Zdravlje

Subota, 02.03.2024.

17:53

Ovi znakovi na nožnim prstima mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme

Uporne glavobolje, groznica, proliv i povraćanje jasni su simptomi koji nam otkrivaju da smo bolesni. Međutim, postoje delovi tela koji takođe mogu da signalizuju da nešto nije u redu, a uglavnom ih zanemarujemo.

Izvor: index.hr

Ovi znakovi na nožnim prstima mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme
Foto: Shutterstock/Pixel-Shot

Prema doktoru Nahedu Aliju, važno je obratiti pažnju na nožne prste. Ako osećamo trnce u nožnim prstima, ako su oni otečeni, upaljeni ili bolni, vreme je da se uputimo lekaru po savet.

Trnci i obamrlost

Ovaj se simptom javlja kada su nervna vlakna nadražena ili stisnuta. Prema dr Aliju, uzroci variraju od visokog šećera u krvi, preko nutritivnih nedostataka, do oštećenja živaca.

Otečeni, upaljeni nožni prsti

Otečeni i upaljeni nožni prsti koji postaju ljubičasti zahtevaju hitnu reakciju.

"Ovo stanje ukazuje na mogućnost upalnog artritisa, gihta ili čak i ozbiljnijih problema. Infekcije, posebno one koje se prenose hranom, takođe mogu dovesti do ozbiljnog oticanja nožnih prstiju. Brzo oticanje nožnog prsta, što ukazuje na lokalizovanu upalu, zahteva hitnu medicinsku pomoć", izjavio je dr Ali za Express.

Bolni nokti na nogama

Bilo kakve promene na noktima takođe su znak da nešto nije u redu. Zadebljani i iskrivljeni nokti, koje je teško seku, mogu ukazivati na psorijazu.

"Ovaj sistemski autoimuni poremećaj takođe može dovesti do artritisa koji može rezultirati oštećenjem zglobova ako se ne leči", istakao je lekar.

Iznenadne simptome kod osoba starijih od 50 godina treba pažljivo proceniti, jer mogu ukazivati na dijabetičku ili kardiovaskularnu bolest.

"Osim toga, budite svesni periferne arterijske bolesti koja se takođe može manifestovati na stopalima. To je stanje koje je posledica začepljenih arterija u nogama i može signalizirati ozbiljne kardiovaskularne probleme", zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Podeli: