Roditelji u strahu, sve više odvode decu na vakcinaciju

U Beogradu je prijavljena epidemija malih boginja, a novi slučajevi se pojavljuju svakodnevno. Zbog širenja morbila na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora na teritoriji Republike Srbije.

Zdravlje

Izvor: B92, Blic.rs

Utorak, 27.02.2024.

10:07

Roditelji u strahu, sve više odvode decu na vakcinaciju
Foto: Shutterstock/Kaspars Grinvalds

Morbili ili male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija, prenose se direktnim kontaktom ili putem vazduha. Period inkubacije, odnosno dok se ne pojave prvi simptomi, traje od sedam pa čak do 18 dana, a nakon toga dolazi do pojave temperature, sekrecije iz nosa, pa i konjuktivitisa.

Mere podrazumevaju priјаvu sumnjе, lаbоrаtоriјsku diјаgnоstiku, izоlаciјu i lеčеnjе оbоlеlih, zdrаvstvеni nаdzоr, еpidеmiоlоški nаdzоr, vаkcinаciјu nеvаkcinisаnih i nеpоtpunо vаkcinisаnih licа, vаkcinаciјu оsеtljivih licа iz kоntаktа u 72 sаtа.

Među zaraženima je šestoro dece uzrasta od tri do pet godina. Njih petoro je nevakcinisano, a jedno je primilo јеdnu dоzu vаkcinе sа kоmpоnеntоm prоtiv mоrbilа.

Poznato je da MMR vakcina štiti od ove zaraze, međutim, zbog širenja stavova protivnika protiv ovog cepiva, veliki broj dece je nevakcinisan. Situacija sa epidemijom osvestila je kod roditelja značaj vakcinacije, pa su domovi zdravlja sve puniji upravo zbog vakcinacije.

Direktor Doma zdravlja Palilula dr Aleksandar Stojanović kaže da je odziv roditelja koji se javljaju da vakcinišu svoju decu protiv morbila znatno veći.

"Duplo je više roditelja koji se prethodnih dana javljaju da vakcinišu svoju decu protiv morbila. Kažu nam da su verovali antivakserima, i da zato nisu vakcinisali svoju decu. Neki roditelji se još dvoume, ali priča o vakcinaciji je sada krenula u dobrom smeru", navodi dr Stojanović za Blic.

Lekar ima i jedan savet za sve roditelje koji i dalje nisu sigurni da li treba da odvedu svoje dete na imunizaciju.

"Roditeljima savetujem da ne rizikuju živote svoje dece. I oni su vakcinisani, i njihova deca takođe treba da se vakcinišu protiv malih boginja", ističe on.

I dr Jelena Mitrović, dečja lekarka u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević" na opštini Čukarica, kaže za Blic da je i u ovoj zdravstvenoj ustanovi povećan broj roditelja koji se javljaju da vakcinišu svoju decu protiv malih boginja

"Javljaju se oni roditelji koji kasne sa vakcinacijom, kao i oni čija deca treba da krenu u školu. Slali smo dopis vrtićima, navodeći da ćemo, pre bilo kojih drugih pregleda, prvo vakcinisati decu protiv malih boginja, rubeole i parotitisa. Odradili smo i reviziju vakcinalnih kartona, prema dopisu Ministarstva zdravlja", navodi doktorka.

Kako dodaje, roditelji su se dosad manje javljali da vakcinišu svoje mališane iz dva razloga.

"Jedan je zato što su deca stalno bolesna jer idu na kolektiv, pa smatraju da dete nije dovoljno zdravo da primi vakcinu, iako to lekar proceni pri svakom davanju vakcine. Drugi je strah zbog priče da MMR izaziva autizam", ističe ona.

"Nažalost, zbog netačnog članka o povezanosti MMR i autizma u javnosti se pojavio strah od autizma, a potkrepljen je onda u javnosti istupima nekompetentnih ličnosti. To je, nažalost, rezultiralo epidemijom", zaključuje doktorka. Broj zaraženih malim boginjama u Srbiji raste iz dana u dan, a prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" objavljenim danas, ukupnо je rеgistrоvаno 19 pоtvrđеnih slučаjevа mоrbilа zаključnо sа 25. februarom.

Poslednji zabeleženi slučaj je zaražena beba stara 13 meseci.

Najviše zaraženih ima u Beogradu, gde je i prijavljena epidemija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: