Tehnopolis

Subota, 25.02.2017.

22:30

Valve će omogućiti da zvuk u igrama bude realniji nego ikada

Kompanija Valve, vlasnik Steama, je objavila Blog post u kome obaveštava zainteresovane developere igara da je razvila sasvim novu tehnologiju prenosa zvuka u 3d prostoru i što je najbolje – taj softver će biti potpuno besplatan za sve.

Izvor: play.co.rs

Valve će omogućiti da zvuk u igrama bude realniji nego ikada

Ovaj SDK (Software Development Kit) nosi jednostavan naziv – Steam Audio, i već ovog trenutka je dostupan za preuzimanje na ovom linku. Kako kažu u kompaniji Valve, akcenat je na razvoju kvalitetnog zvuka za VR igre, ali da je ovaj SDK razvijan i sa ostalim “tradicionalnim” igrama na umu.

U osnovi, Steam Audio bi trebalo da donese istinski, pravi 3D zvuk. To znači da će se zvuk ponašati prirodno i uračunati sve faktore u realnom vremenu, kako u odnosu na samu poziciju igrača/kamere, tako i u odnosu na okruženje, na konfiguraciju terena, raspored objekata, materijale od kojih je okruženje napravljeno… Pored ovoga, sam post na Steamu koristi i gomilu tehničkih izraza u koje se mi nažalost ne razumemo, ali verujemo da će audio stručnjaci među našim čitaocima to bolje znati o čemu se radi, pa možete i sami pogledati objavu na ovom linku.

Istinski 3D zvuk ne postoji praktično još od 90-ih i vremena Aureal A3D, kompanije koja je među prvima gejmerima ponudila rešenja za pravljenje realnog 3D zvuka, ali koju je u međuvremenu kompanija Creative, danas suvereni vladar računarskog zvuka, pod sumnjivim okolnostima praktično naterala na bankrot.

Pogledajte primer kako bi Steam Audio trebalo da se ponaša u prostoru (za pun test, naravno, preporučujemo kvalitetne slušalice).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

23 h

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: