Tehnopolis

Utorak, 03.01.2012.

11:05

Belorusija: zabrana stranih sajtova

Zakon, koji na snagu stupa 6. januara ograničavaće posetu i korišćenje stranih internet sajtova i servisa.

Izvor: B92

Default images

Prema pisanju Forbesa, novi zakon će u praksi funkcionisati ovako: Ukoliko neko iz Belorusije želi da kupi nešto sa Amazona, na primer, koji nije beloruska kompanija niti je registrovana u Belorusiji, ova transkacija biće označena kao ilegalna, a beloruski državni tužilac poslaće obaveštenje Amazonu u kom ga obaveštava da krši njihov zakon, te da može biti tužen.

Forbes prenosi i da su vlasnici internet kafea odgovorni za korišćenje interneta od strane njihovih mušterija, te da moraju prijaviti svaku nedozvoljenu radnju, pa čak i individualni vlasnici računara odgovorni su ukoliko nego drugi koristi njihov kompjuter i poseti zabranjeni sajt.

PC World prenosi da po novom zakonu, donetom 21. decembra, sve kompanije i pojedinci registrovani kao preduzetnici moraju koristiti isključivo domaće internet domene za svoje onlajn servise.

Onaj koji poseti sajtove locirane van Belorusije biće označen kao prestupnik i moraće da plati kaznu koja ide do 125 dolara, navodi se na sajtu Library of Congress.

Reporteri bez granica pišu da će vlada postaviti i sistem koji će filtrirati i blokirati sajtove koje smatraju opasnim, kao što su oni koji se povezuju sa ekstremizmom ili pornografijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: