Život

Sreda, 15.11.2023.

21:09

Tužan prizor: Kit dugačak 16 metara se nasukao na obalu

Tužan prizor zabeležen je na jednoj plaži u Velikoj Britaniji. Kit dugačak 16 metara, pronađen je mrtav na obali.

Izvor: telegraf.rs

Tužan prizor: Kit dugačak 16 metara se nasukao na obalu
Foto: Profimedia

Meštani okruga Korvel, turisti, predstavnici lokalne vlasti, kao i udruženja za zaštitu životinja, imali su jedno pitanje - šta se dogodilo?

Uzrok smrti ogromnog sisara i dalje se ispituje.

Kit perajar druga je najveća vrsta na svetu, posle plavog kita. Njegovo telo je u proseku dugačko 20 metara, a najveća zabeležena jedinka imala je 27 metara.

Težina jednog giganta procenjuje se na oko 70 tona!

To znači da je mnogo vitkiji i lakši od jednako velikog plavog kita, a takođe je lakši od nekih manjih vrsta.

Inače, perajari su širom sveta izloženi komercijalnom kitolovu. Skoro 750.000 primeraka je ubijeno u oblastima južne hemisfere između 1904. i 1979, a danas se tamo retko viđaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: