Život

Utorak, 14.06.2011.

14:30

Uskoro objava velikog otkrića o Suncu!

Američki astronomi najavili su da će 14. juna na na konferenciji o solarnoj fizici u Novom Meksiku javnosti predstaviti nove, izuzetno važne, rezultate u vezi sa 11-godišnjim Sunčevim ciklusom

Izvor: B92

Default images

Najavljena konferencija zakazana je za 19 časova po našem vremenu.

Internet stranica Space.com ovu najavu popratila je fotografijom Sunčeve pege koja je snimljena pomoću švedskog 1-metarskog solarnog teleskopa, a kako bi posetioci stekli pravi utisak o veličini pege na slici je prikazana i Zemlja.

Sunčeve pege predstavljaju prolazne reakcije koje stvaraju tamnija područja zbog znazno niže temperature u odnosu na površinu Sunca. Iako izgledaju manje, kada se posmatraju sa Zemlje, one mogu biti izuzetno velike površine prečnika do 48.280 kilometara.

One su izuzetno interesantne astronomima pošto služe kao indikator solarne aktivnosti, koja se pojavljuje i nestaje u ciklusima koji traju 11 godina ,a Sunce se trenutno nalazi u svom 24 ciklusu otkada je posmatranje počelo.

U poslednjih par meseci Sunce je ispustilo nekoliko izuzetno velikih naboja koji su poslali velike količine solarne plazme prema zemlji.

Istraživači takođe smatraju da će ove masivne erupcije biti sve učestalije i sve jače, a vrhunac će doživeti između 2013. i 2014. godine.

Ovakve solarne erupcije mogu dovesti do smetnji u elekričnim mrežama, satelitskim komunikacijama i vazdušnom saobraćaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: