Tehnopolis

Utorak, 18.02.2014.

11:35

YouTube ima novu šeficu, šta je čeka?

Suzan Vodžicki ima 45 godina i četvoro dece, a prvi čovek Google-a Lari Pejdž opisuje je kao ženu za koju "ne postoji nemoguće". Novu šeficu YouTubea čeka veliki posao - da osmisli reklamiranje na sajtu najpopularnijeg internet servisa za razmenu video sadržaja i da "natera" onlajn gledaoce da to gledaju.

Izvor: Tanjug

Default images

Žena sa najvišim "činom" u Google-u, Vodžicki je prethodno bila potpredsednica te kompanije za marketing i prodaju. Google je kupio YouTube 2006. godine za 1,65 milijardi američkih dolara, a CNN napominje da je za tu odluku jedna od najzaslužnijih Suzan Vodžicki.

Godine 1998, u vreme kad je Stiv Džobs upravo predstavio prvi iMac i dok se na internet još "kačilo" preko telefonske "dial up" veze, dvojica studenata, zaluđenika za kompjutere, stvarala su internet pretraživač. "Kancelarija" im je bila - garaža Suzan Vodžicki u Kaliforniji, "zaluđenici" su bili Sergej Brin i Lari Pejdž, a "projekat iz garaže" danas je gigant medju tehnološkim kompanijama - Google.

CNN primećuje da je Suzan Vodžicki, zapravo, "deo Guglove dinastije", a to je postala kad je pre 16 godina iznajmila garažu Brinu i Pejdžu - da bi otplatila hipoteku. Bila je 16. osoba koju su Brin i Pejdž zaposlili, a udala se za jednog od "Guglovih" direktora, Denisa Tropera.

Njena mlađa sestra udala se za Brina, a majka je konsultant kompanije za obrazovna pitanja. Kada se pridružila "Guglu", bila je u četvrtom mesecu trudnoće: prijatelji su joj rekli da "mora da je poludela" kad daje otkaz u čuvenom "Intelu" da bi se pridružila kompaniji u povoju, usred trudnoće... Vodžicki sada zna da joj je to jedna od najboljih odluka u životu.

Danas ima četvoro dece i ističe da joj je porodica "neverovatno važna", pa se trudi da uvek dodje kući pre večere, a od saradnika traži da je ne kontaktiraju između šest sati po podne i devet, jer je to vreme koje provodi s decom.

Kao devojčica, želela je da bude umetnica. "Na neki način, mislim da me to i dovelo do tehnologije. Mislila sam: Ovo je kao novi način kreiranja stvari", izjavila je u intervjuu za "Makers.com".

Jedna je od tri kćerke profesora fizike na Univerzitetu u Stanfordu, Stenlija Vodžickog, a majka Ester joj je novinar i predavač. Kad se 1999. pridružila kompaniji, postala je prvi "Guglov" direktor marketinga.

Suzan Vodžicki stvorila je Google Images (Gugl slike) i Google Books (Gugl knjige), a kao potpredsednica kompanije za marketing i prodaju, bila je zadužena za reklamne proizvode, koji - po podacima iz 2012. godine - čine 87 odsto prihoda kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

16 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

23 h

Podeli: