Zdravlje

Sreda, 04.12.2013.

16:38

Prva nacionalna konferencija o retkim bolestima

Prva dvodnevna nacionalna konferencije o retkim bolestima biće održana u petak u hotelu Holidej In, najavljeno je iz Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije (NORBS).

Izvor: Tanjug

Default images

Na skupu će biti reči koliko pacijenata u Srbiji ima retku bolest, zašto dugo čekaju na uspostavljanje dijagnoze, zašto se neophodne analize uglavnom rade u inostranstvu i o trošku pacijenata i njihovih porodica.

"Retka bolest podrazumeva svaku bolest koja se javlja kod 1 od 2.000 građana, ali se jedan broj retkih bolesti javlja i kod jednog u nekoliko stotina hiljada ili miliona ljudi. Prema proceni Evropskog komiteta, šest do osam odsto populacije ima neku retku bolest", saopštili su organizatori.

Konferenciju organizuje NORBS, u saradnji sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI), pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Evropske organizacije za retke bolesti (EURORDIS).

Skup će otvoriti ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, a prisutnima će se obratiti predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević, direktor Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović i predsednica Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije (NORBS) Jelena Milošević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: