Ovako su istorijske ličnosti započinjale dan: Jedan političar sedeo nag pola sata, i to nije sve

Kako su izgledale svakodnevne jutarnje navike nekih od najvećih ličnosti istorije? Sa buđenjem se "mučio" Marko Aurelije i jedva je ustajao iz kreveta. Sa druge strane, umetnici Džordžiji O’Kif nije bio nikakav problem da zorom krene u šetnju i ako naleti na zmiju ona je ubije, pa rep stavi u džep.

Izvor: RT Balkan

Petak, 10.11.2023.

17:46

Ovako su istorijske ličnosti započinjale dan: Jedan političar sedeo nag pola sata, i to nije sve
Foto: Profimedia

Svi imamo neki jutarnji ritul koji usledi odmah posle alarma. Popijemo kafu, pogledamo jutarnji program ili slušamo omiljenu radio stanicu. Ove navike nam pomažu se "saberemo" posle sna i često su veoma korisne za dalji nastavak dana. Izuzetak nisu pravile ni znamenite istorijske ličnosti i u mnogo čemu, jutarnji rituali uticali da se što bolje fokusiraju na posao koji rade.

Tako je u ispijanju kafe uživao Betoven, jer ga je "budila" da stvara, dok je Benžamin Freklin ujutru sedeo nag i smatrao da je ova navika jaču um i telo.

Marko Aurelije izgovarao mantru kako bi se podigao iz kreveta


Rimski car je "komandovao" jednom od najuticajnijih imperija u istoriji, ali su se njegova interesovanja proširila daleko izvan carstva - bio je filozof i promovisao umerenost, pravdu, mudrost i hrabrost. Jedna stvar sa kojom se borio tokom svog života su bile jutarnje rutine. Poznato je da je patio od nesanica i da je mrzeo ustajanje iz kreveta. Ovo se smatralo ozbiljnom "prestupom" u kulturi Rima, jer je bilo više nego poželjno da se rano ustaje. Ipak, trudio se da se izvuče iz kreveta koristeći mantru "ustajem da obavljam posao ljudskog bića", a ne da tu "ležim u toplom".

Bendžamin Frenklin sedeo pola sata nag

Američki naučnik i političar Bendžamin Frenklin se svakodnevno rano budio. Ustajao je iz kreveta u 5 sati i provodio je naredna tri sata umivajući se, jedući doručak, planirajući dan i razmišljajući o ključnom pitanju: "Šta ću dobro da uradim ovog dana". Ova meditacija mu je verovatno pomagala da se bolje fokusira na posao, piše "Nešnl džiografik". Takođe je ujutru voleo da sedi nag i to najmanje pola sata. U pismu francuskom lekaru Žaku Barbeu-Duburu, Frenklin je opisao praksu sedenja na hladnom vazduhu kao "kupku za jačanje".

Džordžija O'Kif išla u duge šetnje i ubijala zvečarke

"Volim da ustanem kada svane", rekla umetnica Džordžija O'Kif za časopis Lajf 1968. Iako je O’Kif uživala da "sedi u krevetu i gleda kako sunce izlazi", nije dugo bila u njemu. Odmah posle spavanja, započela bi dane jutarnjom šetnjom i to je bila prava avantura - naime, susretala se i sa zvečarkama, ubijala ih i stavljala rep u džep. Mnogi smatraju da je baš tu, u dugim jutarnjim šetnjama, pronalazila inspiraciju za svoje slike.

Betoven ispijao kafu od 60 zrna

Nemački kompozitor Ludvig van Betoven je veoma voleo svoj jutarnju ritual, a to je bilo ispijanje kafe. Svakog dana bi odmerio tačno 60 zrna kafe, samleo bi i skuvao kafu. Muzikolog Lora Tanbridž zaključila je da je "Betoven odbrojavao zrna, ne zašto što je bio u potrazi za savršenim napitkom, već iz ekonomskih razloga" - krajem 17. i početkom 18. veka šolja kafe je koštala kao kilogram mesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: