Loše za ceo organizam: Namirnice koje ne smeju u mikrotalasnu - stvaraju se kancerogene materije

Iako deluje kao najbrža i najlakša opcija kada ste veoma gladni i u žurbi, podgrevanje hrane u mikrotalasnoj rerni nije uvek najbolja ideja, posebno kada je reč o određenim namirnicama.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 06.03.2022.

09:31

Loše za ceo organizam: Namirnice koje ne smeju u mikrotalasnu - stvaraju se kancerogene materije
Foto: Profimedia

Najbolje bi bilo da ih ne podgrevate, ali ako zaista morate, prvo ih oljuštite i isecite na manje komade.

Mesni proizvodi sadrže puno konzervansa kako bi im rok trajanja bio što duži, a kada se podgreju, ovi konzervansi postaju još štetniji za telo – mogu stimulisati oksidaciju holesterola.

Britanska agencija za hranu (FSA) kaže da kuvanje riže u mikrotalasnoj rerni može čak dovesti do trovanja hranom, jer sirova riža sadrži bakterije koje mogu preživeti brzo kuvanje u mikrotalasnoj. Jednom izvađene i ostavljene da se ohlade na sobnoj temperaturi, bakterije se množe.

Lisnato povrće poput spanaća takođe treba da se drži podalje od mikrotalasne, jer sadrži visoku koncentraciju nitrata, a iako je samo po sebi bezopasno, zagrevanjem se pretvara u štetne materije koje su kancerogene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: