Pooštrene mere: Od roditelja čija deca idu u vrtić traži se poseban izveštaj

Male boginje se šire u Srbiji, do sada su one potvrđene kod 16 osoba, od kojih su 14 iz Beograda u kojem je prijavljena epidemija.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 25.02.2024.

21:34

Pooštrene mere: Od roditelja čija deca idu u vrtić traži se poseban izveštaj
Foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Preduzete su posebne mere, zbog čega se proveravaju vakcinalni kartoni i pedijatri pozivaju roditelje nevakcinisane i nepotpune vakcinisane dece, a slične mere postoje i u predškolskim ustanovama.

U vrtićima se, naime, od roditelja traži da donesu izveštaj od pedijatra ukoliko se kod deteta odlaže vakcinacija po kalendaru obavezne imunizacije.

U obaveštenju koje se može videti na oglasnim tablama u predškolskim ustanovama a koje potpisuje Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, od roditelja čija su imena dece navedena, traži se da dostave ili kompletan vakcinalni karton, ili, u drugom slučaju, izveštaj od pedijatra o odlaganju vakcinacije.

"Kao što vidite, na obaveštenju stoji ime i prezime mog deteta i pored piše da do 26. februara moram da dostavim izveštaj pedijatra. Sve je zbog malih boginja, i iako mi nije prijatno što ime mog deteta stoji ovde, smatram da je to u redu i da je to za naše dobro", rekla je za Telegraf.rs mama jednog četvorogodišnjeg Vukana.

Osim u Beogradu, male boginje su potvrđene i u Novom Sadu i Staroj Pazovi. Pre nego što su one dijagnostikovane, suočili smo se sa velikim kašljom, odnosno pertusisom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: