuta u minut donositi nove vesti sa izbora za Pesmu za Evroviziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: