Utorak, 27.12.2022.

19:07

Jedan narod najviše voli mačke, pokazala statistika

Omiljeni kućni ljubimci Nemaca su mačke. Građani Nemačke su prošle godine imali oko 34,7 miliona ljubimaca od kojih su oko 16,7 miliona bile mačke, rekla je za dpa Antje Šrajber (Schreiber) iz Centralnog udruženja zooloških specijalista.

Izvor: DPA

Jedan narod najviše voli mačke, pokazala statistika
Foto:Shutterstock/PHOTOCREO Michal Bednarek

Udruženje još procenjuje podatke za ovu godinu, a prema trenutnim procenama mace ostaju na prvom mestu, slede psi, a zatim zečevi, hrčci ili zamorci.

Ljubimci donose radost i ljubav, ali edukaciji vlasnika ubuduće treba posvetiti veću pažnju. "Sve više ljudi ne zna dovoljno o životinjama," objasnila je Šrajberova.

Trajni problem ostaje uzgoj i mučenje kućnih ljubimaca zbog trendova gde se izgled životinja - uši, njuška, oblik glave - prilagođava željama vlasnika. Dobro poznati primeri su kratkoglavi psi ili mačke sa preklopljenim ušima.

Svoj "sladak" izgled platili su zdravljem, objasnilo je udruženje. Mnoge životinje uzgajane su do tih ekstrema da su patile od trajnih bolova poput otežanog disanja ili problema sa sluhom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

12 h

Podeli: