Umeren unos alkohola jača imunitet

Nova studija pokazala je da umereno konzumiranje alkohola može da ojača imunitet i učini vakcine efikasnijim, odnosno poveća sposobnost tela da se bori protiv infekcija, javio je CBS.

Zdravlje

Izvor: Izvor: Tportal/Hina.hr

Subota, 28.12.2013.

10:01

Default images

Naučnici se nadaju da će ova studija pomoći u povećanju efikasnosti vakcina i dovesti do boljeg razumevanja načina rada imunološkog sistema.

Ranije studije već su pokazale da je umerena konzumacija alkohola povezana s nižom stopom smrtnosti. Međutim, ovo je prvi put da je neka studija pokazala kako svesno umereno konzumiranje alkohola može pojačati imunološku reakciju na vakcinu.

Studija je sprovedena među životinjama koje su naučnici prvo vakcinisali, a zatim su im omogućili pristup alkoholu. One koje su ga konzumirale umereno pokazale su pojačanu reakciju na vakcinu.

'Kod prosečnih osoba, čaša vina uz večeru, čini se, poboljšava zdravlje i pogotovo stanje kardiovaskularnog sistema, a sada tome možemo dodati i imuni sistem', rekao je autor studije, profesor Ihem Mesaudi.

Foto: freedigitalphotos.net/Stoonn

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: