ESA: Zemljin magnetni štit sve više slabi

Magnetno polje Zemlje se menja, što omogućava prodiranje štetnih solarnih vetrova u njenu atmosferu, pokazali su najnoviji podaci satelita Evropske svemirske agencije (ESA) Svarm.

Život

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2015.

11:35

Default images
Foto: Thinkstock

Poznat kao magnetosfera, ovaj omotač proteže se na hiljade kilometara u svemir i utiče, između ostalog, na globalne komunikacije, migracije životinja i meteorološke uslove.

Svarm sateliti poslati su u svemir kako bi izmerili razlike u magnetnim signalima koji potiču od Zemljinog jezgra, omotača, kore, okeana, jonosfere i magnetosfere.

Cilj četvorogodišnje misije je sticanje boljeg uvida u različite prirodne procese, od onih koji se odvijaju u dubini Zemlje do onih u kosmosu koje izaziva solarna aktivnost.

Zahvaljujući tehnologiji magnetne gradiometrije po kojoj funkcionišu dva satelita koji jedan uz drugi kruže na razmaku od 100 kilometara, moguće je utvrditi detalje u vezi sa magnetnim poljem koje nastaje duboko u Zemljinoj kori usled obrtanja tečnog jezgra sačinjenog od metala.

Svarm sateliti provešće u orbiti još najmanje tri godine.

Dosadašnji rezultati biće predstavljeni na 26. okupljanju Međunarodne unije geodezije i geofizike u Pragu u Českoj, koje je počelo juče i koje će trajati do 2. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: