Četvrtak, 15.02.2024.

13:55

Brnabić u Kragujevcu: Sretenjski Ustav proklamovao temeljne vrednosti – slobodu i nezavisnost FOTO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Kragujevcu na tradicionalnoj Sretenjskoj akademiji da je Sretenjski ustav proklamovao temeljne vrednosti našeg naroda - slobodu, nezavisnost i miroljubivost.

Izvor: Tanjug

Brnabić u Kragujevcu: Sretenjski Ustav proklamovao temeljne vrednosti – slobodu i nezavisnost FOTO
Foto: TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ bg

"Ideje i ideali sadržani u Sretenjskom ustavu odlučno su i javno proklamovali temeljne vrednosti koje već vekovima baštini naš srpski narod. Sloboda, nezavisnost, miroljubivost samo su neki od ideala vešto inkorporiranih u sadržaj Sretenjskog ustava", rekla je Brnabić u Sretenjskoj besedi.

Ona je podsetila da se ceremonija dešava u istorijskom prostoru stare Narodne skupštine u kojoj je na ovaj dan 1835. godine proglašen Sretenjski ustav, koji je, kako je rekla, prvi osnovni i temeljni pravni akt naše otadžbine, "zalog naše državnosti i nezavisnosti, bedem naše slobode".

"Stoga mi dozvolite da sa vama podelim osećanje istinske počašćenosti i odgovornosti, zbog toga što sam u prilici da se na nacionalni praznik svim našim građanima obratim upravo sa ovog, samog izvorišta novovekovne srpske državnosti i ustavnosti", poručila je Brnabić.

Podsetila je da Sretenjski ustav nije bio isključivo prvi osnovni pravni akt Srbije, već i jedan od tadašnjih najdemokratskijih ustava u čitavoj Evropi.

"Teritorijalno mala, ali duhom, slobodarstvom, nepokornošću i vizijom snažna kneževina Srbija, iznedrila je na ovom mestu jedan od najznačajnijih pravnih spomenika Evrope celokupnog XIX veka", navela je Brnabić.

Rekla je da je Srbija među retkim državama u svetu, ukolika ne i jedina, koja svoj nacionalni praznik slavi u spomen na dva prvorazredno značajna istorijska događaja koji su se odigrali istog dana, istog meseca, u dvema različitim godinama.

"Stoga mi danas proslavljamo Dan državnosti, ali i Dan ustavnosti naše otadžbine. Ove godine to činimo svečanije, organizovanije i masovnije nego ikada do sada", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, na molbu i inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlada je donela odluku da se od ove godine nacionalni praznik obeležava i proslavlja kroz čitav niz manifestacija širom Srbije u koje je uključen veliki broj ustanova kulture, stručnjaka, stvaralaca, organa vlasti, oružanih i snaga bezbednosti.

"Ovo je dan za ponos i za zahvalnost. Ovo je dan kada ukazujemo na slavu i trajanje naše otadžbine, što je i osnovna poruka ovogodišnjeg objedinjenog proslavljanja nacionalnog praznika", rekla je Brnabić.

Ukazala je na to da sloboda, suverenitet i nezavisnost nisu puki dar i da nisu nešto što "nam je palo s neba", već da se oni mukotrpno osvajaju i još mukotrpnije štite.

Istakla je da živimo u vreme brojnih, veoma složenih, opasnih, bezbednostnih, političkih, identitetskih i drugih izazova.

"Naš odgovor na sve te izazove je veoma jednostavan. Naša snaga počiva u našim ljudima, jedinstvu, slozi i saglasju. Samo ujedinjeni u odanosti otadžbini i spremnosti da je unapređuemo, snažimo i obogaćujemo u svakom vidu njenog postojanja, možemo da svi skupa obezbedimo bolju, sigurniju i srećniju budućnost svojoj i našoj deci", zaključila je Brnabić.

Sretenjska akademija održana je u zdanju Stare skupštine u Kragujevcu, gde je 1835. godine donesen Sretenjski ustav, a u prisustvu brojnih ministara i predstavnika lokalne samouprave.

Na akademiji je izveden kulturno-umetnički program, a završena je pesmom "Vostani Serbije".

Dašić: Imamo veliku odgovornost prema onome što baštinamo

Foto: TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ bg
Predsednik privremenog organa grada Kragujevca Nikola Dašić izjavio je danas na Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu, povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, da imamo veliku odgovornost prema onome što baštinamo, kao i da je važno da nastavimo da gradimo most između prošlosti i sadašnjosti.

"Danas, 189 godina kasnije, s ponosom ističemo da smo naslednici tradicije i ideje da ovaj narod ne trpi tuđinsku vlast već se bori za svoju slobodu. Nastavljamo da gradimo most između prošlosti i budućnosti, svesni odgovornosti da je naša obaveza čuvanje vrednosti koje su nam ostavili Karađorđe Petrović i Miloš Obrenović", poručio je Dašić u zdanju Stare skupštine u Kragujevcu, gde je 1835. godine donet Sretenjski ustav,

Naglasio je da je ponosan jer je Kragujevac dosta toga uradio i najavio nove projekte.

"Pred nama su još veći i značajniji projekti za čiju realizaciju je država opredelila 1,2 milijarde evra", kazao je Dašić.

Srbija danas obeležava Dan državnosti - Sretenje, u znak sećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. veka, odnosno začetak novovekovne srpske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

14 h

Podeli: