Naučnici osmislili novu poruku koju će poslati vanzemaljcima

Ukoliko otkrijemo postojanje inteligentnog života izvan Zemlje, prvo pitanje koje ćemo najverovatnije postaviti je: "Kako možemo da komuniciramo?"

Život

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2022.

09:16

Naučnici osmislili novu poruku koju će poslati vanzemaljcima
Foto: Profimedia

U susret 50. godišnjici poruke iz Aresiba, 1974. godine – prvog pokušaja čovečanstva da pošalje poruku koja je sposobna da bude shvaćena od strane vanzemaljske inteligencije, NASA je u saradnji sa nekim od vrhunskih naučnih umova detaljno opisala novi dizajn poruke namenjene vanzemaljskim primaocima.

Poslanica od 13 stranica, koja se naziva "svetionik u galaksiji", treba da bude osnovni uvod u matematiku, hemiju i biologiju koji se u velikoj meri oslanja na dizajn poruke iz Aresiba i druge prethodne pokušaje da se stupi u kontakt sa vanzemaljcima.

Ranije je poruka uključivala samo binarni kod, kao i neke slike našeg Sunčevog sistema i DNK sekvence. Ovog puta, stvar se podiže na viši nivo - prenosom matematičkih jednačina.

Tu su i druge grafičke informacije koje će saopštavati neke osnovne principe i karakteristike našeg sveta, uključujući kosmičke znamenitosti koje bi mogle pomoći vanzemaljcima da pronađu Zemlju u Mlečnom putu.

Istraživači su napravili detaljan plan za najbolje doba godine za emitovanje poruke i predložili gusti prsten zvezda u blizini centra naše galaksije kao obećavajuću destinaciju. Važno je da prenos takođe sadrži sveže dizajniranu povratnu adresu koja će pomoći slušaocima vanzemaljacima da odrede našu lokaciju u galaksiji kako bi mogli eventualno da započnu međuzvezdani razgovor.

Zvuči obećavajuće, naravno, ako vanzemaljci postoje i zaista uhvate naš signal i reaguju – ali ovaj pokušaj je zapravo ponovo pokrenuo priču o upozorenju pokojnog Stivena Hokinga - koji je jednom rekao da treba da se uzdržimo od ćaskanja i da umesto toga više slušamo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: