Njihova aplikacija predstavlja Srbiju u svetu

Studenti Matematičkog fakulteta u Beogradu pobedili su u nedavnom Nacionalnom finalu Imagine Cup-a, aplikacijom za Windows Phone koja pomaže daltonistima i slepim osobama da čuju boje.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 29.04.2014.

16:30

Default images

Tim BarFoo sa Matematičkog fakulteta u Beogradu i njihov mentor Srđan Božović predstavljaće Srbiju u Svetskom polufinalu Imagine Cup-a, najvećeg studentskog tehnološkog takmičenja, pošto su osvojili prvo mesto u Nacionalnom finalu, održanom 26. aprila u prostorijama kompanije Microsoft u Beogradu.

Pobednički tim napravio je aplikaciju Sonochrome za Windows Phone 8 uređaje i Windows 8.1, koja boje pretvara u zvuk i tako daltonistima i slepim osobama omogućava da osete boje. BarFoo će se u Svetskom polufinalu u maju boriti sa najboljim timovima iz drugih zemalja za plasman u Svetsko finale, koje će od 29. jula do 1. avgusta ove godine u Sijetlu okupiti više od 35 ekipa sa svih strana planete.

„U proteklih 11 godina, u Imagine Cup-u je učestvovalo više od milion i po studenata iz 190 zemalja sveta. Timovi iz Srbije su uvek imali zapažene rezultate, što je veliki uspeh za Srbiju, ali i za njih pojedinačno. Nadamo se da će i ove godine takmičari imati prilike da svoje snove realizuju i žive ih. Imagine Cup je prava stvar za njih, jer im omogućava da svoje projekte i ideje predstave svetu“, naglasila je Ivana Ćuslović iz kompanije Microsoft.

Drugo mesto osvojio je tim CMOS – Coding Masters of Serbia sa Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Subotice. Njihova aplikacija EduSign kroz seriju tutorijala i mini igara uči ljude različitih uzrasta znakovnom jeziku. Trećeplasirani Extream Team sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu kreirao je projekat SugarLife koristeći cloud servise, koji prestavlja integrisano interaktivno okruženje za prikupljanje i deljenje informacija namenjenih obolelim od dijabetesa.
Nacionalno finale Imagine Cup-a otvorio je generalni direktor Microsofta u Srbiji i Crnoj Gori Željko Vujinović, koji je poželeo dobrodošlicu članovima pet timova, koji su dospeli u finale nakon dve runde kvalifikacija. Članice AdaJAMM tima, prošlogodišnje pobednice Imagine Cup-a u kategoriji Women’s Atheltics App Challenge, predstavile su pobedničku aplikaciju i podelile iskustva o putovanju na finale u Sijetl.

Projekte takmičara ocenjivao je žiri u sastavu: dr Miroslava Raspopović, dekanka Fakulteta informacionih tehnologija (FIT) Univerziteta Metropolitan, dr Saša Lazarević sa Katedre za softversko inženjerstvo Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, Branimir Acković, direktor Laboratorije za fiziku i elektroniku u Istraživačkoj stanici Petnica, Marko Ristić, Microsoft Serbia SSP za aplikacione platforme i Veljko Vasić, inženjer razvoja softvera u Microsoft razvojnom centru Srbija.

“Zbog ovako interesantnih projekata, mladih ljudi sa tehnološkim znanjem i vrlo lepim predloženim rešenjima, zadovoljstvo je učestvovati kao sudija. Uvek je problem odlučiti se za najbolji tim. Odabrali smo ekipu koja predstavlja sintezu, najbolju meru tehnologije, kreativne ideje i primenjivosti. Pobednicima bih poručio da se bore i predstave nas najbolje što mogu, jer imaju veliki potencijal“, istakao je dr Saša Lazarević.

Dr Miroslava Raspopović je navela da je žiri bio vrlo impresioniran idejama i da su pri odabiru pobednika presudile nijanse i detalji.

Pobednički tim bio je inspirisan govorom “Slušam boje” umetnika Nila Harbisona (Niel Harbisson) na TED Global konferenciji, u kojem Harbison, koji je daltonista od rođenja, opisuje kako je “eyeborg” uređaj poboljšao njegov kvalitet života, jer mu je omogućio da oseti boje.

-- Pročitajte i Ne vidi boje, ali ih zato čuje --
Inspirisani tom idejom, studenti Matematičkog fakulteta su postavili cilj da pomognu 300 miliona daltonista širom sveta, kao i slepim osobama, da čuju boje koristeći Windows Phone uređaje umesto ugrađenog kibernetičkog oka.

Pri kreiranju inovativnog Sonochrome-a, koristili su zvukove muzičkih instrumenata, kako bi stvorili prijatnije iskustvo slušanja boja. Slepima je olakšana upotreba aplikacije pomoću zvukova i vibracija koji ih vode kroz menije.

Članovi tima veruju da će im učešće u Svetskom polufinalu pomoći da promovišu i dodatno poboljšaju projekat. Njihovi planovi uključuju i procesiranje slika u realnom vremenu i istovremeno komponovanje zvukova u prijatnu melodiju korišćenjem algoritama, kako bi se omogućilo slušanje raznobojnih okruženja, kao i Bluetooth podršku za izdvojenu kameru, koja bi mogla da proširi slušanje na ultraljubičasti i infracrveni deo spektruma.

Pored nagrada od Microsofta Srbija, svih pet timova su dobili po jednu delegatsku kartu za Belgrade Venture Forum, najveći investicioni forum u Srbiji, jedinstveni međunarodni skup investitora i preduzetnika.

U odnosu na druge evropske zemlje, Srbija već nekoliko godina unazad prednjači po broju prijavljenih za Imagine Cup takmičenje u različitim kategorijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: