Četvrt veka kasnije – većina Srba i dalje žali za Jugoslavijom

U Srbiji za bivšom Jugoslavijom žali čak 71 odsto stanovnika, dok za zajedničkom državom najmanje žale na Kosovu i u Hrvatskoj, pokazuju rezultati regionalnog megaprojekta "Strategija simbolične izgradnje nacije u državama Jugoistočne Evrope", piše Tportal.

Život

Izvor: B92

Utorak, 14.03.2017.

10:28

Četvrt veka kasnije – većina Srba i dalje žali za Jugoslavijom
Thinkstock

Rezultati istraživanja na 10.500 ispitanih svedoče da su građani Kosova najlojalniji svojoj novoj državi, odnosno svega pet odsto žali zbog raspada Jugoslavije, a u Hrvatskoj samo 18 odsto građana.

S druge strane, posle Srbije, najviše za bivšom Jugoslavijom žale u BiH i to 68 odsto, u Crnoj Gori 63 odsto i u Makedoniji 45 odsto. Istraživanjem nije bila obuhvaćena Slovenija.

Od najplastičnijih u moru pokazatelja, stratifikovanih po polu, dobi, stepenu obrazovanja, zanimanju, dohotku i drugim kategorijama, jeste taj da 97 odsto stanovnika Hrvatske voli državnu himnu, a 96 odsto i hrvatsku zastavu sa šahovnicom.

Srpsku himnu voli 80 odsto stanovnika Srbije, a državnu zastavu 93 odsto stanovnika Srbije. U BiH, državnu himnu u proseku voli 44 odsto stanovnika, a zastavu njih oko 60 odsto.

Projekat čiji su rezultati nedavno obrađeni i objavljeni u istoimenoj knjizi počeo je 2011. u Norveškoj.

Inicirao ga je i organizovao Ppl Kolste sa univerziteta u Oslu, a finansirao Norwegian Research Council.

Glavni saradnik u projektu u regionu bio je istoričar Vjeran Pavlaković, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci, navodi Tportal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

237 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: