Život

Sreda, 21.02.2024.

14:42

Spremite se, sve je najavljeno: U 18.30 iznad Srbije

Satelit bez kontrole, poznat kao ERS-2, koji je lansiran pre gotovo 30 godina, danas će pasti na Zemlju, prema rečima naučnika.

Izvor: B92

Spremite se, sve je najavljeno: U 18.30 iznad Srbije
Foto: Profimedia

 

 

On bi se, prema poslednjoj objavi Evropske svemirske agencije (ESA) na društvenoj mreži Iks, mogao tokom popodneva i večeri videti iz Srbije jer će u atmosferu ući na potezu koji ide preko središnje Evrope.

Kako su juče najavili iz ESA, satelit je tokom pada trebalo da preleti preko Italije prema zapadnim obalama Norveške, međutim, u međuvremenu se procena putanje promenila, pa bi on trebalo da preleti "malo istočnije".

 

 

 

 

"Postoji dobra šansa da vidimo satelit ERS-2 iz središnje Evrope oko 18.30 sati (prema centralnoevropskom, tj. “našem” vremenu). Gde i kada će satelit biti vidljiv zavisi od vaše lokacije i pokrivenosti oblacima", poručila je juče ESA.
 
Najnoviji proračuni stručnjaka ESA sada predviđaju da bi ulazak satelita u atmosferu Zemlje trebalo da se dogodi nešto ranije nego što je to bilo najavljeno juče, oko 16.49 sati. Međutim, kako je teško predvideti “otpor atmosfere” na koji će ERS-2 naići, poslednja računica dozvoljava grešku od plus/minus 1,76 sati.

 

 

Šta je ERS-2?

 

 

Satelit “European Remote Sensing 2” (ERS-2) lansiran je 21. aprila 1995. godine. Smatra se jednim od najsofisticiranijih satelita za posmatranje Zemlje koji je razvila i lansirala Evropska svemirska agencija. Zajedno sa svojim gotovo identičnim prethodnikom – ERS-1, prikupljao je vredne podatke o kopnenim površinama Zemlje, okeanima i polarnim kapama.

Odigrao je važnu ulogu u praćenju prirodnih katastrofa kao što su velike poplave i potresi u udaljenim područjima.

ERS-2 je širok oko 11,8 metara, dimenzije njegovog solarnog panela su 11,7 x 2,4 metra, a antene SAR 10 x 1 metar. Njegova ukupna masa prilikom lansiranja bila je 2.516 kilograma, ali sada, nakon što je potrošio gorivo, ima masu od oko 2.294 kilograma.

 

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: