"Nikola Tesla - srpski genijalni izumitelj - Edisonov rival"

Izložba o Nikoli Tesli, koja prezentuje najvažnije segmente iz života genijalnog izumitelja srpskog porekla, njegove ideje i doprinose savremenoj civilizaciji i budućim generacijama, otvorena je danas u japanskom gradu Hofu.

Život

Izvor: B92

Subota, 26.01.2019.

19:40

Foto: Gettyimages

Publika će izložbu "Nikola Tesla - srpski genijalni izumitelj - Edisonov rival" u Muzeju Solar u Hofui moći da vide do sredine marta, a tim povodom u Japan su iz Beograda stigle tri tone eksponata - svetlosnih panela, radnih modela, maketa laboratorija...

Prema rečima direktorke Muzeja Nikole Tesle u Beogradu Ivone Jevtić, koja će tim povodom boraviti u tom gradu, izložba se realizuje na inicijativu velikog prijatelja Srbije, bivšeg japanskog ambasadora Tadašija Nagaija.

Izložba u Japanu, upriličena je manje od mesec dana nakon završetka slične postavke u Muzeju nauke i tehnologije u Šangaju, u Kini, koju je videlo više od pola miliona ljudi.

Jevtićeva je najavila i da će već krajem februara izložba o Tesli biti otvorena u Nikoziji, na Kipru, a potom, u septembru, i u Atini. Prema njenim rečima, u toku su pregovori o gostovanju izložbe u Moskvi, UAE, Maroku i Egiptu.

Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji nauke, rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u Hrvatskoj, odnosno tadašnjoj austrijskoj imperiji. Umro je na Božić 7. januara 1943. godine u Njujorku, u SAD, gde je živeo prethodnih šest decenija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: