Jednostavna detoksikacija: Ove namirnice čiste organizam

Beli šećer, proizvodi od belog brašna, so i nezdrave masnoće posebno su štetni za organizam.

Izvor: B92

Petak, 16.04.2021.

15:38

Jednostavna detoksikacija: Ove namirnice čiste organizam
Foto:Shtterstock/Antonina Vlasova

Ako u poslednje vreme jedete previše, za početak je potrebno da ne smanjujete broj obroka, već ih podelite na više manjih porcija i redukujte unos rafinirane hrane bogate suvišnim masnoćama i kalorijama, kao što su kolači, masna i slana pečenja te kalorične salate s prelivima i dodacima poput mleka i majoneza.

Beli šećer, proizvodi od belog brašna, so i nezdrave masnoće posebno su štetni za naš organizam, jer stvaraju sluz u telu, debljaju i opterećuju probavu. Za takvim namirnicama posežemo najčešće kada smo veoma gladni i više nam nije važno šta ćemo da pojedemo.

Na primer, za doručak uzmite neku voćku ili ovsenu kašu sa suvim voćem koja će podstaći probavu i eliminisati štetne stvari, a opet ćete dugo biti siti, jer će se spori ugljeni hidrati iz kaše i voća polako oslobađati do ručka. Za užinu se preporučuje da se konzumira neka voćka ili voćni sok ili lagani jogurt, a za ručak i večeru kuvano nemasno meso ili riba, lagana supa, puno salate i skroman dodatak ugljenih hidrata.

Osećate li, nakon što ste puno jeli, umor, bolove u mišićima, imate probleme s lošom probavom, pojavile su se alergije, grčevi, napadi žučnog kamena, bolne menstruacije, perut a i vaga je pokazala koji kilogram viška, svakako, vam je potrebna detoksikacija.

Postoje razni programi detoksikacije u trajanju od jednog dana pa do nekoliko sedmica. Ukoliko ste početnik, najbolje je krenuti od jednostavne detoksikacije.

Ovakvo otklanjanje štetnih stvari nije zahtevno, popratnih simptoma gotovo da i nema, a program se može sprovoditi kad god osetite potrebu. Dijeta za detoksikaciju

*Ustajanje - čaša tople vode i sok od pola limuna

*Doručak - jedna činija raznog voća i kašika ovsenih pahuljica

*Užina - jedna voćka kao što je narandža, jabuka, kruška, grejp

*Ručak - jedna činija kuvanog povrća i mesa (riba), kašika integralni pirinač ili krompir

*Užina - jedna sirova ili kuvana šargarepa ili manja cvekla, celer, brokoli

*Večera - isto kao i ručak

*Važno je piti puno negazirane vode i biljne čajeve, približno 2 litra dnevno

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: