Zdravlje

Ponedeljak, 05.12.2022.

13:06

Na putu ka istrebljenju najopakije bolesti: Srpski naučnik kaže da su našli ključ

"Na dobrom smo putu da pronađemo efikasniji lek za rak od hemioterapije" - to je srpski naučnik Vladimir Cmiljanović izjavio pre nešto više od pola godine.

Izvor: B92, TV Prva

Na putu ka istrebljenju najopakije bolesti: Srpski naučnik kaže da su našli ključ
Foto: Printskrin/TV Prva

U pitanju je druga generacija lekova protiv raka, a cilj je da pokriva što veći broj tumora. U kojoj fazi ispitivanja je navedeni lek i kada možemo da očekujemo da dobije i zvanično odobrenje za upotrebu?

Srpski naučnik doktor Vladimir Cmiljanović dobitnik je nagrade "Nikola Tesla" za zasluge postignute u oblasti nauke kojim se promovišu pronalazačka dostignuća srpskih naučnika koji žive u inostranstvu, a koji se nalazi na čelu tima iz Švajcarske koji upravo i radi na otkriću leka protiv raka.

Cmiljanović naveo je za TV Prva da je preko 200 pacijenata testirano na glioblastomima, najagresivnijem tipu raka dojke i sličnih, i supstancu testiraju za rak prostate na pacijentima koji već imaju metastaze, kao i za predbolest raka kože.

Od 2005. godine rade istraživanja na tom projektom, gde su sa profesorima iz Švajcarske i Amerike počeli da blokiraju rast dva enzima.

"Mi ovom terapijom blokiramo metaboličke procese u kancerogenim ćelijama", kaže on, naglašavajući da je priroda ove terapije potpuno drugačija od hemioterapije.

Došli su do saznanja da ova terapija funkcioniše na limfomima, određenom tipu raka dojke, i nemelanomima za rak kože.

Imunske ćelije su programirane da napadaju ćelije kancera, naveo je doktor.

Pogledajte više u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

15 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

18 h

Podeli: