Tehnopolis

Utorak, 18.02.2014.

11:35

YouTube ima novu šeficu, šta je čeka?

Suzan Vodžicki ima 45 godina i četvoro dece, a prvi čovek Google-a Lari Pejdž opisuje je kao ženu za koju "ne postoji nemoguće". Novu šeficu YouTubea čeka veliki posao - da osmisli reklamiranje na sajtu najpopularnijeg internet servisa za razmenu video sadržaja i da "natera" onlajn gledaoce da to gledaju.

Izvor: Tanjug

Default images

Žena sa najvišim "činom" u Google-u, Vodžicki je prethodno bila potpredsednica te kompanije za marketing i prodaju. Google je kupio YouTube 2006. godine za 1,65 milijardi američkih dolara, a CNN napominje da je za tu odluku jedna od najzaslužnijih Suzan Vodžicki.

Godine 1998, u vreme kad je Stiv Džobs upravo predstavio prvi iMac i dok se na internet još "kačilo" preko telefonske "dial up" veze, dvojica studenata, zaluđenika za kompjutere, stvarala su internet pretraživač. "Kancelarija" im je bila - garaža Suzan Vodžicki u Kaliforniji, "zaluđenici" su bili Sergej Brin i Lari Pejdž, a "projekat iz garaže" danas je gigant medju tehnološkim kompanijama - Google.

CNN primećuje da je Suzan Vodžicki, zapravo, "deo Guglove dinastije", a to je postala kad je pre 16 godina iznajmila garažu Brinu i Pejdžu - da bi otplatila hipoteku. Bila je 16. osoba koju su Brin i Pejdž zaposlili, a udala se za jednog od "Guglovih" direktora, Denisa Tropera.

Njena mlađa sestra udala se za Brina, a majka je konsultant kompanije za obrazovna pitanja. Kada se pridružila "Guglu", bila je u četvrtom mesecu trudnoće: prijatelji su joj rekli da "mora da je poludela" kad daje otkaz u čuvenom "Intelu" da bi se pridružila kompaniji u povoju, usred trudnoće... Vodžicki sada zna da joj je to jedna od najboljih odluka u životu.

Danas ima četvoro dece i ističe da joj je porodica "neverovatno važna", pa se trudi da uvek dodje kući pre večere, a od saradnika traži da je ne kontaktiraju između šest sati po podne i devet, jer je to vreme koje provodi s decom.

Kao devojčica, želela je da bude umetnica. "Na neki način, mislim da me to i dovelo do tehnologije. Mislila sam: Ovo je kao novi način kreiranja stvari", izjavila je u intervjuu za "Makers.com".

Jedna je od tri kćerke profesora fizike na Univerzitetu u Stanfordu, Stenlija Vodžickog, a majka Ester joj je novinar i predavač. Kad se 1999. pridružila kompaniji, postala je prvi "Guglov" direktor marketinga.

Suzan Vodžicki stvorila je Google Images (Gugl slike) i Google Books (Gugl knjige), a kao potpredsednica kompanije za marketing i prodaju, bila je zadužena za reklamne proizvode, koji - po podacima iz 2012. godine - čine 87 odsto prihoda kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: