Neverovatan inovator – Srbin osmislio patente koji se koriste širom sveta FOTO

Veljko Milković jedan je od najupešnijih srpskih akademika, a njegovi izumi godinama unazad su među najvažnijim svetskim otkrićima, koja su od izuzetne efikasnosti i koriste se u preko 500 preduzeća širom sveta.

Život

Izvor: RINA

Petak, 11.12.2020.

17:00

Neverovatan inovator – Srbin osmislio patente koji se koriste širom sveta FOTO
Foto: Rina

Srpski naučnik rođen je u Novom Sadu 1949. godine i izumeo je samogrejnu ekološku kuću, solarnu zemunicu sa zemljanom zaštitom i reflektujućim površinama pomoću kojih se ostvaruje ušteda u grejanju i osvetljenju i brojne, kako ih on naziva, ekološke inovacije.

Njegov izumi zasnivaju se na spoznaji prednosti upotrebe dvostepenih mehaničkih oscilacija i pogonskog klatna. To njegovo otkriće smatra se „novom mehanikom“ i može da se koristi na milion načina.

"Iako se točak smatra najvećim izumom čovečanstva i za osnovu napretka koji se dokazao kao dobar primer transporta, samim tim ušao kao najbolje rešenje i za turbine, elise, zupčanike i dosta drugih stvari, međutim ja svojim tezama i u praksi dokazujem da je to pogrešno i da su oscilacije (prirodno kretanje) dosta efikasniji oblik okretanja i uz minimalna ulaganja možete dobiti besplatnu energiju. Uzmite primer ptica, koje osciluju krilima, ili ribe perajima", kazao je za Rinu Veljko Milković.

Ovaj inovator tvrdi da je to dokazao u svojim naučnim radovima i da su njegove teze našle primenu u Indije, na čijim principima je sagrađena mehanička elektrana, pa sve do Amerike i ostatka sveta, gde imaju primenu mnogi njegovi patenti i naučna rešenja.
Foto: Rina
Milković je kroz brojne primere i patente u praksi dokazao da pomoću gravitacije osciliranje znatno duže traje od bilo kog rotacionog oblika kretanja.

"Ako uporedite primer kugličnog ležaja koji se smatra za jedno od dostignuća u mehanici, svaki točak se ubrzo zaustavi dok klatno čiji je osnovni pogon gravitacija radi stostruko duže", dodao je Veljko.

Čovečanstvo se sada ne može zamisliti bez električne energije koja je neophodna u svim sferama života od saobraćaja, industrije i domaćinstva. "U izobilju imamo električnu energiju u vidu gravitacije, ne moramo poseći drvo ili trošiti nešto što je nepovratno, kao što su nafta, drva i ugalj kojih ima u ograničenim količinama. Kroz vekove je bilo bezuspešnih pokušaja da se iskoristi gravitacija, sada se to u svetu dokazuje, i ja sam napravio prototipe koje sam ponudio preko globalne internet prodavnice Alibaba", kazao je Milković.

Ovaj izuzetan srpski naučnik do sada je napisao 13 knjiga koje su prevedene na nekoliko svetskih jezika i na osnovu kojih je snimljeno nekoliko igrano-dokumentarnih filmova. Za svoj višedecenijski rad dobio je brojna priznanja u zemlji i inostranstvu, a na predlog ARS akademije Veljko Milković je kandidat za Nobelovu nagradu iz oblasti mehanike, pa će se tako možda pored Ajnštajna, Rendgena, Nikole Tesle naći i Veljko Milković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: