Tehnopolis

Sreda, 24.02.2021.

12:02

Ažuriranje Google Chrome-a možda zaustavi trošenje RAM memorije

Kako se sve više i više posla obavlja u web browseru, ograničavanje količine RAM memorije koju Chrome koristi bio je glavni prioritet za Google.

Izvor: TechRadar, PC Press

Ažuriranje Google Chrome-a možda zaustavi trošenje RAM memorije
Ilustracija/Foto: Thaspol Sangsee/Shutterstock

Prema novom izveštaju Windows Latest-a, gigant za pretragu bio je zauzet radeći na podršci "PartitionAlloc-everywhere" za svoj browser, kako bi poboljšao način na koji radi na Windows 10, Android, Linux i drugim platformama. Jednom kada se PartitionAlloc-svuda spoji u Chrome-ov izvorni kod, omogućiće browseru da se brže pokrene, brže učita interne stranice i ponudi poboljšano upravljanje resursima, što znači da će koristiti manje RAM-a, piše Techradar.

Google je prvi put počeo da radi na dodavanju podrške za PartitionAlloc Chrome-u prošle godine, a sada je dostupan korisnicima u beta kanalu browsera za Android i Windows.

Međutim, kompanija takođe donosi funkciju i na Linux, ali se pokazalo da je njena primena mnogo teža. U Chromium bug izveštaju, Google-ov inženjer je pružio dodatne detalje o napretku kompanije sa PartitionAlloc-om na Windowsima, Android-u i Linux-u. Google je takođe sproveo još jedan eksperiment s ciljem smanjenja upotrebe memorije u Chrome-u, u kojem je objedinio regular i aligned particije browsera, da bi utvrdio da li to može dovesti do poboljšanih performansi, prenosi PC Press.

Pored verzija svog browsera za računare, kompanija takođe trenutno testira PartitionAlloc-everywhere za Android. Do sada su ovi testovi rezultirali poboljšanom memorijom, performansama i stabilnošću pri korišćenju Chrome-a na mobilnom uređaju. Korisnici Android-a i Windows-a beta kanala, mogu sada testirati PartitionAlloc da bi se sami uverili da li funkcija pomaže u smanjenju RAM memorije koju browser koristi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: