Zdravlje

Subota, 28.12.2013.

10:01

Umeren unos alkohola jača imunitet

Nova studija pokazala je da umereno konzumiranje alkohola može da ojača imunitet i učini vakcine efikasnijim, odnosno poveća sposobnost tela da se bori protiv infekcija, javio je CBS.

Izvor: Izvor: Tportal/Hina.hr

Default images

Naučnici se nadaju da će ova studija pomoći u povećanju efikasnosti vakcina i dovesti do boljeg razumevanja načina rada imunološkog sistema.

Ranije studije već su pokazale da je umerena konzumacija alkohola povezana s nižom stopom smrtnosti. Međutim, ovo je prvi put da je neka studija pokazala kako svesno umereno konzumiranje alkohola može pojačati imunološku reakciju na vakcinu.

Studija je sprovedena među životinjama koje su naučnici prvo vakcinisali, a zatim su im omogućili pristup alkoholu. One koje su ga konzumirale umereno pokazale su pojačanu reakciju na vakcinu.

'Kod prosečnih osoba, čaša vina uz večeru, čini se, poboljšava zdravlje i pogotovo stanje kardiovaskularnog sistema, a sada tome možemo dodati i imuni sistem', rekao je autor studije, profesor Ihem Mesaudi.

Foto: freedigitalphotos.net/Stoonn

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: