Zdravlje

Subota, 22.03.2014.

18:20

Zašto je tamna čokolada dobra za zdravlje

Ako ste ljubitelj tamne čokolade, sada u njoj možete da uživate sa puno manje osećaja krivice, jer su naučnici otkrili da je itekako dobra za zdravlje.

Izvor: B92

Default images

Prethodne studije pokazale su da svakodnevna potrošnja tamne čokolade smanjuje krvni pritisak i da je dobra za srce. A naučnici su sada otkrili i zašto.

"Ustanovili smo da u stomaku postoje dve vrste mikroba, dobre i loše. Dobri mikrobi, poput bakterija mlečne kiseline hrane se čokoladom, i njenom konzumacijom proizvode jedinjenja koja deluju antiupalno. Na taj način čuvate srce i arterije od oštećenja", ističu naučnici iz Luizijane.

Međutim, pored dobrih bakterija, tu su i loše poput klostridije i ešerihije koli koje dovode do nadutosti, proliva ili zatvora, ali je ustanovljeno da tamna čokolada može da smanji njihovo dejstvo.

Tim američkih naučnika testirao je tri vrste kakao praha, koje se koriste za proizvodnju čokolade, i ustanovili da se kakao u tamnoj čokoladi lako apsorbuje u organizmu, pri čemu se smanjuje mogućnost upale kardiovaskularnih tkiva, kao i dugoročnog rizika od moždanog udara.

Takođe, kombinacija tamne čokolade sa određenim plodovima poput šipka, samo dodatno pojačava zdravstvene prednosti čokolade, piše Daily Mail.

Foto: Image courtesy of dan / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: