Zdravlje

Četvrtak, 29.02.2024.

12:24

U ovoj situaciji nikako ne smete da jedete krompir

Krompir je neizostavna namirnica u mnogim domaćinstvima, ali da li ste se ikada dvoumili da li proklijali krompir može da se jede ili ne?

Izvor: klix.ba

U ovoj situaciji nikako ne smete da jedete krompir
Foto: Shutterstock/Dmitriy Gutkovskiy

Krompir sadrži solanin, štetni alkaloidno jedinjenje koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru.

Britanski naučnici s Univerziteta Lincoln ističu da toksične klice krompira mogu izazvati probavne tegobe ili glavobolju stoga ih svakako treba iseći.

Ako je krompir mekan ili se smežurao, obvezno ga bacite, ali ako ostane tvrd i "zdrav", možete ga oguliti, prema potrebi izdubiti na mestu gde je proklijao i koristiti ga za jelo.

Kako biste usporili klijanje krompira držite ga na hladnom i tamno m mestu, najbolje u kartonskoj kutiji ili papirnoj kesi kako bi vazduh mogao da cirkuliše. U plastici krompir ne može da "diše" pa će se pre pokvariti.

Ukoliko čuvate veću količinu krompira, redovno ih proveravajte pa one koji su proklijali ili omekšali izdvojite kako ne bi podstakli kvarenje ostalih. Takođe, nemojte ih čuvati zajedno s lukom kako bi se usporilo starenje zbog gasova koje ispuštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Podeli: