Zdravlje

Subota, 08.10.2016.

08:18

"Human pristup porodilji, a ne slepo praćenje standarda"

Iako se poslednjih dana govori o ukidanju programa “Bebi frendli” u porodilištima, jer se on ne sprovodi onako onako kako je to zamislio Unicef, u novosadskom porodilištu su zadovoljni rezultatima koje ovaj program ima i ne planiraju njegovo ukidanje.

Izvor: B92

Foto: Thinkstock

Piše: Lj. Petrović

Izvor: Dnevnik.rs

Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine profesor dr Tihomir Vejnović kaže kako je od početka program modifikovan i da su ga prihvatile i majke i zaposleni.

"Program 'bebi frendli' u suštini ima dva cilja. Prvi je prijateljski odnos prema bebi, prema majci, odnosno prema porodici. Suština je u što humanijem pristupu porodilji, kako u samom aktu porođaja, tako i u celom periodu boravka pacijenta u bolnici posle porođaja. Ta humanost se zasniva na poštovanju prirodnih zakona, koji se sastoji u održavanju bliskosti između novorođenčeta i majke. Tu je i s aspekta etike, najveća vrednost tog globalnog programa Svetske zdravstvene organizacije i Unicefa. Drugi cilj je korišćenje prirodne ishrane, a to je majčino mleko", kaže profesor dr Tihomir Vejnović i dodaje da u svetu svakog minuta umre jedna novorođena beba zbog posledica neadekvatne ishrane. "I najnovijom deklaracijom Svetske zdravstvene organizacije i Svetskog udruženja ginekologa i akušera iz 2015, ishrana čovečanstva, a pre svega majki i odojčadi, jedan je od strateških ciljeva koji su pred nama".

Vejnović smatra da mogu da se preispitaju uslovi i način sprovođenja programa, naročito u porodilištima s velikim brojem porođaja i porodilištima gde porođajne sobe nisu izgrađene po principu apartmana. Za novosadsko porodilište koje ima 40 soba, uglavnom dvokrevetnih i trokrevetnih, to bi značilo proširenje kapaciteta od 100 posto i dvostruko povećanje broja medicinskog i nemedicinskog osoblja.

"Striktno pridržavanje 'bebi frendli' programa nije njegova suština. Svako porodilište prilagođava delove u organizaciji '10 koraka do uspešnog dojenja' u interesu, pre svega, pacijenata. Naše porodilište ima oko 6.500 porođaja godišnje, i oko 100 kreveta za majke i isto toliko kreveta za bebe. Majke koje su porođene prirodnim putem smeštene su u prostorijama i sobama u takozvanom 'bebi frendli' odeljenju i one su od porođaja do otpusta stalno sa svojom decom. Modifikacija programa se uglavnom odnosi na bebe koje se nalaze na Odeljenju intenzivne i poluintenzivne nege, kao i porođaje carskim rezom. Pošto u našem porodilištu ima više od 2.000 carskih rezova godišnje, striktno sprovođenje “bebi frendli” programa kod majki s carskim rezom je u praktičnim uslovima nemoguće izvesti", objašnjava za "Dnevnik" objašnjava dr Vejnović.

Kako navodi upravnik novosadskog porodilišta Betanije, prema standardu i preporukama za normalno porođene pacijente, bila bi potrebna jedna akušerska i jedna pedijatrijska sestra na četiri porođene žene i četiri bebe. U intenzivnoj jedinici, gde su pacijentkinje porođene carskim rezom, odnos bi bio čak dve akušerske sestre i dve pedijatrijske sestre na jednog pacijenta.

"To su neki idealni uslovi koji na žalost ne postoje ni u jednom našem porodilištu, ne samo u Vojvodini, već ni u regionu. Konkretno za naše porodilište, na 6.500 porođaja, kao i 6.500 beba, odnosno 13.000 pacijenata, za značajno poboljšanje kvaliteta nege i samim tim sprovođenje 'bebi frendli' programa, trebalo bi obezbediti još 20 akušerskih sestara i 20 pedijatrijskih sestara. Naravno i broj lekara u porodilištu, na odeljenju puerperijuma i intenzivne nege za majke, trebalo bi da se poveća za pet ginekologa-akušera i po pet anesteziologa i pedijatara-neonatologa", zaključuje profesor dr Tihomir Vejnović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: