Tehnopolis

Sreda, 18.06.2014.

17:20

"Tajni" internet koji je 100 puta brži od Google Fibera

Kada je Patrik Pičet iz Googlea rekao da će tehnološki gigant uskoro korisnicima u SAD obezbediti internet konekciju od 10 gigabita po sekundi, činilo se kao da će naučna fantastika postati stvarnost. U pitanju je 1.000 puta brža konekcija od bilo koje današnje konekcije koju imamo kod kuće, međutim, za Nasu je to ipak i dalje presporo, piše Wired.

Izvor: Wired.com

Default images

I dok svi mi šaljemo podatke širom javnog interneta, svemirska agencija koristi posebnu mrežu nazvanu ESnet – Energy Science Network.

U pitanju je privatna mreža koja je uspela da ostvari transfere podataka sa jednog kraja SAD na drugi brzinom od 91 gigabita po sekundi – u pitanju je najbrži transfer te vrste ikada zabeležen.

NASA ove brzine neće uvesti u naše domove, već ovu super brzu tehnologiju koristi da istražuje sledeći talas kompjuterskih aplikacija.

ESnet, koji vodi Ministarstvo energije SAD, je važan alat za istraživače koji se suočavaju sa velikim količinama podataka koje generišu projekti kao što je Veliki Hadrosnki sudarač ili mapiranje ljudskog genoma.

Umesto da šalju hard diskove poštom tamo i nazad, ta velika količina podatak može da se prenosi ovom ultra-brzom mrežom.

„Naša vizija sveta odnosi se na to da naučna otkrića ne bi trebalo da budu ograničena geografijom“, izjavio je direktor ESneta Gregori Bel.

Pokušavajući da učine ovu mrežu što bržom, ESnet i istraživači, kao i agencije poput Nase, testiraju mrežne tehnologije koje bi jednog dana mogle da se nađu unutar komercijalnog interneta.

Ukratko, ESnet predstavlja prozor u svet kakav će jednog dana biti.

Foto: Image courtesy of piyaphantawong / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: