Život

Ponedeljak, 09.01.2023.

20:01

Ima nade za nas: Ozonski omotač može da se oporavi, poznato i kada

Retke su dobre vesti o planeti, ali Zemljin ozonski omotač je na putu da se potpuno oporavi u roku od nekoliko decenija, pošto se hemikalije koje oštećuju ozonski omotač postepeno ukidaju širom sveta, prema novoj proceni koju podržavaju Ujedinjene nacije.

Izvor: Milana Petkoviæ

Ima nade za nas: Ozonski omotač može da se oporavi, poznato i kada
Foto: Profimedia

Ozonski omotač štiti planetu od štetnih ultraljubičastih zraka. Ali od kasnih 1980-ih, naučnici su alarmirali javnost zbog pojave rupe u ovom štitu, uzrokovane supstancama koje oštećuju ozon, uključujući hlorofluorougljenike, nazvane CFC, koji se često nalaze u frižiderima, aerosolima i rastvaračima.

Međunarodna saradnja pomogla je u zaustavljanju štete. Upotreba CFC-a smanjena je za 99 odsto otkako je Montrealski protokol stupio na snagu 1989. godine, čime je počelo postepeno ukidanje ovih i drugih hemikalija koje štete planeti, prema proceni panela stručnjaka objavljenom u ponedeljak.

Ako globalne politike ostanu na snazi, očekuje se da će se ozonski omotač oporaviti na nivoe iz 1980. godine do 2040. za veći deo sveta, navodi se u proceni.

Za polarne oblasti, vremenski okvir za oporavak je duži: do 2045. nad Arktikom i do 2066. nad Antarktikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: