Ponedeljak, 06.11.2023.

11:20

Kavkaski ovčar – oličenje vernosti i snage VIDEO

Veličanstveni kavkaski ovčar, koji potiče sa krševitih kavkaskih planina, oličenje je snage, lojalnosti i nepokolebljive posvećenosti čuvanju svojih štićenika.

Izvor: B92, Marija Milanović Gajić

Kavkaski ovčar – oličenje vernosti i snage VIDEO
Foto: Profimedia

Naime, kavkaski ovčar, odnosno, ova rasa, odgajana je da bi zaštitila stoku od predatora. Kako je nadaleko poznato, kavkaski ovčar stekao je reputaciju strašnog čuvara i odanog prijatelja.

Mnogi tvrde da kavkaski ovčar vodi poreklo od ovčarskih pasa koji su migrirali sa Tibeta. Međutim, pojedini arheološki dokazi ukazuju na to da ova pasmina datira iz Mesopotamije.

kavkaski ovčar je postao dragoceni pratilac pastira kavkaskih planina tokom više vekova. Ova pasmina je oduvek ččuvala stada ovaca ali i svoje vlasnike od opasnih divljači poput vukova, kojota i medveda.

Upravo zato, kavkaski ovčar je morao da bude jak, neustrašiv ali i zastrašujuć, s obzirom na to da su preživljavali na velikim hladnoćama i u teškim uslovima.

Pošto je kavkaska oblast jako velika pojavilo se dosta tipova ove vrste, ali su kavkaski ovčari razvijeni u Gruziji postavili standard rase koji je danas priznat od većine kinoloških klubova.

Kavkaski ovčar: Težina i njegove karakteristike

Kavkaske ovčare karakteriše impresivan rast. Minimalna visina za ženke varira između 67 i 75 centimetara a težina varira oko 45 kilograma. Visina mužjaka je između 72 i 95 centimetara. Mužijaci teže od 50 kilograma do 90 kg.

Uši su visoko postavljene i prirodno spuštene. Kose oči su tamne. Sa svojim jakim i kratkim vratom, svojim širokim grudnim košem, jakim i mišićavim sapima, i svojim čvrstim šapama. Njegov rep, visoko postavljen, u obliku srpa, povija se do skočnog zgloba. Dlaka mu je prava, debela, dok je poddlaka svetlija i bujna.

Autentični kavkaski ovčar je pas namenjen za čuvanje stoke, veći od prosečnih dimenzija pasa, robusne konstitucije sa snažnim stavom i urođenim nepoverenjenm prema strancim Njihova gusta dvostruka dlaka, masivna glava i dobro mišićavo telo doprinose njihovom zapovedničkom prisustvu, naglašavajući njihovu ulogu moćnih zaštitnika.

Narav kavkaskih ovčara

Ukorenjeni u svojoj istoriji kao čuvari stoke, kavkaski ovčari pokazuju urođeni instinkt za zaštitu i odbranu. Njihova oštra čula i inherentna teritorijalna priroda čine ih odličnim psima čuvarima, a njihova odanost porodici je bez premca.

Ova krupna rasa je visoko teritorijalna i neće odstupiti od borbe, čak i kad je ispred nje protivnik medved ili vuk. Kavkaski ovčar je inteligentan, odličan zaštitnik i čuvar, ali i tvrdoglav saradbnik koji je težak za obuku. Prirodna nepoverljivost prema strancima i drugim psima može dovesti do agresivnosti ako iznad sebe nemaju čvrstog, doslednog vlasnika koji će im postaviti jasna pravila i ograničenja.

Iako nisu psi sa velikom količinom energije, zbog veličine se ne preporučuju za porodice sa malom decom. Za njih je idealno dvorište sa čvrstom ogradom.

Uz obuku i socijalizaciju, postaće jaki čuvari, porodični saputnici i uz odgovarajuću dresuru odlični terapeutski psi. Iskusnim vlasnicima uzvratiće nežnošću i naklonošću, što ih čini izvanrednim članovima porodice.

Iako nisu poznati po tome da laju više od ostalih rasa, svakako će upozoriti vlasnike na bilo kakvu opasnost.

Iako krupni, kavkaski ovčari su odlični porodični psi koji bi trebali da provode vreme unutra sa svojim ljudima što je više moguće.

Kakvaski ovčar saveti: Obuka i socijalizacija kavkaskog ovčara

Rana i konzistentna obuka, zajedno sa odgovarajućom socijalizacijom, ključni su za kavkaske ovčare. Njihovi prirodni zaštitni instinkti mogu se kanalisati kroz obuku kako bi se osiguralo da se dobro ponašaju i da reaguju u različitim situacijama.

Dok je njihova primarna uloga čuvanje, kavkaski ovčari su poznati po stvaranju dubokih veza sa svojim porodicama. Uprkos svojoj impozantnoj veličini i zaštitničkoj prirodi, oni često pokazuju nežno i ljubazno ponašanje prema onima koje smatraju delom svog “čopora”.

Kavkaski ovčar – tipovi



  • Gergetski - psi su krupni, uglavnom dugodlaki. Konstitucija je gruba i snažna. Njuška je nešto izduženija. Zubi su krupni, beli. Psi su šarene boje (fleke su sive i riđe), sa belim okovratnikom, na glavi je beleg, njuška je takođe bela sa sitnim mrljama tamnije boje. Između takvih pasa, koji čine većinu, ima i onih sa nešto ređom dlakom i sa manje ostrim temperamentom.


  • Garbanski - psi su vrlo agresivni i ljuti. Bili su uvezeni u Zakavkazje u posleratnim godinama (1945.) iz Turske zajedno sa kupljenom stokom; konstitucija je gruba, njuška vrlo kratka. Neki psi imaju nadgriz. Svi psi su kratkodlaki, boja riđa, bez maske. Radne osobine su dobro izražene.


  • Kazbekski - moćni psi, grubog i snažnog tipa, proporcionalno i harmonicno građeni. Zubi su krupni, beli, makazastog zagriza, dlaka dobro razvijena. Psi su većinom višebojni - šareni, tigrasti. Radne osobine su dobro izrazene.


  • Ahalcihski - nastao je mešanjem gergetskog, garbanskog i kazbekškog tipa. Psi su snažni i grube građe, proporcionalni, dlaka duga. Boja je mrka, bela, krem (boja slame). Svetlije obojeni psi mogu da imaju svetle oči.


Za sve ove tipove je karakteristicna gruba gradja, snazna konstitucija, velika fizicka snaga i izdrzljivost, odsustvo straha u borbi sa zverima, neprobirljivost i prilagodljivost uslovima drzanja, dobra sposobnost ka dresuri i ispunjenju obaveza cuvara stada i imovine.

Kavkaski ovčar beli: Uobičajeni zdravstveni problemi

Kavkaski ovčar je generalno zdrava rasa, ali je sklon nekim naslednim zdravstvenim problemima uključujući:


  • Displaziju kuka


  • Srčane probleme


  • Entropion (očni kapci se okreću previše ka unutra)


Kavkaski ovčari žive u proseku 10-15 godina.

Najbolje vreme za preuzimanje šteneta je u periodu do pet meseci starosti, jer se tada najbolje navikava na čoveka i spoljnu sredinu. Ono postaje jako privržen vlasniku, njegovoj porodici, domu. Posle pet meseci navikavanje na novog vlasnika se dosta teže odvija i nikad ne bude potpuno. Isto se odnosi i na mesto boravka.

Štenci kavkaskog ovcara uz pogrešnu ishranu brzo obolevaju od rahitisa: nastaju zadebljanja na zglobovima, formira se izvrnut stav prednjih nogu, podlaktica se iskrivljuje u obliku slova "O", kod zadnih nogu se formira "Iks" stav.

Kod pojavljivanja prvih znakova rahitisa neophodno je kontaktirati veterinara, zato što se zapušten rahitis jako teško leči i može da ostavi posledice za ceo život.

Kod pogrešne ishrane i loših uslova držanja, kavkaski ovčari su podložni bolestima i poremećajima metabolizma. Najčešće se takvi poremećaji pojavljuju u obliku pomeranja rokova linjanja, ekcema, čireva na šapama i slično.

Kavkaski ovčar i šarplaninac

Iako su slične građe, postoje razlike između ove dve vrste pasa.

Kavkaski ovčar je rasa pasa koja je popularna u Gruziji, Azerbejdžanu, Jermeniji i u oblastima severnog Kavkaza. Za ovog psa specifičnosti su snažne kosti, mišićavost, neki stručnjaci navode da ima narav kao mastif.

Uši su visoko postavljene i prirodno spuštene. Kose oči su tamne. Sa svojim jakim i kratkim vratom, svojim širokim grudnim košem, jakim i mišićavim sapima, i svojim čvrstim šapama.

Njegov rep, visoko postavljen, u obliku srpa, povija se do skočnog zgloba. Dlaka mu je prava, debela, dok je poddlaka svetlija i bujna. Autentični kavkaski ovčar je pas namenjen za čuvanje stoke, veći od prosečnih dimenzija pasa, robusne konstitucije sa snažnim stavom i urođenim nepoverenjenm prema strancima.

Šarplaninac

Sa druge strane, poreklo i genetski centar šarplaninca nalazi se na Šar-planini i široj okolini gde je tradicionalno štitio i čuvao stada šarske pramenke od vukova i mrkih medveda.

Smatra se da je u prošlosti na centralni deo Balkanskog poluostrva dospeo tokom brojnih migracija stočarskog stanovništva iz Male Azije i Kavkaza gde ima i danas puno srodnih pasa.

Šarplaninac je takođe, mišićave građe i ima čvrste i jake šape, a neki stručnjaci tvrde da imaju dubok i miran pogled. Dlaka mu je “udvostručena” sa bujnom poddlakom, a kratka je na glavi i prednjem delu nogu.

Obično ima sivu i tamno sivu dlaku, a u nekim slučajevima može da bude bela, čak i crna.

Šarplaninac važi za Izuzetnog čuvara, što je deo njegovog instinkta. Hrabar je i odlučan. Lojalan je gospodaru i porodici sa kojom živi. Nepoverljiv prema strancima, ali čoveka ne napada bez razloga. Vekovima je korišćen kao zaštitnik stada.

Kavkaski ovčar saveti: Dijeta i ishrana

Uvek obezbedite svom psu svežu vodu. I hranite ga kvalitetnom, nutritivno uravnoteženom ishranom za pse.

U modernim vremenima, kavkaski ovčari nastavljaju da služe kao pouzdani radni psi, posebno u ruralnim i poljoprivrednim sredinama. Njihovo prisustvo odvraća od potencijalnih pretnji, a njihova posvećenost zaštiti svoje teritorije i voljenih ostaje nepokolebljiva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: