Pentagon i dalje koristi flopi diskete, i to za nuklearne bombe

Kancelarija za odgovornost SAD (GAO) nedavno je objavila izveštaj u kojem se navodi da Pentagon i dalje koristi kompjuterske sisteme iz 70-ih godina prošlog veka koji zahtevaju upotrebu 8-inčnih flopi disketa.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

14:10

Pentagon i dalje koristi flopi diskete, i to za nuklearne bombe
Foto: Thinkstock

Flopi disklete od 8 inča predstavljale su zastareo proizvod još krajem sedamdesetih godina, kada su ih zamenili diskovi od 3.5 i 5.25 inča, a krajem devedesetih u potpunosti su ih zamenili CD-ovi.

Međutim, tako je bilo u celom svetu, osim u Vašingtonu - GAO navodi da američka vlada godišnje potroši 60 milijardi dolara na održavanje ovih zastarelih sistema, što je tri puta više u odnosu na troškove vezane za upotrebu savremene tehnologije.

Pentagon navodi da planira da zameni flopi sisteme – koji trenutno upravljaju interkontinentalnim balističkim raketama (ICBMs), nuklearnim bombarderima i letećim tankerima - do kraja 2017 godine.

Druga odeljenja takođe će pokušati da obnove svoje sisteme. Ministarstvo finansija SAD, na primer, još zavisi od programa napisanog u asemblerskom jeziku koji je bio u širokoj upotrebi pedesetih godina, piše CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: