Bikini i poslednja moda: Kako su izgledale Iranke pre revolucije koja ih je bukvalno zavila u crno

Hiljade ljudi u Iranu protestuju zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla u pritvoru. Amini je umrla nakon što je tri dana bila u komi posle hapšenja zastrašujuće iranske policije za moral jer je neprikladno nosila hidžab. Žene na ulicama Irana seku kosu i pale hidžabe, a broj poginulih i privedenih svakog dana se povećava.

Život

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2022.

15:19

Bikini i poslednja moda: Kako su izgledale Iranke pre revolucije koja ih je bukvalno zavila u crno
Foto: Profimedia

Iranke su pre Iranske revolucije 1979. izgledale i ponašale se kao žene na Zapadu.

Fotografije nastale sedamdesetih na ulicama Irana iz današnje perspektive gotovo su neverovatne - devojke i žene su šetale bez hidžaba, u suknjama i haljinama i oblačile sve ono što su želele. Na plaži su se provodile u dvodelnim kupaćim kostimima. O izgledu i ponašanju žena u Iranu pre "revolucije" najbolje svedoče fotografije iranske carice Fara Palavi koja je obožavala modu i umetnost te bila ikona svog vremena sve dok ona i njen suprug Muhamed Reza Palavi nisu proterani iz zemlje.
Foto: Profimedia
Iranska carica nosila je suknje, pantalone, haljine, leopard-print i sve što je htela te se bez problema fotkala u kupaćem kostimu. Istu modu pratile su i gotovo sve mlade žene u Iranu. Osim kozmetici i modi, mlade žene u Iranu imale su pristup obrazovanju i bile involvirane u gotovo svaki segment tadašnjeg društva.
Foto: profimedia
Sada, slika iz Irana je potpuno drugačija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: