Međunarodna svemirska stanica dobila sobu "na naduvavanje"

NASA je uspešno “rasklopila” novu eksperimentalnu prostoriju na naduvavanje u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Život

Izvor: Daily Mail

Nedelja, 29.05.2016.

10:59

Međunarodna svemirska stanica dobila sobu
Foto: Tanjug / NASA via AP

Bigelow modul na naduvavanje (BEAM) koji je napravila kompanija Bigelow Aerospace, možda je prethodnik budućih stambenih jedinica za Mars i Mesec, a možda će se u tom obliku jednog dana praviti čak i turistički hoteli u orbiti.

Ipak, potrebno je još rada na ovom modulu. Prvi pokušaj da se naduva je propao, a u drugom je bilo potrebno čak tri dana kako bi se rasklopio do punih dimenzija.

Astronaut Džefri Vilijams je proveo sedam sati u ovoj prostoriji odvrćući i zavrćući ventil za vazduh ukupno 25 puta kako bi se modul rasklopio.
Foto: Tanjug / NASA via AP
Ukupno je ventil bio otvoren samo dva i po minuta, ali NASA nije želela da prebrzo napuni modul, zbog opasnosti od iznenadnog pritiska, koji bi mogao da ošteti veze sa svemirskom stanicom.

Vilijams kaže da se u prostoriji čula buka kakvu prave kokice u šerpi.

Izrada modula koštala je 17,8 miliona dolara, a ukoliko se pokaže pouzdanim, moguće je da će u budućnosti njegova izrada biti i jeftinija.

Prostorija je trenutno prazna izuzev senzora koji će beležiti temperaturu i pritisak, a ostaće pričvršćena za laboratoriju u svemiru u naredne dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: