Pismo preživele sa Titanika oživljava kontroverze

Pismo koje je svojeručno napisala engleska aristrokratkinja koja je preživela nesreću Titanika i ukrcala se u skoro prazan čamac, zbog čega je po povratku kući doživela osude, prodaje se na aukciji u Americi.

Izvor: Izvor: Tanjug

Utorak, 13.01.2015.

13:48

Default images
Beta/AP

Vrednost pisma na dve stranice koje je ledi Daf Gordon napisala ubrzo po potonuću čuvenog broda, procenjuje se na između 4.000 i 6.000 dolara i od 15. do 21. januara prodavaće se na internet-stranici aukcijske kuće “Rauction”, a na aukciji u Bostonu 22. januara, prenosi agencija Fena.

U pismu iz 1912, naslovljenom na jednog prijatelja, ledi Daf Gordon, koja je tada imala 48 godina, žali se na prijem u Engleskoj, gde se čini da nije učinjeno sve što je bilo moguće da Titanik ne potone.

Naime, Daf Gordon, slavna modna kreatorka, i njen suprug ser Kozmo (49), putnici u prvom razredu, ukrcali su se u čamac za spasavanje u kome je bilo tek 12 preživelih, među kojima je bilo sedam članova posade, a mogao je da primi 40 ljudi.

Inače, par je optužen da je platio posadi da se ne vraća po unesrećene, ali su se te optužbe u istrazi pokazale neosnovanim.

Titanik, brod za koji se mislilo da je nepotopiv, potonuo je 15. aprila 1912. u severnom Atlantiku pošto je udario u ledeni breg, pri čemu je poginulo oko 1.500 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: