Svemirski teleskop Džejms Veb zabeležio nešto sasvim novo FOTO

Svemirski teleskop Džejms Veb zabeležio je novu sliku zvezde u procesu formiranja, pružajući uvid u rođenje našeg Sunca pre 4,6 milijardi godina, prenosi BBC.

Život

Izvor: B92

Subota, 04.11.2023.

11:44

Svemirski teleskop Džejms Veb zabeležio nešto sasvim novo FOTO
Foto:EPA/ NASA, ESA, CSA, and STScI HANDOU

Teleskop Džejms Veb je izum NASA-e koji snima detaljne slike nebeskih tela i omogućava naučnicima dublje razumevanje svemira.

Na snimcima objekta pod nazivom HH212 u sazvežđu Orion prikazane su ružičasto-crvene mlaznice koje izbijaju u suprotnim smerovima iz gustog diska gasa i prašine, gde je protozvezda skrivena.

Prema centru ovog objekta pojavljuje se zvezda koja verovatno nije stara više od 50.000 godina. Prizor bi izgledao gotovo isto kao kada je naše Sunce bilo slične starosti, navodi BBC. Naučnici veruju da to izlivanje gasa igra ključnu ulogu u regulisanju rađanja zvezde.

Za razliku od prethodnih snimaka, infracrvena kamera teleskopa Džejms Veb snimila je oštriji, detaljniji pogled na HH212, omogućavajući naučnicima da posmatraju promene u strukturama mlaza tokom vremena.

Proučavanjem ovih promena i merenjem brzine kretanja različitih elemenata, astronomi mogu steći dublje razumevanje procesa koji pokreću formiranje zvezda, navodi BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: