Život

Utorak, 18.04.2017.

19:26

Naučnici tvrde: Ako ste kreativni, onda ste možda i psihopata

Osobe koje poseduju umetničke veštine i talente imaju mnogo veće izglede da budu psihopate, tvrdi naučnici filipinskog Univerziteta De La Salle iz Manile.

Izvor: nylon.com

Naučnici tvrde: Ako ste kreativni, onda ste možda i psihopata
Thinkstock

Studija pod nazivom "Istraživanje postsocijalnog modela psihopatije kretivne ličnosti: Dokazi iz osobina i psihofiziologije", sprovedena na 503 osobe, postavila je učesnicima seriju pitanja kako bi utvrdila njihovo ponašanje u odnosu na osobine karakteristične za psihopatiju, narcizam i makijavelizam (sposobnost manipulacije).

Naučnici su došli do zaključka da kreativne osobe imaju manje emocionalne suzdržanosti, pokazuju veći stepen nepoštenja i veću sklonost ka preuzimanju rizika kako bi došli do uspeha.

Autori istraživanja su zaključili da se "antisocijalna ponašanja tog tipa mogu dovesti u vezu sa psihopatskom zlobom i da se nedostatak suzdržanosti ne čini bitnim za kreativnu ličnost".

"Nedostatak emocionalne suzdržanosti, u formi psihopatske smelosti, u stvari je integralni deo pojedinih kreativnih ličnosti i finkcionalno povezanih kreativnih procesa", navode filipinski naučnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: