Zdravlje

Nedelja, 22.02.2015.

11:54

Koji narod na svetu se naj(ne)zdravije hrani?

Zbog velikih količina voća i povrća prisutnih na svakodnevnoj trpezi, građani Čada proglašeni su za naciju koja se najzdravije hrani.

Izvor: Independent

Default images

Foto: jules / Alpha / Flickr.com

Novo istraživanje objavljeno u Lancet Global Health stručnom časopisu pokazalo je da se građani Jermenije najnezdravije hrane.

Do tih zaključaka istraživači su došli ispitujući nacionalne podatke više od 90 odsto zemalja sveta, kako bi analizirali kako su se ljudi hranili između 1990. i 2010.

Zatim su odredili tri šeme ishrane. Prva je bila zasnovana na zdravim namirnicama: voću, povrću, mahunarkama, orasima, semenkama, integralnim žitaricama, mleku, polinezasićenim masnim kiselinama, ribom i vlaknima.

Druga grupa određena je prema prisustvu sedam nezdravih sastojaka ishrane: neprerađenog crvenog mesa, mesnih prereađevina, zašećerenih napitaka, transmasti, zasićenih masti, holesterola i soli.

Treća je određena prema svim grupama hrane.

Koristeći te podatke istraživači su zemljama davali bodove od 0 do 100, pri čemu su viši brojevi ukazivali na zdraviju ishranu stanovništva.

Kada je reč o Evropi, najlošije se hrane Belgijanci i Mađari, kao i bivše sovjetske republike Uzbekistan, Turkmenistan i Kirgistan.

Kad su istraživači uzeli u obzir pol i starost ispitanika, otkrili su da se stariji kvalitetnije hrane od mlađih, a žene bolje od muškaraca.

Dr Fumijaki Imamura sa Univerziteta u Kembridžu koji je predvodio studiju kaže da je poboljšavanje ishrane ključna taktika u borbi protiv opasnih bolesti.

Nacije koje se najzdravije hrane Nacije koje se najnezdravije hrane
1. Čad Jermenija
2. Sijera Leone Mađarska
3. Mali Belgija
4. Gambija Češka
5. Uganda Kazahstan
6. Gana Belorusija
7. Obala Slonovače Argentina
8. Senegal Turkmenistan
9. Izrael Mongolija
10. Somalija Slovačka

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: