Evo kako IKEA daje imena svojim proizvodima

Iako nam se možda čini da svaki proizvod u Ikei ima čudno ime, ono što je još čudnije jeste činjenica da sva ta neobična imena imaju svoj smisao.

Život

Izvor: Guardian

Subota, 23.08.2014.

12:21

Default images

Zbog toga što je osnivač kompanije patio od disleksije, on nije želeo da svojim proizvodima daje brojeve. Zbog toga je osmislio najuzbudljiviji i najegzotičniji sistem davanja imena proizvodima, piše "Guardian".

Sofe, stočići za kafu, police za knjige i kvake dobili su imena po mestima u Švedskoj.

Garderoberi, kreveti i nameštaj za hodnik svoja imena dobili su po imenima mesta u Norveškoj, dok su tepisi imenovani po lokacijama u Danskoj.

Stolovi za ručavanje i stolice svoje ime imaju zahvaljujući mestima u Finskoj, dok su stvari za kupatilo imenovane i jezerima i rekama u Švedskoj.

Stvari za kuhinju nose ime po švedskim gramatičkim terminima, dok su stvari za decu imenovane po sisarima, pticama i pridevima na švedskom.

Police nose imena zanimanja u Švedskoj, a kuhinje imaju imena po začinima, biljkama, ribi, voću i bobicama.

Stolice se zovu po muškim imenima u Švedskoj, dok su ženska rezervisana za materijale i zavese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: