Google napravio obrazac za “vaše pravo da budete izbrisani“

Google je otvorio stranicu koja u skladu sa odlukom Evropskog suda pravde omogućava da građani Unije zatraže da se brišu njihovi lični podaci iz rezultata pretrage.

Izvor: B92

Petak, 30.05.2014.

10:33

Default images

Presudom Evropskog suda pravde u Luksemburgu, sredinom maja ove godine, Evropljani su dobili pravo da budu izbrisani ili zaboravljeni, a linkovi na “nebitne” ili zastarele podatke/informacije mogu da budu izbrisani na zahtev, prenosi BBC.

Google je najavio da će svaki takav zahtev koji dobiju biti uzet u razmatranje i pokušati da uskladi "pravo na privatnost pojedinca sa javnim pravom i obavezom da se informacije saopšte i dele ".

"Kada analiziramo vaš zahtev, prvo ćemo gledati da li rezultati pretrage sadrže zastrarele informacije o vama, kao i da li postoji javni interes u tim informacijama," saopštio je Google na obrascu koji svi koji žele da budu zaboravljeni moraju da popune.

Google je najavio da će da istraži i slučajeve u kojima se informacije odnose na "finansijske pronevere, profesionalne greške, kriminalne aktivnosti ili neprimereno ponašanje predstavnika vlasti u javnosti".

BBC je uvidom u podatke saznao da je više od polovina zahteva ovog tipa koje je Google dobio ovog meseca poteklo od osuđenih kriminalaca iz Velike Britanije.

-- Pogledajte šta se sve nalazi u Googleovom obrascu --

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: