Ispred svog vremena: Koristili kanabis u verskim obredima pre 3.000 godina

Učesnici verskih rituala pre tri hiljade godina su možda u tim prilikama koristili kanabis, tvrde izrealski istraživači koji su tragove te biljke pronašli u jednom hramu starom gotovo 3.000 godina.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 01.06.2020.

17:39

Ispred svog vremena: Koristili kanabis u verskim obredima pre 3.000 godina
Foto: Getty Images, Drew Angerer / Staff

Reč je o hramu Tel Arad u pustinji Negev, na oko 10 kilometara od grada Arada na jugu Izraela.

Lokacija je pronađena pre više od pet decenija, a do iznenađujućeg novog otkrića došlo se analizom organskog materijala uzetog sa oltara načinjenog od krečnjaka.

Po rečima jednog arheologa, materijal je sadržao tragove kanabisa, ali i životinjskog izmeta, čija je uloga verovatno bila da podstakne sagorevanje biljke, navodi Rojters.

Nema dokaza da je u 8. veku pre nove ere u tom području uzgajan kanabis, pa je verovatno da je on tamo donet sa strane i to upravo zbog svojih psihoaktivnih svojstava, kaže ovaj istraživač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: