Šta ako namažete kremu za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja?

Možda ste mislili da nije ništa strašno ako tokom sunčanja iskoristite kremu kojoj je istekao rok, prevarili ste se. Stručnjaci upozoravaju da je to daleko od istine.

Zdravlje

Izvor: Blic

Nedelja, 19.06.2022.

10:35

Šta ako namažete kremu za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja?
Foto:Shutterstock/Lea Rae

"Ne preporučuje se korišćenje kreme za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja. Važno je da zapamtite da ako koristite dovoljno kreme za sunčanje i ponavljate nanošenje prema savetima, malo je verovatno da će vam na kraju leta ostati značajna količina kreme za sunčanje", kaže dermatolog Marisa Garšik.

Ipak, ako koristite kremu kojoj je istekao rok trajanja, izgorećete lakše, jer se aktivne hemikalije koje štite od sunca vremenom razgrađuju.

"Opekotine od sunca tada dovode do oštećenja kože i povećavaju rizik od razvoja raka", kaže de Endži Silel.

Dakle, krema za sunčanje sa isteklim rokom trajanja ne pruža nikakvu zaštitu, a samim tim oštećujete kožu i povećavate šansu za razvoj opekotina. Uprava za hranu i lekove tvrdi da kreme za sunčanje ostaju efikasne tri godine.

"Iako fizički blokatori u mineralnim SPF-ovima, mogu da traju duže od hemijskih, datum isteka takođe uzima u obzir ostale sastojke koji se nalaze u kremama za sunčanje, tako da i hemijski i mineralni SPF-ovi imaju tendenciju da slede iste smernice u vezi sa rokom", objašnjava dermatolog Garšik i dodaje:

"Da biste održali optimalni rok trajanja svoje kreme za sunčanje, čuvajte je na sobnoj temperaturi i držite je dalje od sunca", objašnjava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: