Moćne bobice sadrže 18 aminokiselina, esencijalne za život i dovoljno 100 grama

Zbog svojih izuzetnih nutritivnih i antioksidativnih svojstava, od pamtiveka se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini...

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 08.01.2022.

21:06

Moćne bobice sadrže 18 aminokiselina, esencijalne za život i dovoljno 100 grama
Foto: Profimedia

Poslednjih godina goji bobice ubrzano osvajaju evropska i američko tržište. Potiču sa Himalaja, gde su se vekovima jeli, ali i koristili u medicini zbog svojih odličnih svojstava. U Aziji ih zovu "crveni dijamanti", a prodaju se i u prodavnicama od 100 grama sušenog voća.

Osnovne karakteristike goji bobica:

* ojačati imuni sistem,
* poboljšati vid,
* poboljšavaju cirkulaciju, opuštaju krvne sudove i snižavaju visok krvni pritisak,
* štiti jetru i bubrege,
* pozitivno utiču na ten, urinarni sistem i proizvodnju sperme,
* ublažavanje bolova u leđima,
* reguliše šećer u krvi.

Godži ili vučja bobica (Licium barbarum) je plod žbunaste biljke koja naraste do tri metra u visinu. Plod je narandžastocrven, dugačak jedan do dva centimetra, duguljastog oblika. U svakoj bobici ima od 10 do 60 semenki. Zbog svojih izuzetno hranljivih i antioksidativnih svojstava, od pamtiveka se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Godži bobice sadrže 18 aminokiselina, od kojih je osam esencijalnih za život, šest esencijalnih vitamina, 21 mineral, osam polisaharida i šest monosaharida, pet nezasićenih masnih kiselina, poput linolne i alfa-linolenske kiseline, koje su neophodne za pravilno funkcionisanje mozga i nervni sistem i druga važna jedinjenja.

Dobar su izvor vitamina C i gvožđa. Zovu ih čak i "srećne bobice" jer kažu da se čovek dobro oseća kada se redovno konzumira, povećavaju energiju i izdržljivost organizma. Godži bobice nisu lek, ali su jedan od najkvalitetnijih prirodnih dodataka ishrani za dobrobit celog organizma.

Kako ih možete jesti?


Osušene goji bobice koristite kao suvo grožđe - stavite ih u slana i slatka jela. Sa njima pecite štrudle i druge kolače, kuvajte ovsene pahuljice ili pripremite domaću granolu, a možete ih dodati i u salatu.

Ako želite da ih omekšate, stavite ih u toplu vodu na nekoliko minuta. Neki tvrde da u ovom stanju imaju ukus kao čeri paradajz. Na kraju, možete ih jesti zasebno, kao malu slatku užinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: