Zemlja teži čak šest ronagrama: Usvojene nove merne jedinice

Međunarodni istraživači okupljeni u Francuskoj izglasali su u petak nove najmanje i najveće merne jedinice, podstaknuti stalno rastućom količinom podataka, a to su ronagrami i kvetametri.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.11.2022.

10:16

Zemlja teži čak šest ronagrama: Usvojene nove merne jedinice
shutterstock/Emre Akkoyun

Po prvi put u više od tri decenije, nove su merne jedinice dodate Međunarodnom sistemu jedinica (SI), dogovorenom globalnom standardu za metrički sistem.

Rona i kveta postaju oznake za najveće merne jedinice, a ronto i kvekto za najmanje.

O promeni su glasali istraživači i predstavnici vlada iz celog sveta koji su prisustvovali 27. Opštoj konferenciji za težine i mere, koja upravlja SI-om i održava se otprilike na svake četiri godine u dvorcu Versaj, zapadno od Pariza.

Nacionalna fizikalna laboratorija Ujedinjenog Kraljevstva, koja je pokrenula inicijativu za nove merne jedinice, potvrdila je da je usvojena rezolucija. Time se olakšava izražavanje velikih količina.

Otkako je SI uspostavljen 1960. godine, naučna potreba dovela je do sve većeg broja mernih jedinica. Hemičari su uveli zetu i jotu kako bi lakše izrazili velike molekuralne količine. Jotametar je jedinica iza koje slede 24 nule.

Čak ni moćna jota nije dovoljna za sve veću količinu podataka, prema Ričardu Braunu, direktoru odeljenja za merne jedinice u Nacionalnom fizikalnom laboratoriju Ujedinjenog Kraljevstva.

"Vrlo smo blizu granice po pitanju izražavanja podataka u najvećoj mernoj jedinici jotabajtima", rekao je Braun za AFP i dodao "Na donjem kraju ima smisla imati simetrično širenje, što je korisno za kvantnu nauku, fiziku čestica - kada merite stvarno, stvarno male stvari". Nova težina sveta

Nove merne jedinice mogu pojednostaviti govor o nekim prilično teškim objektima.

"Ako razmišljamo o masi, umesto o udaljenosti, Zemlja teži otprilike šest ronagrama", kaže Braun.

Ideju za ažuriranje je dobio kada je video da se koriste neodobrene merne jedinice za skladištenje podataka kao što su brontobajti i helabajti.

To su bili termini koji su neslužbeno bili u opticaju pa je bilo jasno da SI mora nešto preduzeti. Međutim, metričke prefikse treba skratiti samo na njihovo prvo slovo. B i H su već zauzeti, što isključuje "bronto" i "hela". Jedina slova koja nisu korištena za druge jedinice ili druge simbole bila su R i Q.

Konvencija nalaže da veći prefiksi završavaju na A, a manji na O.

"Nove bi merne jedinice trebale osigurati sistem za budućnost i zadovoljiti svetsku potrebu za većim brojevima, barem u sledećih 20 do 25 godina", zaključio je dodao je Ričard Braun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Podeli: