Zdravlje

Petak, 09.01.2015.

14:03

Stručnjaci savetuju oprez kod uzimanja aspirina

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da oko 16 miliona Britanaca nema nikakve koristi od svakodnevnog uzimanja aspirina.

Izvor: Izvor: Tanjug

Default images

Naime, procenjuje se da aspirin nema uticaja na oko četvrtinu pacijenata koji ga koriste, ali još gore od toga jeste da za njih može biti fatalan, piše "Dejli mejl".

Za one koji ga koriste da bi smanjili rizik od srčanih i moždanih udara, aspirin može da bude spasonosan, ali kod onih pacijenata imunih na taj lek rizik se može znatno povećati.

Dok kod jednih sprečava nastajanje ugrušaka, kod imunih na lek radi upravo suprotno i zbog tih nuspojava u Velikoj Britaniji umiru stotine ljudi godišnje.

Zbog toga su naučnici počeli ispitivanje koje može da otkrije da li lek deluje na pacijenta, odnosno da li će mu stvarno pomoći ili naškoditi.

Foto: jellywatson / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: