Zdravlje

Petak, 13.05.2022.

16:50

Svako može da pukne – koliko nam je važno mentalno zdravlje?

Mreža za mentalno zdravlje NaUm poziva sve građane da se pridruže događaju "Svako može da pukne" koji ima za cilj da javnosti približi neke od najznačajnijih tema iz oblasti mentalnog zdravlja.

Izvor: B92

Svako može da pukne – koliko nam je važno mentalno zdravlje?
Foto: Mreža za mentalno zdravlje NaUm

Događaj će se održati 16. maja od 16 h do 19 h u Pres-centru UNS u Ulici kneza Mihaila 6/III kao završni događaj istoimenog projekta podržanog od ACT projekta i Vlade Švajcarske.

Paneli, diskusije, rezultati istraživanja, predstavljanje udruženja koja se bave mentalnim zdravljem, kviz i radionice neke su od aktivnosti koji očekuju posetioce u ponedeljak 16. maja u Pres-centru UNS.

Gledaocima će biti prezentovana četiri panela posvećena aktuelnim inicijativama iz oblasti mentalnog zdravlja.

Mreža za mentalno zdravlje NaUm predstaviće aktuelni projekat Svako može da pukne i izneti rezultate anonimnog upitnika o mentalnom zdravlju. Upitnikom smo želeli da steknemo uvid u izazove sa kojima se suočavaju osobe sa problemima mentalnog zdravlja, a rezultati ovog istraživanja koristiće se u svrhu kreiranja preporuka prema donosiocima odluka radi unapređenja politika u oblasti mentalnog zdravlja, rekla je Larisa Despotović, koordinatorka projekta i predsednica Udruženja Herc, nosioca projekta Svako može da pukne.

Karitas Srbije, Karitas Valjevo i dr Jovanka Petrović, direktorka SBPB Kovin, govoriće o ulozi civilnog sektora u reformi sistema zaštite mentalnog zdravlja, značaju otvaranja centara za mentalno zdravlje u zajednici, destigmatizaciji i rušenju tabu tema vezanih za mentalno zdravlje, i drugim pitanjima koja se odnose na koncept mentalnog zdravlja u zajednici.

Organizacija PIN – Psychosocial Innovation Network, predstaviće rezultate istraživanja Dostupnost usluga zaštite mentalnog zdravlja i perspektiva korisnika psihijatrijskih usluga i predstaviti primere dobre prakse mentalnog zdravlja u zajednici.

Udruženje Prostor predstaviće rad udruženja, program Kreativnog prostora za mentalno zdravlje i aktuelne projekte, kao i kampanju pod nazivom "Komšija, kako ste?", koju trenutno sprovode.

Mediji i mentalno zdravlje – posledice tabloidnog i senzacionalističkog izveštavanja o događajima koji uključuju ljudsku patnju i bol – naziv je poslednjeg panela koji će u ime Inicijative “Za Tebe #VAŽNOJE” voditi Anne Marie Ćurčić, aktivistkinja i novinarka. Ona će u okviru panela predstaviti i aktuelnu kampanju #staviseumojecipele, koju sprovode Inicijativa “Za Tebe #VAŽNOJE” i Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici Mental Hub.

Pored nabrojanih panela, sve posetioce očekuje i besplatna radionica crtanja fraktala, radionica izrade nakita, kao i prodajna izložba umetničkih radova korisnika različitih udruženja (slike, figure, nakit i drugo). Sav prilog od prodatih radova koristi se za ponovnu kupovinu materijala i dalje funkcionisanje kreativnih radionica u udruženjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: