Sreda, 30.08.2023.

12:05

Da li ste za uvođenje uniformi u školama? "Preteruje se u nadmetanju sa brendovima" VIDEO/ANKETA

Izvor: B92

Da li ste za uvoðenje uniformi u školama? "Preteruje se u nadmetanju sa brendovima" VIDEO/ANKETA IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

Veliki brat

pre 10 meseci

pre par godina pokusali neki da uvale deci uniforme u norveskim skolama.
bilo puno lepih prica, ubedjivanja i navlacenja. kada su mislili da je bilo dosta ubedjivanja pitali decu da li bi nosili uniforme, a deca rekla NE!
tu se zavrsila svaka rasprava i ubedjivanje oko uniformi .
tako treba i u srbiji pitati decu jel zele to uopste.
(norge, 30. avgust 2023 22:30)

Da ne treba možda da pitamo decu i da li žele da idu u školu u patikama jeftinijim od 250 evra?



Izvinite ali ako su neki roditelji nesposobni da obezbede deci kvalitetnu garderobu, zbog cega bi deca sposobnih roditelja na bilo kakav nacin ispastala? Za one koje roditelji ne mogu da izdrzavaju postoje centri za socijalni rad.
(Glas razuma, 30. avgust 2023 20:06)

Ne mlati, misliš da u SAD, kad dete nekog milijardera upiše MIT ili Berkli, na časove dolazi vozeći Lamborgini ili Ferari?
Misliš da oni koji upišu Oksfor ili Kembridž mogu da se parkiraju novim BMW-om ispred samih ulaznih vrata?

Nije sve u novcu i nije sve u preskupoj odeći i obući, to je u 99% slučajeva razbacivanje i razmetanje. Na primer, u SAD normalni nose cipele, a "džordanke" se nose na treningu, dok ih 24/7 nose samo crnci u getu, to je tamo reper nekog uspeha i statusni simbol, jer u normalnim četvrtima te patike može svako da priušti, ali dobre kvalitetne cipele su neka druga priča po pitanju cena.

Veliki brat

pre 10 meseci

Ako bi se nabavljale velike količine preko ministarstva prosvete (naravno, u više opcija po pitanju dizajna), mogla bi se dobiti povoljna cena kod proizvođača. Onda se to može prodati bez PDV, po nabavnoj ceni.
(Zok1, 30. avgust 2023 16:59)

Povoljna cena, kao za komplete knjiga?


Nema tu šta da se diskutuje o cenama, ova država je iz budžeta spucala milione evra da nekim fabrikama "poveže staž", potom imamo gomilu njih kojima je država uplaćivala novac za isplatu nekih plata, a umesto davanja novca za nerad i sedenje, mogla je da im kupi materijal i traži da sašiju đačke uniforme - pri čemu to ne bi bile one kecelje i bluze koje su se nosile do 80-ih, već nešto modernije i prikladnije.

Međutim, takva odeđa ne ide uz patike od 250 evra ili farmerke od 300 evra...

Inače, ko priča o nekom "komunizmu", sećam se da je u mojoj osnovnoj školi organizovan folklor od strane neke ekipe sa strane, uglavnom za polaznike, koji su na kraju "kursa" imali koncert u nekom domu kulture ili sličnom objektu, obavezno su morali da kupe crne cipele, crne pantalone i belu košulju - niko nije pitao roditelje da li imaju novca i za to, jer većini dece to nije bilo potrebno, pošto su još rasla i praktično bi tu odeću prerasla za godinu dana, a to je tip odeće koji niko nije nosio u školu niti u nekim drugim prilikama.

Stojanka

pre 10 meseci

Istina je da se preteruje i vise nego preteruje. Deca nose jakne od preko 500e i to ih kao cini 'boljima' od druge dece. I sa telefonima se preteruje, kupuju im se flagship telefoni jer ako nema flagship kao da nema telefon, UZAS. Odjednom je postala sramota da dete nosi stvari iz tipa NY radnje jer si 'sirotinja', da ne pominjem ako si kupio nesto sa pijace ili od kineza. Mislim uvek su deca prozivala ako nosis pijacne stvari ali danas je to podignuto na nivo da ako ne das detetu za nove patike pola prosecne plate kao da si ga bosog poslao u skolu.
(Nina, 30. avgust 2023 13:12)

Jesi li i član saveza komunista? Naravno da su bolja i bolje prolaze i u društvu i kod devojaka.

devna doza prosecnog komentatora

pre 10 meseci

A da pitate te koji idu u skolu a ne ove matorce koji su istu zavrsili pre 20, 30, 40 godina? Dokle ce bre drugi da kroje sudbine?

norge

pre 10 meseci

pre par godina pokusali neki da uvale deci uniforme u norveskim skolama.
bilo puno lepih prica, ubedjivanja i navlacenja. kada su mislili da je bilo dosta ubedjivanja pitali decu da li bi nosili uniforme, a deca rekla NE!
tu se zavrsila svaka rasprava i ubedjivanje oko uniformi .
tako treba i u srbiji pitati decu jel zele to uopste.

Glas razuma

pre 10 meseci

Izvinite ali ako su neki roditelji nesposobni da obezbede deci kvalitetnu garderobu, zbog cega bi deca sposobnih roditelja na bilo kakav nacin ispastala? Za one koje roditelji ne mogu da izdrzavaju postoje centri za socijalni rad.

kole

pre 10 meseci

Izabrali smo zivot u klasnom kapitalistickom drustvu i nema nazad na jednakost. Ne moze se biti malo trudan, nego se mora znati ko ima, a ko je beda. Zato i neke drzavne skole treba da se placaju, pa ako imas para za godisnju clanarinu u dobroj skoli od cega bi se profesori dobro platili, onda bi ti dete bilo medju jednakima, a ako nemas para, onda u najgoru skolu koja se ne placa, gde se bodu nozevima, tuku profesore i diluju drogu.

Aleksandar

pre 10 meseci

Najbolje da uniforma bude dobrovoljna pa ko hoce da bude jednak neka je nosi a ko nece da bude jednak neka je ne nosi. Posteno i demokratski.

Stanislav

pre 10 meseci

Ja vozim Yaris Cross Hybrid od 36000 evra. Moj pislodavac vozi mnogo skuplji Audi 6 u fullu. Ja zivim u troiposobnom stanu na Novom Beogradu, on u kuci tri puta vece povrsine na Senjaku. Toliko o jednakosti. Da li ce morati da proda kucu i kola i kupi automobil i stan kao moj pa da budemo jednaki.

Aleksandar

pre 10 meseci

Najbolje da uniforma bude dobrovoljna pa ko hoce da bude jednak neka je nosi a ko nece da bude jednak neka je ne nosi. Posteno i demokratski.

Nema lakih resenja

pre 10 meseci

Glupost najobicnija, po principu, videla zaba da se konj potkiva... Tako i mi, ako uvedemo uniforme, mislimo da ce nam skole postati Oksford, resili smo skolski sistem i sve probleme sa decom. A ako npr. hocemo da deca postanu vrhunski teniseri, resenje je da nose istu opremu kao Djokovic, ne moraju nista da treniraju i da se trude...

Ovde se vidi sva nasa plitkoca i povrsnost, gledamo samo formu, a ne sustinu, bitno nam je samo kako nesto izgleda. Ko je gospodin? Onaj ko nosi odelo. Ko je ozbiljan covek? Onaj sa namrstenom facom, bradom i brkovima. Ko je dobar politicar? Onaj koji lepo prica. Ako skola ne valja, sta je resenje? Pa prekreciti, tako ce izgledati ozbiljnije, pa ce deca vise uciti, sve ce biti bolje. Kako da ne...

Dzaba vam uniforme, deca ce vam biti iste barabe, samo uniformisane, imacete sve iste probleme, nista se nece promeniti, samo cete malo podgrejati ili nasminkati les. Ako hocete stvarne promene, poceti od roditelja i vaspitanja dece, ukinuti rijaliti i sund kulturu, reformisati skolski sistem, smanjiti prava dece u skoli i mesanje roditelja, veca ovlascenja skolskom kadru, itd. Na taj nacin upristojiti decu, nauciti ih odredjenim vrednostima, ponasanju i disciplini, a tek nakon toga uniforme mogu da imaju smisla. Ako to necemo, ne treba onda maltretirati decu glupostima, dzaba smo krecili.

gg

pre 10 meseci

Da, jednakost pre svega.
(Milan, 30. avgust 2023 17:15) 

Bravo tupane, i jedno dete izvadi
iPhone 13 a drugo ŽaoMi i jednakost na delu?

Lupetas

pre 10 meseci

Uniformno oblačenje je preko potrebno našem društvu, koje je posrnulo i upalo u vir zvani kapitalizam.
(miloš, 30. avgust 2023 14:49)
Nema to nikakve veze sa kapitalizmom vec sa nama, narcisoidnom, infantilnom sirotinjom. Mnogo manje se na zapadu gleda sta si obukao, deca imaju mnogo jeftinije telefone nego nasa ako ih uopste imaju. Pojma nemas. Mi smo nabedjeni a siromasni uzasna kombinacija. Ovde bi svi lovu, svi bi lepotice alo bre ljudi...

Marko

pre 10 meseci

E moj gospodine Markov, škola i jeste ustanova gde svi đaci treba da budu jednaki a ne da se pravi razlika po tome ko finansijski bolje stoji.To mislim na odnos između samih učenika, zato i jesam za uniforme.
(ispravka, 30. avgust 2023 16:08)

Zbog takvog razmišljanja većine roditelja, deca posle srednje škole su potpuno nesposobna za život u većini slučajeva.
Moja deca će do tada da nauče da nismo svi jednaki i kroz istoriju nikad nismo ni bili, da je život često surov i nepravedan, da ne kreću svi u život sa jednakim prilikama itd. Zato će biti zreliji i spremniji da se uhvate u koštac sa problemima i izazovima i da se na kraju izbore za što bolji status u društvu. Držati decu u nekoj iluziji i pod staklenim zvonom nikako ne valja, što ranije postanu svesniji stvarnosti, to će brže sazreti i već sa 20-ak godina se osamostaliti. Ostalima će mame da peru gaće i kad budu imali 30 godina i svi drugi će im biti krivi za loš život.

bgd

pre 10 meseci

I opet dolazi na red - kućno vaspitanje. Šta treba obući u kojoj prilici, ali pre svega da firmirana garderoba ne poboljšava IQ.

Lefty

pre 10 meseci

Kada se pomenu uniforme u školama većina pomisli na plave kecelje... Nešto se ne razumem u modu ali nešto mislim, kojem dečaku nebi lepo stajale svetle cargo pantalone i taman džemper ili dux sa nekim amblemom škole?!
Ukusu su različiti...ja sam lično za ali bez nekih sakoa i kravata!
Slično i za devojčice.

niko

pre 10 meseci

O ovome se pricalo jos pre 15 godina dok sam bio u osnovnoj, nikome se nije svidela ideja, jos na to roditelji da plate da ih malo oderu po novcaniku. Naravno nije proso predlog

Reggie Hammond

pre 10 meseci

Promene u školama su neophodne i slažem se sa upravom gimnazije.Za početak treba ZABRANITI korišćenje telefona na časovima,jer je to znatno veći problem od odevanja učenika.Prosvetni radnici imaju puno obaveza,a vrlo skromna prava što se POD HITNO MORA PROMENITI.Promene su neophodne kako bi se društvo oporavilo od stanja u kome se sada nalazi,a boljitak bi osetili svi - učenici,roditelji i nastavnici.

Had

pre 10 meseci

Skole su postale modne piste , a ne mesta za stjecanje znanja . To nisu kriva deca ,vec oni koji im to omogucuju i dozvoljavaju , a to smo svi mi

kartmen

pre 10 meseci

Ovde dosta ljudi ne razume čemu služi školska uniforma. Ona se ne nosi da bi se prikrila finansijska situacija učenika, već da bi se stvorila neka vrsta zajedništva i prepoznavanja učenika neke škole...
(grobAR, 30. avgust 2023 15:37)

Ako je "neka vrsta zajedništva" cilj, možete i da im istetovirate serijski broj na nadlanici.

ja

pre 10 meseci

Bio sam poslednja - 107. generacija klasične gimnazije u Pančevu. Nas nije bilo sramota da nosimo plave uniforme i BALETANKE na nogama sve dok smo u zgradi gimnazije.
Pa ipak, samo moje odelenje je dalo 19 univerzitetski obrazovanih ljudi a od toga 3 doktora nauka. Eto propali smo načisto zbog takvog vaspitanja i obrazovanja.

Јага

pre 10 meseci

E moje dete nece! Imam cerku i smatram da treba da bude prava devojcica. Imamo dovoljno da joj priustimo garderobu koju zeli, frizuru i sve sto jednu devojcicu cini devojcicom. Moje dete nece da se oblaci kao svi ostali. Moje dete je moje dete, a ne dete neke skole. Ko nema novca neka nosi uniformu.
(Razmisljanje mnooogih izopacenih roditelja)
(Goken, 30. avgust 2023 14:43)

Ко не жели и неће да поштује правила нека упише дете у приватну школу. Школа није модна писта нити друштвена мрежа. Школа служи да се дете образује, васпитава а не да се лече комплекси и исказује бахатост.

Đorđe

pre 10 meseci

Nije istina da nas uniforme vraćaju u neka stara vremena kada smo imali privid da smo svi jednaki. Mada smo bili "jednakiji" nego sada. Uniforme se nose u svim zemljama koje imaju ozbiljno obrazovanje, jer je cilj da se deca usredsrede na školu i učenje.

ispravka

pre 10 meseci

E moj gospodine Markov, škola i jeste ustanova gde svi đaci treba da budu jednaki a ne da se pravi razlika po tome ko finansijski bolje stoji.To mislim na odnos između samih učenika, zato i jesam za uniforme.

Ne znam ni što sam komentarisao

pre 10 meseci

Ja sam za da škola plaća deci satnicu dlušanja predavanja. Pa od te plate ko hoće nek kupi uniformu, ili je potroši na šta želi
(posmatrac, 30. avgust 2023 13:34)

Pitam se prijatelju, da li uopšte imaš obraza?!

spremte se

pre 10 meseci

Skola treba da pripremi mlade ljude za svet odraslih, a to je svet gde su velike ne jednakosti. Neka od te dece ce imati mnogo a vecina malo...

Los Angeles

pre 10 meseci

Uvaljivanje uniformi u komunističkom fazonu, i zabrana suknjica, kupaćih, šorcića, dubokih dekoltea i slično NIJE ISTO. Iživljavanje matore generacije koji znaju samo za to jedno jedino “rešenje” iz vremena kad su oni bili deca, misleći da će time problem biti rešen. Neće, biće samo još gori. Lečite posledice umesto uzroka, a ne želite da se suočite sa uzrokom.

vlajko jagodinac

pre 10 meseci

Zašto meni roditelju postavljaju ovo pitanje? Nit sam sociolog, niti psiholog, niti učitelj. Zašto bi moje mišljenje kao stolara bilo relevantno za obrazovne strukture? Alo bre, stručnjaci, učili ste te nauke, sedite, dogovorite se i naredite. Nemojte da se krijete iza mišljenja diletentske javnosti. Kao "Mi bili sigurni da treba, al nam savet roditelja nije dao". Što me niko nije pitao za veronauku i ono lepo pisanje? Te gluposti ste znali da naredite...

aca

pre 10 meseci

Obavezno cist pamuk! Mi smo ‘90tih u medicinskoj nosili plave uniforme koje su bile od nekog materijala ispod kog koza nije mogla da dise, uzas.

lolz

pre 10 meseci

Da da obavezno. Ali samo ako te uniforme bude sila neka ortacko-burazerska firma juce otvorena i jedina na tenderu ponudila. I naravno da uniforma bude bar 3k evra ali od drzave "besplatno". Nece biti ni klasne razlike...nekih 15 sekundi dok klinac ne izvadi slusalice i telefon od 1500 evra :)

Zok1

pre 10 meseci

Uniforme se nose u skoro svim privatnim školama u Americi. Kao što je rekao, njihova uloga nije da smanje klasne razlike, nego da stvore osećaj zajedništva, pripadnosti timu. Mislim da ovo treba prepustiti školama. Uniforme ne bi trebale da budu kecelje iz vremena socijalizma, gde je opet vladalo šarenilo, a bile su dodatni namet. Treba uvesti komletne uniforme (pantalone/suknja, košulja, džemper) kao za Zapadu, sa oznakama škole i u školskim bojama. Ako bi se nabavljale velike količine preko ministarstva prosvete (naravno, u više opcija po pitanju dizajna), mogla bi se dobiti povoljna cena kod proizvođača. Onda se to može prodati bez PDV, po nabavnoj ceni.

ls

pre 10 meseci

Sta ljudi ovde pisu kad kazete treba da postoji pravilo oblacenja samo cu vas pitati da li je vama normalno da dete ide u skolu sa uskim utegnutim farnericama(Nose ih i decaci i devojcice) ili majcicama bez rukava sa bratelama ili u sandalama i papucama nasminkani tetovirani u sorcevima niste imali ste roditelje koji vam ne bi dozvolili da tako izadjete iz kuce a ne da idete u skolu...Nekada se takvo pitanje ne bi ni postavljalo vec se podrazumeva kako se jedna mlada osoba treba ponasati i oblaciti
(s.p, 30. avgust 2023 15:40)

Ajde ne kenjaj, vidim ova zemlja je procvetala zbog prethodnih generacija koje su isle u odelima u skolu. Samo bi neki presing da vrsite, samo bi nesto zabranjivali, naredjivali i odredjivali, koji je vama k..c narode? Postali ste idioti jos veci nego sto ste bili.

etotako

pre 10 meseci

Apsolutno sam za uniforme.
Dosta je terora markica i bogataške djece. Stop zlostavljanju i vršnjaćkom nasilju po osnovi ekonomske snage porodice. To je štetno i za siromašnu i za nogatašku djecu i za djecu roditelja srenje klase. Zato treba uniforme da društvo kaže stop negativnim pojavama.

grobAR

pre 10 meseci

Ovde dosta ljudi ne razume čemu služi školska uniforma. Ona se ne nosi da bi se prikrila finansijska situacija učenika, već da bi se stvorila neka vrsta zajedništva i prepoznavanja učenika neke škole. Ja sam apsolutno za uvođenje uniformi, ali samo pod uslovom da svi učenici jedne škole nose iste uniforme i da te uniforme dete u školi dobije besplatno. Šarenilom uniformi u jednoj školi, gubi se njihova svrha, a kupovina uniformi je još jedan atak na porodične budžete.

Јабучило

pre 10 meseci

Школска униформа врло има смисла, АЛИ! И крој и начин ношења морају бити јасно прописани. Наравно, водити рачуна да то треба да носе деца и млади људи. Не морају да буду оне беживотне плаве кецеље. Такође, ако су обавезне, а школство бесплатно, нема ту динар да се тражи од родитеља. Нека држава плати и испоручи. Лако је припремити се унапред.

Угасите ријалити!

pre 10 meseci

Zato sto uniforme nikada nista lepo nisu donele ovom narodu, propagiralo se zajednistvo ali je realnost bila drugacija, a danas svi zajedno kusamo rezultate tog zajednistva i tih uniformi, pa 70% stanovnistva mase nekome svom preko Skajpa. Ja verujem da su uniforme u nekim zemljama stvar tradicije i neceg lepog, samo mi nije jasno zasto po svaku cenu to mora nama da se namece? Jel mi ne mozemo da imamo svoj identitet? Da li mi moramo sve od drugih da kopiramo i svaki dan da se cudimo zasto to nekome ne odgovara u nasoj zemlji? Gubi se identitet naroda, najbolje bi bilo da se svi u Srbiji izjasne kao Japanci i u pm, ali ja ne zelim da budem Japanac, ne zelim da mi dete bude Japanac, Britanac ili bilo ko drugi nego SRBIN! Terajte se vise...
(ls, 30. avgust 2023 14:51)

Губи се идентите народа? Зар униформа не може да буде стилу народне ношње? Или мислите на део "контрирања" и "инаћења" као једна од главних идентита ових простора?
Више идентитета губимо данашњим облачењем него што би изгубили униформом. На одевним комбинацијама носимо заставе других земаља. И то је у реду?
Последња реченица више представља вас и ваша схватања.

Бурек са сиром

pre 10 meseci

може без униформи...
ал овај потез 13. гиманзије није лоша идеја....
нека правила морају да постоје..

s.p

pre 10 meseci

Sta ljudi ovde pisu kad kazete treba da postoji pravilo oblacenja samo cu vas pitati da li je vama normalno da dete ide u skolu sa uskim utegnutim farnericama(Nose ih i decaci i devojcice) ili majcicama bez rukava sa bratelama ili u sandalama i papucama nasminkani tetovirani u sorcevima niste imali ste roditelje koji vam ne bi dozvolili da tako izadjete iz kuce a ne da idete u skolu...Nekada se takvo pitanje ne bi ni postavljalo vec se podrazumeva kako se jedna mlada osoba treba ponasati i oblaciti

Marko

pre 10 meseci

Vi što spominjete klasne razlike... Mislite da će uniforma to da reši? Pa čim izađu iz škole, videće klasne razlike na ulici. Škola treba da ih pripremi za stvarni život, a ne da im se stvara lažna slika o životu i društvu.

ls

pre 10 meseci

Зашто вас униформе подсећају на комунизам? Зашто вам је то једина асоцијација?
Униформе у школи носе у Јапану, поједине школе у Великој Британији у САД...
Идеја униформе је да представи заједништво. Да си део нечега. Зашто вам је то толико негативно?
(само питам, 30. avgust 2023 14:10)

Zato sto uniforme nikada nista lepo nisu donele ovom narodu, propagiralo se zajednistvo ali je realnost bila drugacija, a danas svi zajedno kusamo rezultate tog zajednistva i tih uniformi, pa 70% stanovnistva mase nekome svom preko Skajpa. Ja verujem da su uniforme u nekim zemljama stvar tradicije i neceg lepog, samo mi nije jasno zasto po svaku cenu to mora nama da se namece? Jel mi ne mozemo da imamo svoj identitet? Da li mi moramo sve od drugih da kopiramo i svaki dan da se cudimo zasto to nekome ne odgovara u nasoj zemlji? Gubi se identitet naroda, najbolje bi bilo da se svi u Srbiji izjasne kao Japanci i u pm, ali ja ne zelim da budem Japanac, ne zelim da mi dete bude Japanac, Britanac ili bilo ko drugi nego SRBIN! Terajte se vise...

nick

pre 10 meseci

Prosto je neverovatno da vec trideset godina traje trend patika.Svaka cast marketinskim strucnjacima.Telefoni su nova moda i egal su sa patikama.Onda ide sminka, golotinja, parfemi, ko je gde bio i silikonske nadogradnje.
Za psihijatriju u buducnosti pune ruke posla, vidim ja.
Kad se sve to izduva, kad se poraste, bice kasno i sve sizofreno.

YUGO TEMPO 1.1

pre 10 meseci

@Мишо
Изгледа да је то било давно. Прошло је то време. Данас носе мараме. Како стоје ствари, пре ће иранке да се облаче тако него што ће се туркиње вратити у некадашње стање.

Mika

pre 10 meseci

Kao vrlo liberalna osoba, smatram da moraju postojati neke granice i pravila. Ovo je jedna od njih. Kompromis moze da bude izbor izmedju nekoliko kombinacija.

miloš

pre 10 meseci

Uniformno oblačenje je preko potrebno našem društvu, koje je posrnulo i upalo u vir zvani kapitalizam. Zaboravili smo na isticianje pozitivnih moralnih vrednosti. Upravo uniforme treba da budu oličenje jednakosti i socijalističkog duha...nisu uniforme iz komunističkih pobuda

mike71

pre 10 meseci

Živim na Kipru. Ovde u državnim školama deca nose farmerice i majice koje mogu da budu bele ili crne. Bez velikih ispisa i brendova na njima. Farmerice ne mogu da budu sa rupama. Kada imaju sportske aktivnosti, mogu da idu u trenerkama, koje opet moraju da budu sive ili crne. Pred početak školske godine, u većini prodavnica se može kupiti takva uniforma i ima ih različitog kvaliteta i različitih cena. Naravno, privatne škole imaju lepe, skupe uniforme.

mileta

pre 10 meseci

Ne mogu da shvatim gospodina Markova. Gde se to vraćamo uvodjenjem uniformi. Gospodine bio sam u Japanu uniforme nose i studenti.
Bio sam i u Australiji. Tamo mi unuka ide u školu i naravno nosi
uniformu jer je obavezna. Moj prijatelj je upisao ćerku na koledž u Londonu i dobio je obaveštenje kako izgleda uniforma i gde može fa se kupi.
Očigledno našeg jada nema nadaleko.

само питам

pre 10 meseci

Зашто вас униформе подсећају на комунизам? Зашто вам је то једина асоцијација?
Униформе у школи носе у Јапану, поједине школе у Великој Британији у САД...
Идеја униформе је да представи заједништво. Да си део нечега. Зашто вам је то толико негативно?

drvo

pre 10 meseci

Više rezona su ZA nego PROTIV
protiv:-1.smanjuje kretivno izrazavanje licnosti kroz odevne kombinacije,2.simbolizuje jednoumlje i sputavanje iz jednopartijskoh sistema
ZA-1.Sprečava socijalnu segregaciju bogati/siromasni- po principu bogati imaju takvu i takvu odeću 2.Higijenski sprečava prljanje 3.Postavlja iste šanse svim djacima da se iskažu na osnovu sopstvenih vrednosti i na taj način sebe istaknu u istoj sredini a ne na osnovu platezne moci 4.Povećava istacinjanje lične kreativnosti 5.Daje duh pripadništva i zajednistva kolektivu 6.Povrćava osećaj sigurnosti u kolektivu 7. Razvija empatiju prema pravim unutrasnjim vrednostima locnosti ne spoljnjem izgledu ili ekonomskom statusu 8.Razvija drugarstvo

Rale

pre 10 meseci

Mislim da je lepa ideja. Bio sam na stručnoj praksi u okviru Erasmus+ projekta na Karlovom Univerzitetu u Pragu, praksa je trajala 7meseci i najviše me iznenadio stil oblačenja kod Čeha. Baš ih briga šta nose, a verujem da mogu da priušte šta žele. Ja kao debil trošio novac na košulje, polo majice, itd. Sećam se kako je majka govorila: "nemoj da se brukaš, sine, lepo se obuci. Predstavi nas u najboljem svetlu..". Studenti se tamo sasvim pristojno oblače. Naravno, ima izuzetaka u skupocenim stvarima ali je mali broj takvih.

Goken

pre 10 meseci

E moje dete nece! Imam cerku i smatram da treba da bude prava devojcica. Imamo dovoljno da joj priustimo garderobu koju zeli, frizuru i sve sto jednu devojcicu cini devojcicom. Moje dete nece da se oblaci kao svi ostali. Moje dete je moje dete, a ne dete neke skole. Ko nema novca neka nosi uniformu.
(Razmisljanje mnooogih izopacenih roditelja)

XXL

pre 10 meseci

DA. Škole treba da imaju školsku uniformu i ko je to nekada davno propisao znao je zašto to radi i koja je svrha. Nije samo u jednakom tretiranju dece i da se izbegne diskriminacija bogat - siromašan đak već i da se ZNA koje dete pohađa školu i koju. Dakle vi danas imate u školskom dvorištu različitu strukturu mladih koje se okupe i u toku nastave i ne znate KO je đak, a ko NIJE. Naravno i dežurni policajac i radnik obezbeđenja takođe ne mogu reagovati brzo ako dođe do hoškanja među đacima i NN lica i na kraju - radili su noževi. Zato je potrebno da đaci budu đaci, a ne manekeni i modni filozofi.

Vuk

pre 10 meseci

B92

Za uniforme nisam siguran, ali bih trenerke zabranio definitivno.
(buons, 30. avgust 2023 13:35)

Za uniforme nisam siguran, ali bih farmerke zabranio definitivno.

milutin

pre 10 meseci

apsolutno podržavam a i molim da se to obavezno uvede u svim školama Srbije,isključeni mobilni telefoni da se odlože za vreme časa. Fokus na obrazovanje i socijalno ponašanje.

kristina

pre 10 meseci

Uniforme su odmor za roditelje narocito devojcica! Moja cerka je nosila u osnovnoj I srednjoj u Kanadi, a znala je da me zeza kad je imala 4 god u obdanistu sta nece da obuce...
A da ne govorimo o tome koliko je dobro da ne odskacu deca koja preterano imaju ili nemaju.

Igor

pre 10 meseci

Ja sam protiv uniformi, ali sam za jasan dress-code, tako da je i ta opcija trebala da stoji u upitniku. Nema potrebe uniformisati decu, drugačije je kada si u nekom kampusu i sl. Ali obavezno da se zna šta je primereno i za decu i za nastavni kadar. Takođe treba smisliti ko ce se baviti dresscode-om, ko je taj koji će reći ti možeš u školu, a ti ne.

Laki

pre 10 meseci

Može, nek uvedu i to obavezno. Knjige za 7. razred dvesta evra, neka budu toliko i uniforme, puta dva deteta i eto je sa sveskama i patikama hiljadarka da se spremim za prvi septembar.

Aca

pre 10 meseci

Uvek sam bio odlican ucenik, cak sam i nosio plavu bluzu od prvog do cetvrtog razreda osnovne skole. To je bilo krajem sedamdesetih godina. Ali uniformu u srednjoj skoli ni tada pa ni sada, tj u ovom vremenu, ne bih prihvatio.

aca

pre 10 meseci

Najvise se paznje obraca na patike, a one ce se i dalje nositi ko kakve ima. Roditelji placaju bolesno nenormalno skupo patike. Pogledajte klince koji se druze, zajedno idu na odmor i posle kuci, svi nose preskupe najke. Garantujem da neki roditelj detetu iz te grupe kupi puma patike ostali bi ga izbacile iz tog drustva.

aca

pre 10 meseci

evo tacno ono sto napisah.
UNiforme....
prestanite vise sa tim, neko pravi biznis, alo razmislite malo, ko hoce moze i sada da ih nosi niko im ne brani.
evo ko hoce neka ih kupi i natera svoju decu u to.
ukinite gluposti na TV-u, izbacite smart mobilne.

Oki

pre 10 meseci

Ne vidim ništa loše u uniformama. Čak se i normalnoj deci sviđa ta ideja. Nema klasne diskriminacije, nema razmišljanja šta da obučem, sve obezbeđeno, na njima je samo da operu. A i te uniforme mogu biti jako simpatične, pa svaka škola ima neki svoj stil.

a

pre 10 meseci

bolja ideja nikad nije postojala... samo uniforme i cao
(darko, 30. avgust 2023 12:52)

Samo uniforme i besplatne knjige fondacije Kavcic... i cao

Sitna Slova

pre 10 meseci

Uniformama ne dobijate nista, jer ste deci poremetili sistem vrednosti. Za samo jedan dan nosenja uniforme ja cu prepoznati koje je dete iz kog drustvenog sloja.

Nina

pre 10 meseci

Istina je da se preteruje i vise nego preteruje. Deca nose jakne od preko 500e i to ih kao cini 'boljima' od druge dece. I sa telefonima se preteruje, kupuju im se flagship telefoni jer ako nema flagship kao da nema telefon, UZAS. Odjednom je postala sramota da dete nosi stvari iz tipa NY radnje jer si 'sirotinja', da ne pominjem ako si kupio nesto sa pijace ili od kineza. Mislim uvek su deca prozivala ako nosis pijacne stvari ali danas je to podignuto na nivo da ako ne das detetu za nove patike pola prosecne plate kao da si ga bosog poslao u skolu.

Мишо

pre 10 meseci

кад сам последњи пут био у Турској ,девојчице носе кошуље,кравате и сукње до колена ,јако лепо .

Stefan

pre 10 meseci

Da ako ce biti unificirano za celu srbiju naravno po razredima i to da li je osnovna ili srednja skola. I naravno samo ukoliko prozivodnja bude drzavna firma a ne igranje sa privatnim!

Takodje treba odmah racunati na to da cene moraju biti normalne i da socijalno ugrozena domacinstva ne placaju uniforme.

Dakle koncept apsolutnonza to ali da je prozivodnja distribucija i sve ostalo drzavno.

Nina

pre 10 meseci

Istina je da se preteruje i vise nego preteruje. Deca nose jakne od preko 500e i to ih kao cini 'boljima' od druge dece. I sa telefonima se preteruje, kupuju im se flagship telefoni jer ako nema flagship kao da nema telefon, UZAS. Odjednom je postala sramota da dete nosi stvari iz tipa NY radnje jer si 'sirotinja', da ne pominjem ako si kupio nesto sa pijace ili od kineza. Mislim uvek su deca prozivala ako nosis pijacne stvari ali danas je to podignuto na nivo da ako ne das detetu za nove patike pola prosecne plate kao da si ga bosog poslao u skolu.

Мишо

pre 10 meseci

кад сам последњи пут био у Турској ,девојчице носе кошуље,кравате и сукње до колена ,јако лепо .

само питам

pre 10 meseci

Зашто вас униформе подсећају на комунизам? Зашто вам је то једина асоцијација?
Униформе у школи носе у Јапану, поједине школе у Великој Британији у САД...
Идеја униформе је да представи заједништво. Да си део нечега. Зашто вам је то толико негативно?

aca

pre 10 meseci

Najvise se paznje obraca na patike, a one ce se i dalje nositi ko kakve ima. Roditelji placaju bolesno nenormalno skupo patike. Pogledajte klince koji se druze, zajedno idu na odmor i posle kuci, svi nose preskupe najke. Garantujem da neki roditelj detetu iz te grupe kupi puma patike ostali bi ga izbacile iz tog drustva.

mileta

pre 10 meseci

Ne mogu da shvatim gospodina Markova. Gde se to vraćamo uvodjenjem uniformi. Gospodine bio sam u Japanu uniforme nose i studenti.
Bio sam i u Australiji. Tamo mi unuka ide u školu i naravno nosi
uniformu jer je obavezna. Moj prijatelj je upisao ćerku na koledž u Londonu i dobio je obaveštenje kako izgleda uniforma i gde može fa se kupi.
Očigledno našeg jada nema nadaleko.

Oki

pre 10 meseci

Ne vidim ništa loše u uniformama. Čak se i normalnoj deci sviđa ta ideja. Nema klasne diskriminacije, nema razmišljanja šta da obučem, sve obezbeđeno, na njima je samo da operu. A i te uniforme mogu biti jako simpatične, pa svaka škola ima neki svoj stil.

XXL

pre 10 meseci

DA. Škole treba da imaju školsku uniformu i ko je to nekada davno propisao znao je zašto to radi i koja je svrha. Nije samo u jednakom tretiranju dece i da se izbegne diskriminacija bogat - siromašan đak već i da se ZNA koje dete pohađa školu i koju. Dakle vi danas imate u školskom dvorištu različitu strukturu mladih koje se okupe i u toku nastave i ne znate KO je đak, a ko NIJE. Naravno i dežurni policajac i radnik obezbeđenja takođe ne mogu reagovati brzo ako dođe do hoškanja među đacima i NN lica i na kraju - radili su noževi. Zato je potrebno da đaci budu đaci, a ne manekeni i modni filozofi.

Stefan

pre 10 meseci

Da ako ce biti unificirano za celu srbiju naravno po razredima i to da li je osnovna ili srednja skola. I naravno samo ukoliko prozivodnja bude drzavna firma a ne igranje sa privatnim!

Takodje treba odmah racunati na to da cene moraju biti normalne i da socijalno ugrozena domacinstva ne placaju uniforme.

Dakle koncept apsolutnonza to ali da je prozivodnja distribucija i sve ostalo drzavno.

mike71

pre 10 meseci

Živim na Kipru. Ovde u državnim školama deca nose farmerice i majice koje mogu da budu bele ili crne. Bez velikih ispisa i brendova na njima. Farmerice ne mogu da budu sa rupama. Kada imaju sportske aktivnosti, mogu da idu u trenerkama, koje opet moraju da budu sive ili crne. Pred početak školske godine, u većini prodavnica se može kupiti takva uniforma i ima ih različitog kvaliteta i različitih cena. Naravno, privatne škole imaju lepe, skupe uniforme.

Rale

pre 10 meseci

Mislim da je lepa ideja. Bio sam na stručnoj praksi u okviru Erasmus+ projekta na Karlovom Univerzitetu u Pragu, praksa je trajala 7meseci i najviše me iznenadio stil oblačenja kod Čeha. Baš ih briga šta nose, a verujem da mogu da priušte šta žele. Ja kao debil trošio novac na košulje, polo majice, itd. Sećam se kako je majka govorila: "nemoj da se brukaš, sine, lepo se obuci. Predstavi nas u najboljem svetlu..". Studenti se tamo sasvim pristojno oblače. Naravno, ima izuzetaka u skupocenim stvarima ali je mali broj takvih.

s.p

pre 10 meseci

Sta ljudi ovde pisu kad kazete treba da postoji pravilo oblacenja samo cu vas pitati da li je vama normalno da dete ide u skolu sa uskim utegnutim farnericama(Nose ih i decaci i devojcice) ili majcicama bez rukava sa bratelama ili u sandalama i papucama nasminkani tetovirani u sorcevima niste imali ste roditelje koji vam ne bi dozvolili da tako izadjete iz kuce a ne da idete u skolu...Nekada se takvo pitanje ne bi ni postavljalo vec se podrazumeva kako se jedna mlada osoba treba ponasati i oblaciti

grobAR

pre 10 meseci

Ovde dosta ljudi ne razume čemu služi školska uniforma. Ona se ne nosi da bi se prikrila finansijska situacija učenika, već da bi se stvorila neka vrsta zajedništva i prepoznavanja učenika neke škole. Ja sam apsolutno za uvođenje uniformi, ali samo pod uslovom da svi učenici jedne škole nose iste uniforme i da te uniforme dete u školi dobije besplatno. Šarenilom uniformi u jednoj školi, gubi se njihova svrha, a kupovina uniformi je još jedan atak na porodične budžete.

Sitna Slova

pre 10 meseci

Uniformama ne dobijate nista, jer ste deci poremetili sistem vrednosti. Za samo jedan dan nosenja uniforme ja cu prepoznati koje je dete iz kog drustvenog sloja.

nick

pre 10 meseci

Prosto je neverovatno da vec trideset godina traje trend patika.Svaka cast marketinskim strucnjacima.Telefoni su nova moda i egal su sa patikama.Onda ide sminka, golotinja, parfemi, ko je gde bio i silikonske nadogradnje.
Za psihijatriju u buducnosti pune ruke posla, vidim ja.
Kad se sve to izduva, kad se poraste, bice kasno i sve sizofreno.

milutin

pre 10 meseci

apsolutno podržavam a i molim da se to obavezno uvede u svim školama Srbije,isključeni mobilni telefoni da se odlože za vreme časa. Fokus na obrazovanje i socijalno ponašanje.

a

pre 10 meseci

bolja ideja nikad nije postojala... samo uniforme i cao
(darko, 30. avgust 2023 12:52)

Samo uniforme i besplatne knjige fondacije Kavcic... i cao

drvo

pre 10 meseci

Više rezona su ZA nego PROTIV
protiv:-1.smanjuje kretivno izrazavanje licnosti kroz odevne kombinacije,2.simbolizuje jednoumlje i sputavanje iz jednopartijskoh sistema
ZA-1.Sprečava socijalnu segregaciju bogati/siromasni- po principu bogati imaju takvu i takvu odeću 2.Higijenski sprečava prljanje 3.Postavlja iste šanse svim djacima da se iskažu na osnovu sopstvenih vrednosti i na taj način sebe istaknu u istoj sredini a ne na osnovu platezne moci 4.Povećava istacinjanje lične kreativnosti 5.Daje duh pripadništva i zajednistva kolektivu 6.Povrćava osećaj sigurnosti u kolektivu 7. Razvija empatiju prema pravim unutrasnjim vrednostima locnosti ne spoljnjem izgledu ili ekonomskom statusu 8.Razvija drugarstvo

Mika

pre 10 meseci

Kao vrlo liberalna osoba, smatram da moraju postojati neke granice i pravila. Ovo je jedna od njih. Kompromis moze da bude izbor izmedju nekoliko kombinacija.

kristina

pre 10 meseci

Uniforme su odmor za roditelje narocito devojcica! Moja cerka je nosila u osnovnoj I srednjoj u Kanadi, a znala je da me zeza kad je imala 4 god u obdanistu sta nece da obuce...
A da ne govorimo o tome koliko je dobro da ne odskacu deca koja preterano imaju ili nemaju.

Aca

pre 10 meseci

Uvek sam bio odlican ucenik, cak sam i nosio plavu bluzu od prvog do cetvrtog razreda osnovne skole. To je bilo krajem sedamdesetih godina. Ali uniformu u srednjoj skoli ni tada pa ni sada, tj u ovom vremenu, ne bih prihvatio.

Goken

pre 10 meseci

E moje dete nece! Imam cerku i smatram da treba da bude prava devojcica. Imamo dovoljno da joj priustimo garderobu koju zeli, frizuru i sve sto jednu devojcicu cini devojcicom. Moje dete nece da se oblaci kao svi ostali. Moje dete je moje dete, a ne dete neke skole. Ko nema novca neka nosi uniformu.
(Razmisljanje mnooogih izopacenih roditelja)

miloš

pre 10 meseci

Uniformno oblačenje je preko potrebno našem društvu, koje je posrnulo i upalo u vir zvani kapitalizam. Zaboravili smo na isticianje pozitivnih moralnih vrednosti. Upravo uniforme treba da budu oličenje jednakosti i socijalističkog duha...nisu uniforme iz komunističkih pobuda

aca

pre 10 meseci

evo tacno ono sto napisah.
UNiforme....
prestanite vise sa tim, neko pravi biznis, alo razmislite malo, ko hoce moze i sada da ih nosi niko im ne brani.
evo ko hoce neka ih kupi i natera svoju decu u to.
ukinite gluposti na TV-u, izbacite smart mobilne.

Laki

pre 10 meseci

Može, nek uvedu i to obavezno. Knjige za 7. razred dvesta evra, neka budu toliko i uniforme, puta dva deteta i eto je sa sveskama i patikama hiljadarka da se spremim za prvi septembar.

Igor

pre 10 meseci

Ja sam protiv uniformi, ali sam za jasan dress-code, tako da je i ta opcija trebala da stoji u upitniku. Nema potrebe uniformisati decu, drugačije je kada si u nekom kampusu i sl. Ali obavezno da se zna šta je primereno i za decu i za nastavni kadar. Takođe treba smisliti ko ce se baviti dresscode-om, ko je taj koji će reći ti možeš u školu, a ti ne.

Marko

pre 10 meseci

Vi što spominjete klasne razlike... Mislite da će uniforma to da reši? Pa čim izađu iz škole, videće klasne razlike na ulici. Škola treba da ih pripremi za stvarni život, a ne da im se stvara lažna slika o životu i društvu.

lolz

pre 10 meseci

Da da obavezno. Ali samo ako te uniforme bude sila neka ortacko-burazerska firma juce otvorena i jedina na tenderu ponudila. I naravno da uniforma bude bar 3k evra ali od drzave "besplatno". Nece biti ni klasne razlike...nekih 15 sekundi dok klinac ne izvadi slusalice i telefon od 1500 evra :)

Ne znam ni što sam komentarisao

pre 10 meseci

Ja sam za da škola plaća deci satnicu dlušanja predavanja. Pa od te plate ko hoće nek kupi uniformu, ili je potroši na šta želi
(posmatrac, 30. avgust 2023 13:34)

Pitam se prijatelju, da li uopšte imaš obraza?!

Lupetas

pre 10 meseci

Uniformno oblačenje je preko potrebno našem društvu, koje je posrnulo i upalo u vir zvani kapitalizam.
(miloš, 30. avgust 2023 14:49)
Nema to nikakve veze sa kapitalizmom vec sa nama, narcisoidnom, infantilnom sirotinjom. Mnogo manje se na zapadu gleda sta si obukao, deca imaju mnogo jeftinije telefone nego nasa ako ih uopste imaju. Pojma nemas. Mi smo nabedjeni a siromasni uzasna kombinacija. Ovde bi svi lovu, svi bi lepotice alo bre ljudi...

ls

pre 10 meseci

Зашто вас униформе подсећају на комунизам? Зашто вам је то једина асоцијација?
Униформе у школи носе у Јапану, поједине школе у Великој Британији у САД...
Идеја униформе је да представи заједништво. Да си део нечега. Зашто вам је то толико негативно?
(само питам, 30. avgust 2023 14:10)

Zato sto uniforme nikada nista lepo nisu donele ovom narodu, propagiralo se zajednistvo ali je realnost bila drugacija, a danas svi zajedno kusamo rezultate tog zajednistva i tih uniformi, pa 70% stanovnistva mase nekome svom preko Skajpa. Ja verujem da su uniforme u nekim zemljama stvar tradicije i neceg lepog, samo mi nije jasno zasto po svaku cenu to mora nama da se namece? Jel mi ne mozemo da imamo svoj identitet? Da li mi moramo sve od drugih da kopiramo i svaki dan da se cudimo zasto to nekome ne odgovara u nasoj zemlji? Gubi se identitet naroda, najbolje bi bilo da se svi u Srbiji izjasne kao Japanci i u pm, ali ja ne zelim da budem Japanac, ne zelim da mi dete bude Japanac, Britanac ili bilo ko drugi nego SRBIN! Terajte se vise...

Stanislav

pre 10 meseci

Ja vozim Yaris Cross Hybrid od 36000 evra. Moj pislodavac vozi mnogo skuplji Audi 6 u fullu. Ja zivim u troiposobnom stanu na Novom Beogradu, on u kuci tri puta vece povrsine na Senjaku. Toliko o jednakosti. Da li ce morati da proda kucu i kola i kupi automobil i stan kao moj pa da budemo jednaki.

Vuk

pre 10 meseci

B92

Za uniforme nisam siguran, ali bih trenerke zabranio definitivno.
(buons, 30. avgust 2023 13:35)

Za uniforme nisam siguran, ali bih farmerke zabranio definitivno.

Đorđe

pre 10 meseci

Nije istina da nas uniforme vraćaju u neka stara vremena kada smo imali privid da smo svi jednaki. Mada smo bili "jednakiji" nego sada. Uniforme se nose u svim zemljama koje imaju ozbiljno obrazovanje, jer je cilj da se deca usredsrede na školu i učenje.

YUGO TEMPO 1.1

pre 10 meseci

@Мишо
Изгледа да је то било давно. Прошло је то време. Данас носе мараме. Како стоје ствари, пре ће иранке да се облаче тако него што ће се туркиње вратити у некадашње стање.

norge

pre 10 meseci

pre par godina pokusali neki da uvale deci uniforme u norveskim skolama.
bilo puno lepih prica, ubedjivanja i navlacenja. kada su mislili da je bilo dosta ubedjivanja pitali decu da li bi nosili uniforme, a deca rekla NE!
tu se zavrsila svaka rasprava i ubedjivanje oko uniformi .
tako treba i u srbiji pitati decu jel zele to uopste.

Glas razuma

pre 10 meseci

Izvinite ali ako su neki roditelji nesposobni da obezbede deci kvalitetnu garderobu, zbog cega bi deca sposobnih roditelja na bilo kakav nacin ispastala? Za one koje roditelji ne mogu da izdrzavaju postoje centri za socijalni rad.

Nema lakih resenja

pre 10 meseci

Glupost najobicnija, po principu, videla zaba da se konj potkiva... Tako i mi, ako uvedemo uniforme, mislimo da ce nam skole postati Oksford, resili smo skolski sistem i sve probleme sa decom. A ako npr. hocemo da deca postanu vrhunski teniseri, resenje je da nose istu opremu kao Djokovic, ne moraju nista da treniraju i da se trude...

Ovde se vidi sva nasa plitkoca i povrsnost, gledamo samo formu, a ne sustinu, bitno nam je samo kako nesto izgleda. Ko je gospodin? Onaj ko nosi odelo. Ko je ozbiljan covek? Onaj sa namrstenom facom, bradom i brkovima. Ko je dobar politicar? Onaj koji lepo prica. Ako skola ne valja, sta je resenje? Pa prekreciti, tako ce izgledati ozbiljnije, pa ce deca vise uciti, sve ce biti bolje. Kako da ne...

Dzaba vam uniforme, deca ce vam biti iste barabe, samo uniformisane, imacete sve iste probleme, nista se nece promeniti, samo cete malo podgrejati ili nasminkati les. Ako hocete stvarne promene, poceti od roditelja i vaspitanja dece, ukinuti rijaliti i sund kulturu, reformisati skolski sistem, smanjiti prava dece u skoli i mesanje roditelja, veca ovlascenja skolskom kadru, itd. Na taj nacin upristojiti decu, nauciti ih odredjenim vrednostima, ponasanju i disciplini, a tek nakon toga uniforme mogu da imaju smisla. Ako to necemo, ne treba onda maltretirati decu glupostima, dzaba smo krecili.

devna doza prosecnog komentatora

pre 10 meseci

A da pitate te koji idu u skolu a ne ove matorce koji su istu zavrsili pre 20, 30, 40 godina? Dokle ce bre drugi da kroje sudbine?

niko

pre 10 meseci

O ovome se pricalo jos pre 15 godina dok sam bio u osnovnoj, nikome se nije svidela ideja, jos na to roditelji da plate da ih malo oderu po novcaniku. Naravno nije proso predlog

ja

pre 10 meseci

Bio sam poslednja - 107. generacija klasične gimnazije u Pančevu. Nas nije bilo sramota da nosimo plave uniforme i BALETANKE na nogama sve dok smo u zgradi gimnazije.
Pa ipak, samo moje odelenje je dalo 19 univerzitetski obrazovanih ljudi a od toga 3 doktora nauka. Eto propali smo načisto zbog takvog vaspitanja i obrazovanja.

aca

pre 10 meseci

Obavezno cist pamuk! Mi smo ‘90tih u medicinskoj nosili plave uniforme koje su bile od nekog materijala ispod kog koza nije mogla da dise, uzas.

Aleksandar

pre 10 meseci

Najbolje da uniforma bude dobrovoljna pa ko hoce da bude jednak neka je nosi a ko nece da bude jednak neka je ne nosi. Posteno i demokratski.

Aleksandar

pre 10 meseci

Najbolje da uniforma bude dobrovoljna pa ko hoce da bude jednak neka je nosi a ko nece da bude jednak neka je ne nosi. Posteno i demokratski.

Бурек са сиром

pre 10 meseci

може без униформи...
ал овај потез 13. гиманзије није лоша идеја....
нека правила морају да постоје..

Јага

pre 10 meseci

E moje dete nece! Imam cerku i smatram da treba da bude prava devojcica. Imamo dovoljno da joj priustimo garderobu koju zeli, frizuru i sve sto jednu devojcicu cini devojcicom. Moje dete nece da se oblaci kao svi ostali. Moje dete je moje dete, a ne dete neke skole. Ko nema novca neka nosi uniformu.
(Razmisljanje mnooogih izopacenih roditelja)
(Goken, 30. avgust 2023 14:43)

Ко не жели и неће да поштује правила нека упише дете у приватну школу. Школа није модна писта нити друштвена мрежа. Школа служи да се дете образује, васпитава а не да се лече комплекси и исказује бахатост.

ispravka

pre 10 meseci

E moj gospodine Markov, škola i jeste ustanova gde svi đaci treba da budu jednaki a ne da se pravi razlika po tome ko finansijski bolje stoji.To mislim na odnos između samih učenika, zato i jesam za uniforme.

Marko

pre 10 meseci

E moj gospodine Markov, škola i jeste ustanova gde svi đaci treba da budu jednaki a ne da se pravi razlika po tome ko finansijski bolje stoji.To mislim na odnos između samih učenika, zato i jesam za uniforme.
(ispravka, 30. avgust 2023 16:08)

Zbog takvog razmišljanja većine roditelja, deca posle srednje škole su potpuno nesposobna za život u većini slučajeva.
Moja deca će do tada da nauče da nismo svi jednaki i kroz istoriju nikad nismo ni bili, da je život često surov i nepravedan, da ne kreću svi u život sa jednakim prilikama itd. Zato će biti zreliji i spremniji da se uhvate u koštac sa problemima i izazovima i da se na kraju izbore za što bolji status u društvu. Držati decu u nekoj iluziji i pod staklenim zvonom nikako ne valja, što ranije postanu svesniji stvarnosti, to će brže sazreti i već sa 20-ak godina se osamostaliti. Ostalima će mame da peru gaće i kad budu imali 30 godina i svi drugi će im biti krivi za loš život.

Had

pre 10 meseci

Skole su postale modne piste , a ne mesta za stjecanje znanja . To nisu kriva deca ,vec oni koji im to omogucuju i dozvoljavaju , a to smo svi mi

vlajko jagodinac

pre 10 meseci

Zašto meni roditelju postavljaju ovo pitanje? Nit sam sociolog, niti psiholog, niti učitelj. Zašto bi moje mišljenje kao stolara bilo relevantno za obrazovne strukture? Alo bre, stručnjaci, učili ste te nauke, sedite, dogovorite se i naredite. Nemojte da se krijete iza mišljenja diletentske javnosti. Kao "Mi bili sigurni da treba, al nam savet roditelja nije dao". Što me niko nije pitao za veronauku i ono lepo pisanje? Te gluposti ste znali da naredite...

gg

pre 10 meseci

Da, jednakost pre svega.
(Milan, 30. avgust 2023 17:15) 

Bravo tupane, i jedno dete izvadi
iPhone 13 a drugo ŽaoMi i jednakost na delu?

bgd

pre 10 meseci

I opet dolazi na red - kućno vaspitanje. Šta treba obući u kojoj prilici, ali pre svega da firmirana garderoba ne poboljšava IQ.

Stojanka

pre 10 meseci

Istina je da se preteruje i vise nego preteruje. Deca nose jakne od preko 500e i to ih kao cini 'boljima' od druge dece. I sa telefonima se preteruje, kupuju im se flagship telefoni jer ako nema flagship kao da nema telefon, UZAS. Odjednom je postala sramota da dete nosi stvari iz tipa NY radnje jer si 'sirotinja', da ne pominjem ako si kupio nesto sa pijace ili od kineza. Mislim uvek su deca prozivala ako nosis pijacne stvari ali danas je to podignuto na nivo da ako ne das detetu za nove patike pola prosecne plate kao da si ga bosog poslao u skolu.
(Nina, 30. avgust 2023 13:12)

Jesi li i član saveza komunista? Naravno da su bolja i bolje prolaze i u društvu i kod devojaka.

ls

pre 10 meseci

Sta ljudi ovde pisu kad kazete treba da postoji pravilo oblacenja samo cu vas pitati da li je vama normalno da dete ide u skolu sa uskim utegnutim farnericama(Nose ih i decaci i devojcice) ili majcicama bez rukava sa bratelama ili u sandalama i papucama nasminkani tetovirani u sorcevima niste imali ste roditelje koji vam ne bi dozvolili da tako izadjete iz kuce a ne da idete u skolu...Nekada se takvo pitanje ne bi ni postavljalo vec se podrazumeva kako se jedna mlada osoba treba ponasati i oblaciti
(s.p, 30. avgust 2023 15:40)

Ajde ne kenjaj, vidim ova zemlja je procvetala zbog prethodnih generacija koje su isle u odelima u skolu. Samo bi neki presing da vrsite, samo bi nesto zabranjivali, naredjivali i odredjivali, koji je vama k..c narode? Postali ste idioti jos veci nego sto ste bili.

spremte se

pre 10 meseci

Skola treba da pripremi mlade ljude za svet odraslih, a to je svet gde su velike ne jednakosti. Neka od te dece ce imati mnogo a vecina malo...

Zok1

pre 10 meseci

Uniforme se nose u skoro svim privatnim školama u Americi. Kao što je rekao, njihova uloga nije da smanje klasne razlike, nego da stvore osećaj zajedništva, pripadnosti timu. Mislim da ovo treba prepustiti školama. Uniforme ne bi trebale da budu kecelje iz vremena socijalizma, gde je opet vladalo šarenilo, a bile su dodatni namet. Treba uvesti komletne uniforme (pantalone/suknja, košulja, džemper) kao za Zapadu, sa oznakama škole i u školskim bojama. Ako bi se nabavljale velike količine preko ministarstva prosvete (naravno, u više opcija po pitanju dizajna), mogla bi se dobiti povoljna cena kod proizvođača. Onda se to može prodati bez PDV, po nabavnoj ceni.

Los Angeles

pre 10 meseci

Uvaljivanje uniformi u komunističkom fazonu, i zabrana suknjica, kupaćih, šorcića, dubokih dekoltea i slično NIJE ISTO. Iživljavanje matore generacije koji znaju samo za to jedno jedino “rešenje” iz vremena kad su oni bili deca, misleći da će time problem biti rešen. Neće, biće samo još gori. Lečite posledice umesto uzroka, a ne želite da se suočite sa uzrokom.

kartmen

pre 10 meseci

Ovde dosta ljudi ne razume čemu služi školska uniforma. Ona se ne nosi da bi se prikrila finansijska situacija učenika, već da bi se stvorila neka vrsta zajedništva i prepoznavanja učenika neke škole...
(grobAR, 30. avgust 2023 15:37)

Ako je "neka vrsta zajedništva" cilj, možete i da im istetovirate serijski broj na nadlanici.

Lefty

pre 10 meseci

Kada se pomenu uniforme u školama većina pomisli na plave kecelje... Nešto se ne razumem u modu ali nešto mislim, kojem dečaku nebi lepo stajale svetle cargo pantalone i taman džemper ili dux sa nekim amblemom škole?!
Ukusu su različiti...ja sam lično za ali bez nekih sakoa i kravata!
Slično i za devojčice.

kole

pre 10 meseci

Izabrali smo zivot u klasnom kapitalistickom drustvu i nema nazad na jednakost. Ne moze se biti malo trudan, nego se mora znati ko ima, a ko je beda. Zato i neke drzavne skole treba da se placaju, pa ako imas para za godisnju clanarinu u dobroj skoli od cega bi se profesori dobro platili, onda bi ti dete bilo medju jednakima, a ako nemas para, onda u najgoru skolu koja se ne placa, gde se bodu nozevima, tuku profesore i diluju drogu.

Угасите ријалити!

pre 10 meseci

Zato sto uniforme nikada nista lepo nisu donele ovom narodu, propagiralo se zajednistvo ali je realnost bila drugacija, a danas svi zajedno kusamo rezultate tog zajednistva i tih uniformi, pa 70% stanovnistva mase nekome svom preko Skajpa. Ja verujem da su uniforme u nekim zemljama stvar tradicije i neceg lepog, samo mi nije jasno zasto po svaku cenu to mora nama da se namece? Jel mi ne mozemo da imamo svoj identitet? Da li mi moramo sve od drugih da kopiramo i svaki dan da se cudimo zasto to nekome ne odgovara u nasoj zemlji? Gubi se identitet naroda, najbolje bi bilo da se svi u Srbiji izjasne kao Japanci i u pm, ali ja ne zelim da budem Japanac, ne zelim da mi dete bude Japanac, Britanac ili bilo ko drugi nego SRBIN! Terajte se vise...
(ls, 30. avgust 2023 14:51)

Губи се идентите народа? Зар униформа не може да буде стилу народне ношње? Или мислите на део "контрирања" и "инаћења" као једна од главних идентита ових простора?
Више идентитета губимо данашњим облачењем него што би изгубили униформом. На одевним комбинацијама носимо заставе других земаља. И то је у реду?
Последња реченица више представља вас и ваша схватања.

etotako

pre 10 meseci

Apsolutno sam za uniforme.
Dosta je terora markica i bogataške djece. Stop zlostavljanju i vršnjaćkom nasilju po osnovi ekonomske snage porodice. To je štetno i za siromašnu i za nogatašku djecu i za djecu roditelja srenje klase. Zato treba uniforme da društvo kaže stop negativnim pojavama.

Reggie Hammond

pre 10 meseci

Promene u školama su neophodne i slažem se sa upravom gimnazije.Za početak treba ZABRANITI korišćenje telefona na časovima,jer je to znatno veći problem od odevanja učenika.Prosvetni radnici imaju puno obaveza,a vrlo skromna prava što se POD HITNO MORA PROMENITI.Promene su neophodne kako bi se društvo oporavilo od stanja u kome se sada nalazi,a boljitak bi osetili svi - učenici,roditelji i nastavnici.

Јабучило

pre 10 meseci

Школска униформа врло има смисла, АЛИ! И крој и начин ношења морају бити јасно прописани. Наравно, водити рачуна да то треба да носе деца и млади људи. Не морају да буду оне беживотне плаве кецеље. Такође, ако су обавезне, а школство бесплатно, нема ту динар да се тражи од родитеља. Нека држава плати и испоручи. Лако је припремити се унапред.

Veliki brat

pre 10 meseci

pre par godina pokusali neki da uvale deci uniforme u norveskim skolama.
bilo puno lepih prica, ubedjivanja i navlacenja. kada su mislili da je bilo dosta ubedjivanja pitali decu da li bi nosili uniforme, a deca rekla NE!
tu se zavrsila svaka rasprava i ubedjivanje oko uniformi .
tako treba i u srbiji pitati decu jel zele to uopste.
(norge, 30. avgust 2023 22:30)

Da ne treba možda da pitamo decu i da li žele da idu u školu u patikama jeftinijim od 250 evra?



Izvinite ali ako su neki roditelji nesposobni da obezbede deci kvalitetnu garderobu, zbog cega bi deca sposobnih roditelja na bilo kakav nacin ispastala? Za one koje roditelji ne mogu da izdrzavaju postoje centri za socijalni rad.
(Glas razuma, 30. avgust 2023 20:06)

Ne mlati, misliš da u SAD, kad dete nekog milijardera upiše MIT ili Berkli, na časove dolazi vozeći Lamborgini ili Ferari?
Misliš da oni koji upišu Oksfor ili Kembridž mogu da se parkiraju novim BMW-om ispred samih ulaznih vrata?

Nije sve u novcu i nije sve u preskupoj odeći i obući, to je u 99% slučajeva razbacivanje i razmetanje. Na primer, u SAD normalni nose cipele, a "džordanke" se nose na treningu, dok ih 24/7 nose samo crnci u getu, to je tamo reper nekog uspeha i statusni simbol, jer u normalnim četvrtima te patike može svako da priušti, ali dobre kvalitetne cipele su neka druga priča po pitanju cena.

Veliki brat

pre 10 meseci

Ako bi se nabavljale velike količine preko ministarstva prosvete (naravno, u više opcija po pitanju dizajna), mogla bi se dobiti povoljna cena kod proizvođača. Onda se to može prodati bez PDV, po nabavnoj ceni.
(Zok1, 30. avgust 2023 16:59)

Povoljna cena, kao za komplete knjiga?


Nema tu šta da se diskutuje o cenama, ova država je iz budžeta spucala milione evra da nekim fabrikama "poveže staž", potom imamo gomilu njih kojima je država uplaćivala novac za isplatu nekih plata, a umesto davanja novca za nerad i sedenje, mogla je da im kupi materijal i traži da sašiju đačke uniforme - pri čemu to ne bi bile one kecelje i bluze koje su se nosile do 80-ih, već nešto modernije i prikladnije.

Međutim, takva odeđa ne ide uz patike od 250 evra ili farmerke od 300 evra...

Inače, ko priča o nekom "komunizmu", sećam se da je u mojoj osnovnoj školi organizovan folklor od strane neke ekipe sa strane, uglavnom za polaznike, koji su na kraju "kursa" imali koncert u nekom domu kulture ili sličnom objektu, obavezno su morali da kupe crne cipele, crne pantalone i belu košulju - niko nije pitao roditelje da li imaju novca i za to, jer većini dece to nije bilo potrebno, pošto su još rasla i praktično bi tu odeću prerasla za godinu dana, a to je tip odeće koji niko nije nosio u školu niti u nekim drugim prilikama.

Aca

pre 10 meseci

Uvek sam bio odlican ucenik, cak sam i nosio plavu bluzu od prvog do cetvrtog razreda osnovne skole. To je bilo krajem sedamdesetih godina. Ali uniformu u srednjoj skoli ni tada pa ni sada, tj u ovom vremenu, ne bih prihvatio.

Sitna Slova

pre 10 meseci

Uniformama ne dobijate nista, jer ste deci poremetili sistem vrednosti. Za samo jedan dan nosenja uniforme ja cu prepoznati koje je dete iz kog drustvenog sloja.

ls

pre 10 meseci

Зашто вас униформе подсећају на комунизам? Зашто вам је то једина асоцијација?
Униформе у школи носе у Јапану, поједине школе у Великој Британији у САД...
Идеја униформе је да представи заједништво. Да си део нечега. Зашто вам је то толико негативно?
(само питам, 30. avgust 2023 14:10)

Zato sto uniforme nikada nista lepo nisu donele ovom narodu, propagiralo se zajednistvo ali je realnost bila drugacija, a danas svi zajedno kusamo rezultate tog zajednistva i tih uniformi, pa 70% stanovnistva mase nekome svom preko Skajpa. Ja verujem da su uniforme u nekim zemljama stvar tradicije i neceg lepog, samo mi nije jasno zasto po svaku cenu to mora nama da se namece? Jel mi ne mozemo da imamo svoj identitet? Da li mi moramo sve od drugih da kopiramo i svaki dan da se cudimo zasto to nekome ne odgovara u nasoj zemlji? Gubi se identitet naroda, najbolje bi bilo da se svi u Srbiji izjasne kao Japanci i u pm, ali ja ne zelim da budem Japanac, ne zelim da mi dete bude Japanac, Britanac ili bilo ko drugi nego SRBIN! Terajte se vise...

Goken

pre 10 meseci

E moje dete nece! Imam cerku i smatram da treba da bude prava devojcica. Imamo dovoljno da joj priustimo garderobu koju zeli, frizuru i sve sto jednu devojcicu cini devojcicom. Moje dete nece da se oblaci kao svi ostali. Moje dete je moje dete, a ne dete neke skole. Ko nema novca neka nosi uniformu.
(Razmisljanje mnooogih izopacenih roditelja)

aca

pre 10 meseci

evo tacno ono sto napisah.
UNiforme....
prestanite vise sa tim, neko pravi biznis, alo razmislite malo, ko hoce moze i sada da ih nosi niko im ne brani.
evo ko hoce neka ih kupi i natera svoju decu u to.
ukinite gluposti na TV-u, izbacite smart mobilne.

Marko

pre 10 meseci

Vi što spominjete klasne razlike... Mislite da će uniforma to da reši? Pa čim izađu iz škole, videće klasne razlike na ulici. Škola treba da ih pripremi za stvarni život, a ne da im se stvara lažna slika o životu i društvu.

Laki

pre 10 meseci

Može, nek uvedu i to obavezno. Knjige za 7. razred dvesta evra, neka budu toliko i uniforme, puta dva deteta i eto je sa sveskama i patikama hiljadarka da se spremim za prvi septembar.

Igor

pre 10 meseci

Ja sam protiv uniformi, ali sam za jasan dress-code, tako da je i ta opcija trebala da stoji u upitniku. Nema potrebe uniformisati decu, drugačije je kada si u nekom kampusu i sl. Ali obavezno da se zna šta je primereno i za decu i za nastavni kadar. Takođe treba smisliti ko ce se baviti dresscode-om, ko je taj koji će reći ti možeš u školu, a ti ne.

Vuk

pre 10 meseci

B92

Za uniforme nisam siguran, ali bih trenerke zabranio definitivno.
(buons, 30. avgust 2023 13:35)

Za uniforme nisam siguran, ali bih farmerke zabranio definitivno.

Мишо

pre 10 meseci

кад сам последњи пут био у Турској ,девојчице носе кошуље,кравате и сукње до колена ,јако лепо .

Oki

pre 10 meseci

Ne vidim ništa loše u uniformama. Čak se i normalnoj deci sviđa ta ideja. Nema klasne diskriminacije, nema razmišljanja šta da obučem, sve obezbeđeno, na njima je samo da operu. A i te uniforme mogu biti jako simpatične, pa svaka škola ima neki svoj stil.

miloš

pre 10 meseci

Uniformno oblačenje je preko potrebno našem društvu, koje je posrnulo i upalo u vir zvani kapitalizam. Zaboravili smo na isticianje pozitivnih moralnih vrednosti. Upravo uniforme treba da budu oličenje jednakosti i socijalističkog duha...nisu uniforme iz komunističkih pobuda

само питам

pre 10 meseci

Зашто вас униформе подсећају на комунизам? Зашто вам је то једина асоцијација?
Униформе у школи носе у Јапану, поједине школе у Великој Британији у САД...
Идеја униформе је да представи заједништво. Да си део нечега. Зашто вам је то толико негативно?

Stefan

pre 10 meseci

Da ako ce biti unificirano za celu srbiju naravno po razredima i to da li je osnovna ili srednja skola. I naravno samo ukoliko prozivodnja bude drzavna firma a ne igranje sa privatnim!

Takodje treba odmah racunati na to da cene moraju biti normalne i da socijalno ugrozena domacinstva ne placaju uniforme.

Dakle koncept apsolutnonza to ali da je prozivodnja distribucija i sve ostalo drzavno.

Glas razuma

pre 10 meseci

Izvinite ali ako su neki roditelji nesposobni da obezbede deci kvalitetnu garderobu, zbog cega bi deca sposobnih roditelja na bilo kakav nacin ispastala? Za one koje roditelji ne mogu da izdrzavaju postoje centri za socijalni rad.

aca

pre 10 meseci

Najvise se paznje obraca na patike, a one ce se i dalje nositi ko kakve ima. Roditelji placaju bolesno nenormalno skupo patike. Pogledajte klince koji se druze, zajedno idu na odmor i posle kuci, svi nose preskupe najke. Garantujem da neki roditelj detetu iz te grupe kupi puma patike ostali bi ga izbacile iz tog drustva.

drvo

pre 10 meseci

Više rezona su ZA nego PROTIV
protiv:-1.smanjuje kretivno izrazavanje licnosti kroz odevne kombinacije,2.simbolizuje jednoumlje i sputavanje iz jednopartijskoh sistema
ZA-1.Sprečava socijalnu segregaciju bogati/siromasni- po principu bogati imaju takvu i takvu odeću 2.Higijenski sprečava prljanje 3.Postavlja iste šanse svim djacima da se iskažu na osnovu sopstvenih vrednosti i na taj način sebe istaknu u istoj sredini a ne na osnovu platezne moci 4.Povećava istacinjanje lične kreativnosti 5.Daje duh pripadništva i zajednistva kolektivu 6.Povrćava osećaj sigurnosti u kolektivu 7. Razvija empatiju prema pravim unutrasnjim vrednostima locnosti ne spoljnjem izgledu ili ekonomskom statusu 8.Razvija drugarstvo

norge

pre 10 meseci

pre par godina pokusali neki da uvale deci uniforme u norveskim skolama.
bilo puno lepih prica, ubedjivanja i navlacenja. kada su mislili da je bilo dosta ubedjivanja pitali decu da li bi nosili uniforme, a deca rekla NE!
tu se zavrsila svaka rasprava i ubedjivanje oko uniformi .
tako treba i u srbiji pitati decu jel zele to uopste.

Stojanka

pre 10 meseci

Istina je da se preteruje i vise nego preteruje. Deca nose jakne od preko 500e i to ih kao cini 'boljima' od druge dece. I sa telefonima se preteruje, kupuju im se flagship telefoni jer ako nema flagship kao da nema telefon, UZAS. Odjednom je postala sramota da dete nosi stvari iz tipa NY radnje jer si 'sirotinja', da ne pominjem ako si kupio nesto sa pijace ili od kineza. Mislim uvek su deca prozivala ako nosis pijacne stvari ali danas je to podignuto na nivo da ako ne das detetu za nove patike pola prosecne plate kao da si ga bosog poslao u skolu.
(Nina, 30. avgust 2023 13:12)

Jesi li i član saveza komunista? Naravno da su bolja i bolje prolaze i u društvu i kod devojaka.

Nina

pre 10 meseci

Istina je da se preteruje i vise nego preteruje. Deca nose jakne od preko 500e i to ih kao cini 'boljima' od druge dece. I sa telefonima se preteruje, kupuju im se flagship telefoni jer ako nema flagship kao da nema telefon, UZAS. Odjednom je postala sramota da dete nosi stvari iz tipa NY radnje jer si 'sirotinja', da ne pominjem ako si kupio nesto sa pijace ili od kineza. Mislim uvek su deca prozivala ako nosis pijacne stvari ali danas je to podignuto na nivo da ako ne das detetu za nove patike pola prosecne plate kao da si ga bosog poslao u skolu.

XXL

pre 10 meseci

DA. Škole treba da imaju školsku uniformu i ko je to nekada davno propisao znao je zašto to radi i koja je svrha. Nije samo u jednakom tretiranju dece i da se izbegne diskriminacija bogat - siromašan đak već i da se ZNA koje dete pohađa školu i koju. Dakle vi danas imate u školskom dvorištu različitu strukturu mladih koje se okupe i u toku nastave i ne znate KO je đak, a ko NIJE. Naravno i dežurni policajac i radnik obezbeđenja takođe ne mogu reagovati brzo ako dođe do hoškanja među đacima i NN lica i na kraju - radili su noževi. Zato je potrebno da đaci budu đaci, a ne manekeni i modni filozofi.

grobAR

pre 10 meseci

Ovde dosta ljudi ne razume čemu služi školska uniforma. Ona se ne nosi da bi se prikrila finansijska situacija učenika, već da bi se stvorila neka vrsta zajedništva i prepoznavanja učenika neke škole. Ja sam apsolutno za uvođenje uniformi, ali samo pod uslovom da svi učenici jedne škole nose iste uniforme i da te uniforme dete u školi dobije besplatno. Šarenilom uniformi u jednoj školi, gubi se njihova svrha, a kupovina uniformi je još jedan atak na porodične budžete.

devna doza prosecnog komentatora

pre 10 meseci

A da pitate te koji idu u skolu a ne ove matorce koji su istu zavrsili pre 20, 30, 40 godina? Dokle ce bre drugi da kroje sudbine?

a

pre 10 meseci

bolja ideja nikad nije postojala... samo uniforme i cao
(darko, 30. avgust 2023 12:52)

Samo uniforme i besplatne knjige fondacije Kavcic... i cao

mileta

pre 10 meseci

Ne mogu da shvatim gospodina Markova. Gde se to vraćamo uvodjenjem uniformi. Gospodine bio sam u Japanu uniforme nose i studenti.
Bio sam i u Australiji. Tamo mi unuka ide u školu i naravno nosi
uniformu jer je obavezna. Moj prijatelj je upisao ćerku na koledž u Londonu i dobio je obaveštenje kako izgleda uniforma i gde može fa se kupi.
Očigledno našeg jada nema nadaleko.

Aleksandar

pre 10 meseci

Najbolje da uniforma bude dobrovoljna pa ko hoce da bude jednak neka je nosi a ko nece da bude jednak neka je ne nosi. Posteno i demokratski.

kristina

pre 10 meseci

Uniforme su odmor za roditelje narocito devojcica! Moja cerka je nosila u osnovnoj I srednjoj u Kanadi, a znala je da me zeza kad je imala 4 god u obdanistu sta nece da obuce...
A da ne govorimo o tome koliko je dobro da ne odskacu deca koja preterano imaju ili nemaju.

milutin

pre 10 meseci

apsolutno podržavam a i molim da se to obavezno uvede u svim školama Srbije,isključeni mobilni telefoni da se odlože za vreme časa. Fokus na obrazovanje i socijalno ponašanje.

Mika

pre 10 meseci

Kao vrlo liberalna osoba, smatram da moraju postojati neke granice i pravila. Ovo je jedna od njih. Kompromis moze da bude izbor izmedju nekoliko kombinacija.

Rale

pre 10 meseci

Mislim da je lepa ideja. Bio sam na stručnoj praksi u okviru Erasmus+ projekta na Karlovom Univerzitetu u Pragu, praksa je trajala 7meseci i najviše me iznenadio stil oblačenja kod Čeha. Baš ih briga šta nose, a verujem da mogu da priušte šta žele. Ja kao debil trošio novac na košulje, polo majice, itd. Sećam se kako je majka govorila: "nemoj da se brukaš, sine, lepo se obuci. Predstavi nas u najboljem svetlu..". Studenti se tamo sasvim pristojno oblače. Naravno, ima izuzetaka u skupocenim stvarima ali je mali broj takvih.

kole

pre 10 meseci

Izabrali smo zivot u klasnom kapitalistickom drustvu i nema nazad na jednakost. Ne moze se biti malo trudan, nego se mora znati ko ima, a ko je beda. Zato i neke drzavne skole treba da se placaju, pa ako imas para za godisnju clanarinu u dobroj skoli od cega bi se profesori dobro platili, onda bi ti dete bilo medju jednakima, a ako nemas para, onda u najgoru skolu koja se ne placa, gde se bodu nozevima, tuku profesore i diluju drogu.

nick

pre 10 meseci

Prosto je neverovatno da vec trideset godina traje trend patika.Svaka cast marketinskim strucnjacima.Telefoni su nova moda i egal su sa patikama.Onda ide sminka, golotinja, parfemi, ko je gde bio i silikonske nadogradnje.
Za psihijatriju u buducnosti pune ruke posla, vidim ja.
Kad se sve to izduva, kad se poraste, bice kasno i sve sizofreno.

Aleksandar

pre 10 meseci

Najbolje da uniforma bude dobrovoljna pa ko hoce da bude jednak neka je nosi a ko nece da bude jednak neka je ne nosi. Posteno i demokratski.

kartmen

pre 10 meseci

Ovde dosta ljudi ne razume čemu služi školska uniforma. Ona se ne nosi da bi se prikrila finansijska situacija učenika, već da bi se stvorila neka vrsta zajedništva i prepoznavanja učenika neke škole...
(grobAR, 30. avgust 2023 15:37)

Ako je "neka vrsta zajedništva" cilj, možete i da im istetovirate serijski broj na nadlanici.

s.p

pre 10 meseci

Sta ljudi ovde pisu kad kazete treba da postoji pravilo oblacenja samo cu vas pitati da li je vama normalno da dete ide u skolu sa uskim utegnutim farnericama(Nose ih i decaci i devojcice) ili majcicama bez rukava sa bratelama ili u sandalama i papucama nasminkani tetovirani u sorcevima niste imali ste roditelje koji vam ne bi dozvolili da tako izadjete iz kuce a ne da idete u skolu...Nekada se takvo pitanje ne bi ni postavljalo vec se podrazumeva kako se jedna mlada osoba treba ponasati i oblaciti

ispravka

pre 10 meseci

E moj gospodine Markov, škola i jeste ustanova gde svi đaci treba da budu jednaki a ne da se pravi razlika po tome ko finansijski bolje stoji.To mislim na odnos između samih učenika, zato i jesam za uniforme.

Stanislav

pre 10 meseci

Ja vozim Yaris Cross Hybrid od 36000 evra. Moj pislodavac vozi mnogo skuplji Audi 6 u fullu. Ja zivim u troiposobnom stanu na Novom Beogradu, on u kuci tri puta vece povrsine na Senjaku. Toliko o jednakosti. Da li ce morati da proda kucu i kola i kupi automobil i stan kao moj pa da budemo jednaki.

mike71

pre 10 meseci

Živim na Kipru. Ovde u državnim školama deca nose farmerice i majice koje mogu da budu bele ili crne. Bez velikih ispisa i brendova na njima. Farmerice ne mogu da budu sa rupama. Kada imaju sportske aktivnosti, mogu da idu u trenerkama, koje opet moraju da budu sive ili crne. Pred početak školske godine, u većini prodavnica se može kupiti takva uniforma i ima ih različitog kvaliteta i različitih cena. Naravno, privatne škole imaju lepe, skupe uniforme.

spremte se

pre 10 meseci

Skola treba da pripremi mlade ljude za svet odraslih, a to je svet gde su velike ne jednakosti. Neka od te dece ce imati mnogo a vecina malo...

Đorđe

pre 10 meseci

Nije istina da nas uniforme vraćaju u neka stara vremena kada smo imali privid da smo svi jednaki. Mada smo bili "jednakiji" nego sada. Uniforme se nose u svim zemljama koje imaju ozbiljno obrazovanje, jer je cilj da se deca usredsrede na školu i učenje.

niko

pre 10 meseci

O ovome se pricalo jos pre 15 godina dok sam bio u osnovnoj, nikome se nije svidela ideja, jos na to roditelji da plate da ih malo oderu po novcaniku. Naravno nije proso predlog

gg

pre 10 meseci

Da, jednakost pre svega.
(Milan, 30. avgust 2023 17:15) 

Bravo tupane, i jedno dete izvadi
iPhone 13 a drugo ŽaoMi i jednakost na delu?

ls

pre 10 meseci

Sta ljudi ovde pisu kad kazete treba da postoji pravilo oblacenja samo cu vas pitati da li je vama normalno da dete ide u skolu sa uskim utegnutim farnericama(Nose ih i decaci i devojcice) ili majcicama bez rukava sa bratelama ili u sandalama i papucama nasminkani tetovirani u sorcevima niste imali ste roditelje koji vam ne bi dozvolili da tako izadjete iz kuce a ne da idete u skolu...Nekada se takvo pitanje ne bi ni postavljalo vec se podrazumeva kako se jedna mlada osoba treba ponasati i oblaciti
(s.p, 30. avgust 2023 15:40)

Ajde ne kenjaj, vidim ova zemlja je procvetala zbog prethodnih generacija koje su isle u odelima u skolu. Samo bi neki presing da vrsite, samo bi nesto zabranjivali, naredjivali i odredjivali, koji je vama k..c narode? Postali ste idioti jos veci nego sto ste bili.

Јага

pre 10 meseci

E moje dete nece! Imam cerku i smatram da treba da bude prava devojcica. Imamo dovoljno da joj priustimo garderobu koju zeli, frizuru i sve sto jednu devojcicu cini devojcicom. Moje dete nece da se oblaci kao svi ostali. Moje dete je moje dete, a ne dete neke skole. Ko nema novca neka nosi uniformu.
(Razmisljanje mnooogih izopacenih roditelja)
(Goken, 30. avgust 2023 14:43)

Ко не жели и неће да поштује правила нека упише дете у приватну школу. Школа није модна писта нити друштвена мрежа. Школа служи да се дете образује, васпитава а не да се лече комплекси и исказује бахатост.

Marko

pre 10 meseci

E moj gospodine Markov, škola i jeste ustanova gde svi đaci treba da budu jednaki a ne da se pravi razlika po tome ko finansijski bolje stoji.To mislim na odnos između samih učenika, zato i jesam za uniforme.
(ispravka, 30. avgust 2023 16:08)

Zbog takvog razmišljanja većine roditelja, deca posle srednje škole su potpuno nesposobna za život u većini slučajeva.
Moja deca će do tada da nauče da nismo svi jednaki i kroz istoriju nikad nismo ni bili, da je život često surov i nepravedan, da ne kreću svi u život sa jednakim prilikama itd. Zato će biti zreliji i spremniji da se uhvate u koštac sa problemima i izazovima i da se na kraju izbore za što bolji status u društvu. Držati decu u nekoj iluziji i pod staklenim zvonom nikako ne valja, što ranije postanu svesniji stvarnosti, to će brže sazreti i već sa 20-ak godina se osamostaliti. Ostalima će mame da peru gaće i kad budu imali 30 godina i svi drugi će im biti krivi za loš život.

Lefty

pre 10 meseci

Kada se pomenu uniforme u školama većina pomisli na plave kecelje... Nešto se ne razumem u modu ali nešto mislim, kojem dečaku nebi lepo stajale svetle cargo pantalone i taman džemper ili dux sa nekim amblemom škole?!
Ukusu su različiti...ja sam lično za ali bez nekih sakoa i kravata!
Slično i za devojčice.

Nema lakih resenja

pre 10 meseci

Glupost najobicnija, po principu, videla zaba da se konj potkiva... Tako i mi, ako uvedemo uniforme, mislimo da ce nam skole postati Oksford, resili smo skolski sistem i sve probleme sa decom. A ako npr. hocemo da deca postanu vrhunski teniseri, resenje je da nose istu opremu kao Djokovic, ne moraju nista da treniraju i da se trude...

Ovde se vidi sva nasa plitkoca i povrsnost, gledamo samo formu, a ne sustinu, bitno nam je samo kako nesto izgleda. Ko je gospodin? Onaj ko nosi odelo. Ko je ozbiljan covek? Onaj sa namrstenom facom, bradom i brkovima. Ko je dobar politicar? Onaj koji lepo prica. Ako skola ne valja, sta je resenje? Pa prekreciti, tako ce izgledati ozbiljnije, pa ce deca vise uciti, sve ce biti bolje. Kako da ne...

Dzaba vam uniforme, deca ce vam biti iste barabe, samo uniformisane, imacete sve iste probleme, nista se nece promeniti, samo cete malo podgrejati ili nasminkati les. Ako hocete stvarne promene, poceti od roditelja i vaspitanja dece, ukinuti rijaliti i sund kulturu, reformisati skolski sistem, smanjiti prava dece u skoli i mesanje roditelja, veca ovlascenja skolskom kadru, itd. Na taj nacin upristojiti decu, nauciti ih odredjenim vrednostima, ponasanju i disciplini, a tek nakon toga uniforme mogu da imaju smisla. Ako to necemo, ne treba onda maltretirati decu glupostima, dzaba smo krecili.

Угасите ријалити!

pre 10 meseci

Zato sto uniforme nikada nista lepo nisu donele ovom narodu, propagiralo se zajednistvo ali je realnost bila drugacija, a danas svi zajedno kusamo rezultate tog zajednistva i tih uniformi, pa 70% stanovnistva mase nekome svom preko Skajpa. Ja verujem da su uniforme u nekim zemljama stvar tradicije i neceg lepog, samo mi nije jasno zasto po svaku cenu to mora nama da se namece? Jel mi ne mozemo da imamo svoj identitet? Da li mi moramo sve od drugih da kopiramo i svaki dan da se cudimo zasto to nekome ne odgovara u nasoj zemlji? Gubi se identitet naroda, najbolje bi bilo da se svi u Srbiji izjasne kao Japanci i u pm, ali ja ne zelim da budem Japanac, ne zelim da mi dete bude Japanac, Britanac ili bilo ko drugi nego SRBIN! Terajte se vise...
(ls, 30. avgust 2023 14:51)

Губи се идентите народа? Зар униформа не може да буде стилу народне ношње? Или мислите на део "контрирања" и "инаћења" као једна од главних идентита ових простора?
Више идентитета губимо данашњим облачењем него што би изгубили униформом. На одевним комбинацијама носимо заставе других земаља. И то је у реду?
Последња реченица више представља вас и ваша схватања.

etotako

pre 10 meseci

Apsolutno sam za uniforme.
Dosta je terora markica i bogataške djece. Stop zlostavljanju i vršnjaćkom nasilju po osnovi ekonomske snage porodice. To je štetno i za siromašnu i za nogatašku djecu i za djecu roditelja srenje klase. Zato treba uniforme da društvo kaže stop negativnim pojavama.

Los Angeles

pre 10 meseci

Uvaljivanje uniformi u komunističkom fazonu, i zabrana suknjica, kupaćih, šorcića, dubokih dekoltea i slično NIJE ISTO. Iživljavanje matore generacije koji znaju samo za to jedno jedino “rešenje” iz vremena kad su oni bili deca, misleći da će time problem biti rešen. Neće, biće samo još gori. Lečite posledice umesto uzroka, a ne želite da se suočite sa uzrokom.

lolz

pre 10 meseci

Da da obavezno. Ali samo ako te uniforme bude sila neka ortacko-burazerska firma juce otvorena i jedina na tenderu ponudila. I naravno da uniforma bude bar 3k evra ali od drzave "besplatno". Nece biti ni klasne razlike...nekih 15 sekundi dok klinac ne izvadi slusalice i telefon od 1500 evra :)

Zok1

pre 10 meseci

Uniforme se nose u skoro svim privatnim školama u Americi. Kao što je rekao, njihova uloga nije da smanje klasne razlike, nego da stvore osećaj zajedništva, pripadnosti timu. Mislim da ovo treba prepustiti školama. Uniforme ne bi trebale da budu kecelje iz vremena socijalizma, gde je opet vladalo šarenilo, a bile su dodatni namet. Treba uvesti komletne uniforme (pantalone/suknja, košulja, džemper) kao za Zapadu, sa oznakama škole i u školskim bojama. Ako bi se nabavljale velike količine preko ministarstva prosvete (naravno, u više opcija po pitanju dizajna), mogla bi se dobiti povoljna cena kod proizvođača. Onda se to može prodati bez PDV, po nabavnoj ceni.

ja

pre 10 meseci

Bio sam poslednja - 107. generacija klasične gimnazije u Pančevu. Nas nije bilo sramota da nosimo plave uniforme i BALETANKE na nogama sve dok smo u zgradi gimnazije.
Pa ipak, samo moje odelenje je dalo 19 univerzitetski obrazovanih ljudi a od toga 3 doktora nauka. Eto propali smo načisto zbog takvog vaspitanja i obrazovanja.

Ne znam ni što sam komentarisao

pre 10 meseci

Ja sam za da škola plaća deci satnicu dlušanja predavanja. Pa od te plate ko hoće nek kupi uniformu, ili je potroši na šta želi
(posmatrac, 30. avgust 2023 13:34)

Pitam se prijatelju, da li uopšte imaš obraza?!

Lupetas

pre 10 meseci

Uniformno oblačenje je preko potrebno našem društvu, koje je posrnulo i upalo u vir zvani kapitalizam.
(miloš, 30. avgust 2023 14:49)
Nema to nikakve veze sa kapitalizmom vec sa nama, narcisoidnom, infantilnom sirotinjom. Mnogo manje se na zapadu gleda sta si obukao, deca imaju mnogo jeftinije telefone nego nasa ako ih uopste imaju. Pojma nemas. Mi smo nabedjeni a siromasni uzasna kombinacija. Ovde bi svi lovu, svi bi lepotice alo bre ljudi...

YUGO TEMPO 1.1

pre 10 meseci

@Мишо
Изгледа да је то било давно. Прошло је то време. Данас носе мараме. Како стоје ствари, пре ће иранке да се облаче тако него што ће се туркиње вратити у некадашње стање.

Јабучило

pre 10 meseci

Школска униформа врло има смисла, АЛИ! И крој и начин ношења морају бити јасно прописани. Наравно, водити рачуна да то треба да носе деца и млади људи. Не морају да буду оне беживотне плаве кецеље. Такође, ако су обавезне, а школство бесплатно, нема ту динар да се тражи од родитеља. Нека држава плати и испоручи. Лако је припремити се унапред.

Бурек са сиром

pre 10 meseci

може без униформи...
ал овај потез 13. гиманзије није лоша идеја....
нека правила морају да постоје..

aca

pre 10 meseci

Obavezno cist pamuk! Mi smo ‘90tih u medicinskoj nosili plave uniforme koje su bile od nekog materijala ispod kog koza nije mogla da dise, uzas.

vlajko jagodinac

pre 10 meseci

Zašto meni roditelju postavljaju ovo pitanje? Nit sam sociolog, niti psiholog, niti učitelj. Zašto bi moje mišljenje kao stolara bilo relevantno za obrazovne strukture? Alo bre, stručnjaci, učili ste te nauke, sedite, dogovorite se i naredite. Nemojte da se krijete iza mišljenja diletentske javnosti. Kao "Mi bili sigurni da treba, al nam savet roditelja nije dao". Što me niko nije pitao za veronauku i ono lepo pisanje? Te gluposti ste znali da naredite...

Reggie Hammond

pre 10 meseci

Promene u školama su neophodne i slažem se sa upravom gimnazije.Za početak treba ZABRANITI korišćenje telefona na časovima,jer je to znatno veći problem od odevanja učenika.Prosvetni radnici imaju puno obaveza,a vrlo skromna prava što se POD HITNO MORA PROMENITI.Promene su neophodne kako bi se društvo oporavilo od stanja u kome se sada nalazi,a boljitak bi osetili svi - učenici,roditelji i nastavnici.

bgd

pre 10 meseci

I opet dolazi na red - kućno vaspitanje. Šta treba obući u kojoj prilici, ali pre svega da firmirana garderoba ne poboljšava IQ.

Had

pre 10 meseci

Skole su postale modne piste , a ne mesta za stjecanje znanja . To nisu kriva deca ,vec oni koji im to omogucuju i dozvoljavaju , a to smo svi mi

Veliki brat

pre 10 meseci

pre par godina pokusali neki da uvale deci uniforme u norveskim skolama.
bilo puno lepih prica, ubedjivanja i navlacenja. kada su mislili da je bilo dosta ubedjivanja pitali decu da li bi nosili uniforme, a deca rekla NE!
tu se zavrsila svaka rasprava i ubedjivanje oko uniformi .
tako treba i u srbiji pitati decu jel zele to uopste.
(norge, 30. avgust 2023 22:30)

Da ne treba možda da pitamo decu i da li žele da idu u školu u patikama jeftinijim od 250 evra?



Izvinite ali ako su neki roditelji nesposobni da obezbede deci kvalitetnu garderobu, zbog cega bi deca sposobnih roditelja na bilo kakav nacin ispastala? Za one koje roditelji ne mogu da izdrzavaju postoje centri za socijalni rad.
(Glas razuma, 30. avgust 2023 20:06)

Ne mlati, misliš da u SAD, kad dete nekog milijardera upiše MIT ili Berkli, na časove dolazi vozeći Lamborgini ili Ferari?
Misliš da oni koji upišu Oksfor ili Kembridž mogu da se parkiraju novim BMW-om ispred samih ulaznih vrata?

Nije sve u novcu i nije sve u preskupoj odeći i obući, to je u 99% slučajeva razbacivanje i razmetanje. Na primer, u SAD normalni nose cipele, a "džordanke" se nose na treningu, dok ih 24/7 nose samo crnci u getu, to je tamo reper nekog uspeha i statusni simbol, jer u normalnim četvrtima te patike može svako da priušti, ali dobre kvalitetne cipele su neka druga priča po pitanju cena.

Veliki brat

pre 10 meseci

Ako bi se nabavljale velike količine preko ministarstva prosvete (naravno, u više opcija po pitanju dizajna), mogla bi se dobiti povoljna cena kod proizvođača. Onda se to može prodati bez PDV, po nabavnoj ceni.
(Zok1, 30. avgust 2023 16:59)

Povoljna cena, kao za komplete knjiga?


Nema tu šta da se diskutuje o cenama, ova država je iz budžeta spucala milione evra da nekim fabrikama "poveže staž", potom imamo gomilu njih kojima je država uplaćivala novac za isplatu nekih plata, a umesto davanja novca za nerad i sedenje, mogla je da im kupi materijal i traži da sašiju đačke uniforme - pri čemu to ne bi bile one kecelje i bluze koje su se nosile do 80-ih, već nešto modernije i prikladnije.

Međutim, takva odeđa ne ide uz patike od 250 evra ili farmerke od 300 evra...

Inače, ko priča o nekom "komunizmu", sećam se da je u mojoj osnovnoj školi organizovan folklor od strane neke ekipe sa strane, uglavnom za polaznike, koji su na kraju "kursa" imali koncert u nekom domu kulture ili sličnom objektu, obavezno su morali da kupe crne cipele, crne pantalone i belu košulju - niko nije pitao roditelje da li imaju novca i za to, jer većini dece to nije bilo potrebno, pošto su još rasla i praktično bi tu odeću prerasla za godinu dana, a to je tip odeće koji niko nije nosio u školu niti u nekim drugim prilikama.