Život

Petak, 01.03.2024.

08:16

Preminuo poznati filmski reditelj i scenarista

Italijanski režiser i scenarista Paolo Tavijani preminuo je danas u 93. godini u Rimu.

Izvor: Tanjug

Preminuo poznati filmski reditelj i scenarista
Foto: Profimedia

Tavijani je preminuo oko 18 časova na klinici Vila Pija nakon kraće bolesti, a pored njega u trenutku smrti bili su njegova supruga Lina Nerli Tavijani i deca Ermano i Valentina, saopštila je porodica.

Komemorativni skup povodom smrti reditelja biće održan u ponedeljak, 4. marta u Gradskoj kući u Rimu, prenosi Mesađero.

Paolo Tavijani je rođen 8. novembra 1931. godine. Godinama je sarađivao sa bratom Vitoriom, koji je preminuo 2018. u 88. godini, a zajedno su režirali brojne filmove koji su osvajali nagrade na filmskim festivalima.

Među njima su "Ja sam bog otac" (Padre padrone), nagrađen Zlatnom palmom na Kanskom festivalu 1977. godine, „Noć svetog Lorenca“ (La notte di San Lorenzo, 1982) i „Cezar mora umreti“ (Cesare deve morire , 2011“, nagrađen „Zlatnim medvedom“. Za film „Vaskrsenje“ dobili su glavnu nagradu Moskovskog međunarodnog filmskog festivala 2002. godine.

Pored toga, Tavijani je dobitnik deset priznanja Italijanske filmske akademije "David di Donatelo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: