Let iznad površine Marsa koji se ne zaboravlja (VIDEO)

Evropska svemirska letelica "Mars ekspres" kruži oko Crvene planete više od jedne decenije i beleži neverovatno detaljne snimke.

Život

Izvor: B92

Sreda, 30.10.2013.

10:35

Default images

Sada, 12.500 marsovskih orbita kasnije, ova misija mapirala je gotovo celu planetu i stvorila detaljan topografski model. U tu čast, Nemački svemirski centar (DLR) objavio je neverovatan video snimak, koji nam pokazuje Mars iz perspektive svemirske letelice.

Kao još jedan dodatak imamo priliku da čujemo i muziku koju je napravio Štefan Elgner, jedan od članova misije zadužen za kartografiju.

"Mars ekspres" je lansiran u junu 2003. godine, a njegova misija trebalo je da traje dve godine (zemaljske) ili jednu marsovsku. Pošto je ova granica pređena davno, marsovski satelit je nastavio sa radom i očekuje se da će bez problema da funkcioniše do kraja 2014.

Izvor: Mashable

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: