Master-plan predviđa manje domova zdravlja i filijala RFZO, ali ipak veći izbor gde da se lečimo

Master-plan - nacrt plana za optimizaciju mreže zdravstvene zaštite o kome se do juče diskutovalo, predviđa ozbiljne promene u zdravstvenom sistemu Srbije, pa tako bi Beograd u narednih 15 godina trebalo da dobije 5 urgentnih centara, u čitavoj Srbiji manji domovi zdravlja bili bi pripojeni jednom većem, a on bi dobio novo ime, pojedini gradovi bi dobili službe hitne pomoći, transfuziološke službe, a pacijenti bi pomoć mogli da potraže i u ustanovama van svog okruga.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2021.

10:11

Master-plan predviđa manje domova zdravlja i filijala RFZO, ali ipak veći izbor gde da se lečimo
Foto: Depositphoto/AndrewLozovyi

Master-plan, čiju je izradu sprovelo Ministarstvo zdravlja, predviđa organizaciju zdravstvenog sistema kroz šest regiona, uz planiranje kapaciteta u skladu sa brojem stanovnika, njihovim zdravstvenim potrebama i mogućnostima ustanova da pruže kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Tako će zdravstveni centar u Prokuplju postati Toplički zdravstveni centar, bolnica za specijalne cerebrovaskularne boleti "Sveti Sava" i Institut za reumatologiju bi bili pripojeni Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, odnosno, kako se do skoro zvao Klinički centar Srbije. Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović – Batut" pripojio bi se Zavod za biocide i medicinsku ekologiju.

Predlaže se i nova organizaciona struktura RFZO sa 6 regionalnih kancelarija - po jedna u svakom regionu. To će dovesti do toga da pacijenti mogu da se leče u bilo kojoj ustanovi, nebitno da li je ona u njihovom okrugu. Važno da je u regionu.

Ovim planom predviđeno je spajanje domova zdravlja na nivou okruga, odnosno, pripajaju se najvećem domu zdravlja u okrugu koji menja svoje ime. Na primer, u Severnobačkom okrugu su tri doma zdravlja - Dom zdravlja Mali Iđoš, Dom zdravlja Bačka Topola i Dom zdravlja Subotica tako da se prva dva pripajaju trećem koji menja ime u Severnobački domovi zdravlja, a pojedinačni domovi zdravlja u njegovom sastavu se nazivaju svojim dosadašnjim imenom, npr. Severnobački domovi zdravlja dom zdravlja Bačka Topola, objašnjava se u master-planu.

Biće spajanja i zdravstvenih centara, pa će se manji na nivou okruga pripajati većem koji menja ime prema okrugu u kom se nalazi (Pirotski, Moravički...)
Foto: Depositphotos/scukrov
Beograd će pretrpeti najveće promene

U Beogradu će se Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu spojiti sa Kliničko-bolničkim centrom "Zvezdara", sa kojim se spaja i Gradski zavod za kožne i venerične bolesti. Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava", kao specifična ustanova koja pruža tercijarnu zdravstvenu zaštitu, spaja se sa Univerzitetskim kliničkim centrom Srbije i postaje nacionalni referentni centar za cerebrovaskularne bolesti.

Zbrinjavanje hitnih stanja biće moguće u 4 KBC-a koji rade 24 sata sedam dana u nedelji zahvaljujući povezivanju Urgentnog centra UKC sa službama za zbrinjavanje i prijem hitnih stanja u 4 bolnice u Beogradu.

Institut za transfuziju krvi Srbije treba da osnuje organizacionu jedinicu u КBC Zemun, s obzirom na to da se u okviru Službe za transfuziju krvi u toj ustanovi obavlja delatnost transfuziologije. Time će Institut rešiti problem manjka kadra. Planom je predviđeno da i Subotica dobije svoju službu za transfuziologiju, a Užice i Novi Pazar službu za hitnu pomoć.

Bilo je predviđeno i ukidanje studentskih poliklinika, odnosno, njihovo pripajanje domovima zdravlja, ali se od toga odustalo.

Ovo su samo neke od planiranih izmena u zdravstvenom sistemu Srbije u narednih 15 godina, a više o ovome je objavljeno na sajtu Optimizacija zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: